Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν το εμβόλιο της Pfizer: Το νέο υπερόπλο στη φαρέτρα των γιατρών

Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν το εμβόλιο της Pfizer: Το νέο υπερόπλο στη φαρέτρα των γιατρών

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα - «Γκρίνια» στη Γερμανία: «Είναι δυνατόν η παρασκευή του εμβολίου να γίνεται εδώ και να εμβολιαστούν πρώτα οι άλλοι;»

pfizer
Για... θαύμα κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος στο άκουσμα της χθεσινής ανακοίνωσης των εταιρειών Pfizer και Βiontech ότι το εμβόλιό τους είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό για να καταπολεμήσει τη νόσο Covid- 19.

Υπάρχουν όμως και ξένα ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη του νέου εμβολίου είναι τόσο σημαντική ότι η κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, όπως η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Για ορισμένους είναι η φόρμουλα της ελπίδας, όπως αναφέρουν o βρετανικός Τύπος ενώ για θαύμα κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ πιστεύοντας ότι είναι το νέο υπερόπλο στη φαρέτρα των γιατρών.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες βλέπουν φως στο τούνελ καλωσορίζοντας με συγκρατημένη αισιοδοξία την ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Βiontech ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό και δεν έχει σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό.

Υπάρχουν όμως πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενοι ειδικούς εμπειρογνώμονες:

1. Το νέο εμβόλιο θα μπορεί να χορηγείται και σε άτομα που νοσούν βαριά;
2. Θα παρέχει ανοσία και, εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
3. Θα μας προστατεύει από τo νέο κορωνοιό και την μετάδοσή του;

Αφού πρώτα λάβει τις ευλογίες των αμερικανικών αρμοδίων φορέων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η διανομή και διάθεσή του αναμένεται τον Μάρτιο του 2021.

Κλείσιμο
Στη Γερμανία, πάντως, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, καλεί την Ε.Ε να υπογράψει το συντομότερο ένα συμβόλαιο με τις δύο εταιρείες προκειμένου να επιταχύνει την διανομή και διάθεσή του στους πολίτες της γηραιάς ηπείρου.

Με την Pfizer και την γερμανική εταιρεία Biontech που εδρεύει στο Mάιντς, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανία Παλατινάτο, μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο με την ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Το ερώτημα τώρα είναι: Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί γρήγορα ένα συμβόλαιο για την ταχύτερη διανομή του στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης;

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, καλεί την ΕΕ να υπογράψει συμβόλαιο για την παράδοση του νέου εμβολίου με τις δύο εταιρείες το συντομότερο δυνατό», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ZDF».

«Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν - πρόκειται επίσης για θέμα ταχύτητας. Πάνω απ 'όλα, θέλω να καταλήξουμε σε συμφωνία ως Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, ως Γερμανός υπουργός Υγείας, θα ήταν δύσκολο να εξηγήσω στους συμπολίτες μου ότι μ'΄ένα εμβόλιο που παρασκευάστηκε στη Γερμανία, εμβολιάστηκαν πιο γρήγορα πολίτες άλλων περιοχών απ' ότι οι Γερμανοί», τόνισε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή της Ε.Ε έχει συνάψει προκαταρκτικές συμβάσεις με τις Biontech και Pfizer.
Με αυτά τα προκαταρκτικά συμβόλαια, δεσμεύονται ποσότητες παράδοσης που θα κατανεμηθούν εντός της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η Επιτροπή της ΕΕ διαπραγματεύεται εδώ και αρκετό καιρό με τις Biontech και Pfizer μία συμφωνία-πλαίσιο για την παράδοση του εμβολίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε χθες στο Twitter ότι σύντομα θα υπογραφεί συμβόλαιο για την αδειοδότηση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Μέχρι στιγμής από την Κομισιόν, έχουν υπογραφεί συμφωνίες-πλαίσιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson, Astrazeneca και Sanofi-GSK.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης