Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν: Hμέρα εθνικού πένθους κήρυξε ο Μακρόν
Η κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας θα γίνει το Σάββατο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο - Τι ανάφερε σε διάγγελμά του ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την επόμενη Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, στη μνήμη του πρώην προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, μιας «κεντρικής προσωπικότητας της ιστορίας της Δημοκρατίας», ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 94 ετών.
Στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, ο Μακρόν διευκρίνισε ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του δεν επιθυμούσαν «για λόγους σεμνότητας» μια πανεθνική τελετή, όπως εκείνη που οργανώθηκε για τον Ζακ Σιράκ το 2019.
«Στις 2 Φεβρουαρίου, στην επέτειο της γέννησής του, θα αποτίσουμε φόρο τιμής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Όσοι Γάλλοι το επιθυμούν, μπορούν να γράψουν δυο λόγια στα βιβλία συλλυπητηρίων που έχουν ανοιχτεί στα δημαρχρία και στο Μουσείο ντ’ Ορσέ. Η κηδεία του ντ’ Εστέν θα γίνει το Σάββατο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο στην Οτόν της κεντρικής Γαλλίας, όπου είχε έναν πύργο.
«Ανήκω σε μια γενιά που γεννήθηκε υπό την προεδρία του και αναμφίβολα δεν αντιλαμβανόταν πάντα μέχρι ποιου σημείου άλλαξε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν τη Γαλλία», είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων «στην υπεράσπιση των γυναικών και την προώθησή τους σε υψηλά αξιώματα, το συναινετικό διαζύγιο, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων».
«Αν οι ζωές μας είναι πιο ελεύθερες, το οφείλουμε μεταξύ άλλον στο θάρρος και την τόλμη του», πρόσθεσε.
Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να κοιτάξουμε τον κόσμο εκεί γύρω στο 2050, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπαμε έναν πλανήτη αγνώριστο, αλλά έναν κόσμο που θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Πώς μπορεί μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πείραμα ή μια πρώτη γνωριμία με την φύση να αλλάξει τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο; Περισσότερα από εννέα χρόνια, το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» της Stoiximan δίνει σε παιδιά από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνουν βιωματικά τους ορίζοντες τους.
Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μάς κάνουν συχνά να μεταθέτουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Η νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής μάς θυμίζει γιατί αξίζει να εστιάσουμε ξανά σε εμάς και την υγεία μας