Faceboook: Πότε επιτρέπεται και πότε όχι... το ζούληγμα στήθους

Faceboook: Πότε επιτρέπεται και πότε όχι... το ζούληγμα στήθους

Καταβάλλεται προσπάθεια να συγκρατηθεί η επιδειξιομανία και η πορνογραφική τάση - Ο μόνος τρόπος, κατά τους ιθύνοντες του Facebook, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι το να τεθούν συγκεκριμένα όρια στην απεικόνιση ζουληγμένων γυναικείων μαστών

breast-facebook
Λεπτομερέστατες και παραστατικές οδηγίες για το ποιες φωτογραφίες με ζούληγμα στήθους επιτρέπεται να αναρτώνται και ποιες θα πρέπει να απαγορεύονται σαν άσεμνες εξέδωσε πρόσφατα η ανώτατη διοίκηση του Facebook.

Σε ένα έγγραφο διαβαθμισμένο για εσωτερική χρήση από τους «ελεγκτές κυκλοφορίας», δηλαδή τους λογοκριτές των αναρτήσεων, αναφέρονται αναλυτικά οι αποδεκτές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη πόζα. Από το κείμενο των οδηγιών καθίσταται αμέσως σαφές ότι το Facebook διέρχεται κρίση πουριτανισμού και αποπειράται να εξοβελίσει κάθε είδους αισθησιακή φωτογραφία από τo περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες.

Παρόλ' αυτά, καταβάλλεται προσπάθεια να συγκρατηθεί η επιδειξιομανία και η πορνογραφική τάση. Ο μόνος τρόπος, κατά τους ιθύνοντες του Facebook, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι το να τεθούν συγκεκριμένα όρια στην απεικόνιση ζουληγμένων γυναικείων μαστών.

Squeeze_01
Squeeze_02
Squeeze_03
Squeeze_04


Τις εμπιστευτικές και μη ανακοινώσιμες οδηγίες περί ζουλήγματος κατάφεραν να υποκλέψουν συνεργάτες του vice.com, φωτογραφίζοντας οθόνες υπολογιστή με το σχετικό «εποπτικό» υλικό. Ο γενικός τίτλος της εγκυκλίου είναι αρκετά εύγλωττος, καθώς αναφέρει επί λέξει «Γυμνές εικόνες ενηλίκων και σεξουαλική δραστηριότητα: Διευκρινίσεις για το επιτρεπόμενο ζούληγμα, σε σχέση με το χούφτωμα του στήθους».

Κλείσιμο
Οι συντάκτες των οδηγιών, κατ' αρχάς αναφέρουν ότι η αναθεώρηση των κανόνων προέκυψε κατόπιν πίεσης από την αναπαραγωγή αμφιλεγόμενων φωτογραφιών στα ΜΜΕ και σχετικές διαμαρτυρίες από ακτιβιστές-θεματοφύλακες της ορθής προβολής του γυναικείου σώματος.

«Ποιες είναι οι αποχρώσες ενδείξεις ότι σε μια φωτογραφία έχουμε ζούληγμα γυναικείων μαστών;» είναι το ζήτημα που τίθεται προς ανάλυση. Και το έγγραφο παρέχει την εξής απάντηση:

«Το ζούληγμα στήθους πιστοποιείται όταν υπάρχουν ορατά ίχνη (πχ εκδορές, αποτυπώματα, σημάδια από την άσκηση πίεσης κ.λπ) επί των γυναικείων μαστών απευθείας ή σε ενδύματα. Τα ίχνη αυτά θα πρέπει να έχουν προκληθεί από λυγισμένα δάκτυλα, σε μια κίνηση χουφτώματος. ΚΑΙ επιπλέον, όταν εμφαίνεται μεταβολή στο σχήμα των μαστών από λυγισμένα δάκτυλα, σε μια κίνηση χουφτώματος».

Ομολογουμένως, πάντως, η εικονογράφηση των αναθεωρημένων οδηγιών περί ζουλήγματος μαρτυρά ότι μόνο οι ακραία προκλητικές φωτογραφίες θα ενεργοποιούν τη λογοκρισία. Και, εν τέλει, όσα επιτρέπονται δεν σκανδαλίζουν πολύ λιγότερο από όσα απαγορεύονται.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.186 τα νέα κρούσματα - 89 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Κορωνοϊός - Βρετανία: Χαμός στο Λονδίνο λίγο μετά την άρση του lockdown - Ουρές χιλιομέτρων στα καταστήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης