Αμερικανικές εκλογές 2020: Η εικόνα στις έξι κρίσιμες πολιτείες

Αμερικανικές εκλογές 2020: Η εικόνα στις έξι κρίσιμες πολιτείες

Νίκη σε 4 από τις 6 κρίσιμες πολιτείες θεωρεί ότι εξασφάλισε το επιτελείο του Δημοκρατικού υποψηφίου - Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις σύμφωνα με το Fox News Επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν ζητά ο Τραμπ - Αγωγή των ρεπουμπλικάνων για να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν 

bidennewphotoarthrou
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί από μια χούφτα Πολιτείες, όπου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και η διαφορά των δύο μονομάχων είναι μικρή.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε έξι πολιτείες-κλειδιά: Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Νεβάδα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα. 

Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι νικά στις 4 από αυτές: Το Ουσικόνσιν, τη Νεβάδα,  το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να υπερβεί τους 270 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με το Fox News αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστικό του εκνευρισμού που επικρατεί στο ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, με διαδοχικά του Tweet, κάνει ανοιχτά λόγο για νόθευση του αποτελέσματος και θα ζητήσει άμεσα επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκε αγωγή για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στο Μίσιγκαν, ζητώντας «ουσιαστική πρόσβαση» στους σταθμούς όπου γίνεται η καταμέτρηση.  

Κλείσιμο
Αν ο Μπάιντεν νικήσει σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, του αρκεί η Νεβάδα για να φτάσει το «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Αν πάρει και τη Τζόρτζια, όπως υποστηρίζει το επιτελείο του, θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.
 
Η μέχρι στιγμής εικόνα στις έξι κρίσιμες πολιτείες με βάση τα επίσημα αποτελέσματα είναι η εξής:

Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,66% έναντι 48,81% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσες, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

Ουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)

Σε αυτήν την αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, έχει καταμετρηθεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προηγείται οριακά ο Μπάιντεν, με ποσοστό περίπου 49,5, έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού επαληθευτεί τρεις φορές.

Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,3%, έναντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον.

Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,3% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά μμε εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,9%, έναντι 44,8% του Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά μμε, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown σε όλη τη χώρα - Αύριο ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - «Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 823 - 588 στην Αθήνα

Εξώφυλλο Charlie Hebdo: Αποκεφαλισμένες χορεύτριες λικνίζονται στους ρυθμούς του καν καν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης