Κωδικοί QR: Η πρόταση της Κίνας για παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης πολιτών

Κωδικοί QR: Η πρόταση της Κίνας για παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης πολιτών

Τι περιλαμβάνει η  μέθοδος παρακολούθησης και ανίχνευσης μέσω κωδικών QR που ήδη χρησιμοποιεί η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ρωσία και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει

code_qr
Ένα κοινό, παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης των πολιτών που θα βασίζεται σε κώδικες QR, με σκοπό να διευκολυνθούν τα ταξίδια και οι διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προτείνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) που έλαβε χώρα το Σάββατο με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι για να διασφαλιστεί η «ομαλή λειτουργία» της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες πρέπει να συντονίσουν ένα ομοιόμορφο σύνολο πολιτικών και προτύπων.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παρακολούθησης και ανίχνευσης, ήτοι οι λεγόμενοι κώδικες QR (Quick Response), αφορούν στη χρήση ενός γραμμωτού κώδικα (παρόμοιου με τα barcodes στα προϊόντα) δύο διαστάσεων με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ρωσία χρησιμοποιούν εφαρμογές με κώδικες QR και οι πολίτες οφείλουν να περάσουν τα τηλέφωνά τους από ειδικούς σαρωτές που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους (παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στα αεροδρόμια) και τα δεδομένα που συλλέγονται αποστέλλονται σε κεντρικούς διακομιστές. Βάσει αυτής της λύσης, οι πολίτες μπορούν να εντοπιστούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα και ως εκ τούτου, εάν καταγραφεί κρούσμα του ιού, τότε οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς και ελέγχους. Το σύστημα χαρακτηρίζει την υγειονομική κατάσταση των πολιτών ως ασφαλή (με χρώμα πράσινο), επικίνδυνη (με χρώμα πορτοκαλί) και εξαιρετικά επικίνδυνη (με χρώμα κόκκινο) Ωστόσο η συγκεκριμένη λύση δεν είναι η πιο αποτελεσματική καθώς δεν μπορεί να γίνει αναλυτική ιχνηλάτηση των επαφών ενός ασθενούς, ενώ καθώς η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί έναν τρόπο παρακολούθησης των κινήσεων εκατομμυρίων ανθρώπων, η χρήση των QR codes προκαλεί δυσαρέσκεια στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον περασμένο Απρίλιο έδειξε ότι αν μόλις το 56% του πληθυσμού μιας χώρας χρησιμοποιούσε μια εφαρμογή παρακολούθησης, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όμως, οι εν λόγω εφαρμογές προκαλούν την ανησυχία εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, καθώς δεν διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Και δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σε χώρες σε όλο τον κόσμο για τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας σε ευαίσθητες βιομηχανίες, πιθανότατα θα υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ένα σύστημα QR που θα συντονίζεται με το Πεκίνο ή και από το Πεκίνο. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζει τους στενούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τον Καναδά να εγκαταλείψουν την κινεζική τεχνολογία 5G που παρέχεται από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, ενώ η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή TikTok αντιμετώπισε απαγορεύσεις στην Ινδία και τις ΗΠΑ.


Ειδήσεις σήμερα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του - Νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Ο ΠΟΥ ψάχνει τις «ρίζες» του κορωνοϊού - Τα «πολιτικά» εμπόδια και η έρευνα στη Γουχάν

Γεωργιάδης (ΘΕΜΑ 104,6): Σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμο το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης