Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας: Συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές για την παροχή εμβολίων

Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας: Συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές για την παροχή εμβολίων

Δείτε με ποιες εταιρείες η Ε.Ε. έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες ή αναμένεται να συνάψει

epitropos12
Συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά του Covid-19 συνάπτει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ενημέρωση που παρέχει η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, στα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Η επίτροπος υπογράμμισε ότι το εμβόλιο που θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα διατεθεί απευθείας και στα 27 κράτη μέλη της ένωσης ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η συμφωνία με την Pfizer.

Σύμφωνα με την κυρία Κυριακίδου οι εταιρείες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες ή αναμένεται να συνάψει είναι οι: Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Sanofi, Pfizer, CureVac και Moderna.

«Η Στρατηγική για τα εμβόλια περιλαμβάνει και τα 27 κράτη-μελή. Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε δυνατοί. Τους τελευταίους 6 μήνες διαπραγματεύομαι και από κοινού και εκ μέρους κρατών μελών με μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών. Στόχος να δημιουργήσουμε διευρυμένο χαρτοφυλάκιο και έτσι να αυξήσουμε τις πιθανότητες εντοπισμού ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η επίτροπος για να προσθέσει:

«Εχω ήδη υπογράψει συμβόλαια με την Astra Zeneca, την Johnson & Johnson και την Sanofi. Ετοιμάζομαι εντός των ημερών να υπογράψω συμφωνία με την Pfizer. Είμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την CureVac και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Moderna. Αυτή η στρατηγική επέτρεψε στα κράτη – μέλη να είναι συντονισμένα και να διαπραγματεύονται όλα μαζί. Όταν υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη. Ο τελικός έλεγχος θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Δεν θα δώσουμε άδεια σε εμβόλια που δεν παρέχουν ασφάλεια



Η κυρία Κυριακίδου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ότι γύρω από τα εμβόλια έχει καλλιεργηθεί έντονη παραπληροφόρηση και ξεκαθάρισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Ειδικότερα, η επίτροπος απαντώντας στα ζητήματα ασφάλειας και ταχύτητας παραγωγής των εμβολίων εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας. Ο λόγος που κινηθήκαμε πιο γρήγορα είναι η πανδημία. Με προσυμφωνίες ενισχύαμε τις εταιρείες για πιο γρήγορη έρευνα. Παράλληλα έχει προχωρήσει η τεχνολογία που μειώνει τους χρόνους. Σε καμία περίπτωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν πρόκειται να δώσει άδεια για εμβόλια που δεν παρέχουν την ασφάλεια που πρέπει».

Η κυρία Κυριακίδου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων, τόνισε ωστόσο ότι τα κράτη – μέλη οφείλουν να έχουν έτοιμες τις δομές για την παραλαβή και διάθεση των εμβολίων.

«Υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν είναι τα εμβόλια που θα σώσουν ζωές αλλά ο εμβολιασμός. Απαιτείται κοινή φωνή για ανάγκη εμβολιασμού για να τους πείσουμε πολίτες. Όταν θα βρεθεί το εμβόλιο θα απαιτηθεί χρόνος για την παρασκευή, διανομή και για τον εμβολιασμό. Όμως πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις».


Ειδήσεις σήμερα: 

Νοσηλεύτρια-εθελόντρια στο protothema.gr: «Γιατί αφήνω πίσω την κόρη μου, γονείς και συναδέλφους»

Δεν μπαίνει σε προληπτική καραντίνα ο Μητσοτάκης - Αρνητικό το τεστ του

Πώς ήταν η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης: «Κύριε, με πέταξε έξω. Μπορείτε να με ξαναβάλετε;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης