Ο Γκορμπατσόφ κατηγορούσε τη... σειρά «Ντάλας» για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Όπως φέρεται να είπε  ο ίδιος στον συνιδρυτή του συγκροτήματος «Eurythmics», η σαπουνόπερα συνέβαλε σημαντικά στην πτώση του κομμουνισμού επειδή ανοιξε τα μάτια των Ρώσων στο δυτικό τρόπο ζωής

H τηλεοπτική σειρά «Ντάλας», που άφησε εποχή στη «μικρή οθόνη», ευθύνεται για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ισχυρίζεται ο πρώτος και τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο 89χρονος σήμερα Γκορμπατσόφ φέρεται να έχει δηλώσει στον συνιδρυτή του συγκροτήματος «Eurythmics», Ντέιβιντ Στιούαρτ, ότι η αμερικανική σαπουνόπερα «Ντάλας», που είχε κάνει θραύση στις ΗΠΑ και όχι μόνο, είναι αυτή που έφερε την πτώση του κομμουνισμού στην ΕΣΔΔ.

Οι δηλώσεις του Γκορμπατσόφ με τον Ντέιβιντ Στιούαρτ διατυπώθηκαν σε συνομιλία που είχαν τη δεκαετία του 1990.
Ο 68χρονος σήμερα Ντέιβ ανακάλεσε από τη μνήμη του τη συνομιλία που είχε με τον Γκορμπατσόφ στο podcast «A Cuppa Happy» της Βρετανίδας τραγουδίστριας Τζος Στόουν.

Ο Γκορμπατσόφ κατηγόρησε την τηλεοπτική εκπομπή «Ντάλας» για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ επειδή άνοιξε τα «μάτια» των ανθρώπων στο δυτικό τρόπο ζωής. «Αυτό που έλεγε ο Γκορμπατσόφ - ήταν για το «Ντάλας», την τηλεοπτική εκπομπή....Κάποιος κατάφερε να πάρει μία βιντεοκασέτα για να την επεξεργαστεί και να την μεταδώσει σ' ένα κομμάτι πληθυσμού της Ρωσίας με τους πολίτες να διερωτώνται Έτσι ζουν οι άνθρωποι στην Αμερική;».



«Η σαπουνόπερα είχε την μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό επί μισή ώρα από οτιδήποτε άλλο», φέρεται να είπε Γκορμπατσόφ στον τραγουδοποιό.

Η ταραχώδης ζωή του μεγιστάνα του πετρελαίου γνωστού ως «Τζέι Άιρ», η σύζυγός του Σου Ελεν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με τις ίντριγκες και τα αχαλίνωτα πάθη, ήταν η τηλεοπτική σειρά που καθήλωνε επί αρκετά χρόνια στους τηλεοπτικούς δέκτες το κοινό (από το 1978 έως το 1991). Ωστόσο, η προβολή της σαπουνόπερας ήταν απαγορευμένη πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (διετέλεσε από το 1985 μέχρι και το 1991) είχε πει στον Στιούαρτ ότι, η σαπουνόπερα «Ντάλας» της δεκαετίας του 1980 «είχε μεγαλύτερη επίδραση» στη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης από οτιδήποτε άλλο.

«Η τηλεοπτική εκπομπή Ντάλας ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του κομμουνισμού στη Σοβιετική Ένωση. Η παράνομη προβολή του αμερικανικού σόου στη Ρωσία άνοιξε τα μάτια του λαού μου στη δυτική ζωή, και η τηλεοπτική εκπομπή κατάφερε να ρίξει την κομμουνιστική υπερδύναμη».

Σε συνομιλία με την Τζος Στόουν, στο podcast «Α Cuppa Happy», o Στιούαρτ εξήγησε ότι η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά είχε μεταδοθεί σε ορισμένα ρωσικά νοικοκυριά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πριν από αυτό, οι Ρώσοι είχαν εντολή από την κυβέρνηση να μην ακούν δυτική μουσική ή να παρακολουθούν δυτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Τότε η κυβέρνηση ήταν αυτή που φίλτραρε τα όσα παρακολουθούσαν οι πολίτες στους τηλεοπτικούς τους δέκτες αλλά και για την ενημέρωσή τους.

Υπήρξαν κάποιοι που άκουγαν επί 15 λεπτά τους Beatles και μια άλλη μπάντα, και άρχισαν να κλαίνε γιατί απλά δεν είχαν ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. Κι όταν είδαν τη σειρά «Ντάλας» στους τηλεοπτικούς δέκτες οι αντίδρασή τους ήταν: «Για μια στιγμή, έτσι ζουν οι άνθρωποι στην Αμερική;»



Μια σειρά που έγραψε ιστορία

Η σειρά, η οποία ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1991, μετά από 13 επιτυχημένες σεζόν, θεωρείται μια από τις 100 καλύτερες σαπουνόπερες όλων των εποχών στην αμερικανική τηλεόραση και κατέκτησε 4 βραβεία Emmy, θα αρχίσει να προβάλλεται φέτος το καλοκαίρι, αρχικά μόνο στην αμερικανική και τη βρετανική τηλεόραση, από το TNT και το Channel 5 αντίστοιχα.

Το Νοέμβριο του 1980 εκατομμύρια θαυμαστών της τηλεοπτικής σειράς «Ντάλας» περίμεναν με αγωνία να μάθουν την συγκλονιστική εξέλιξη της σειράς. Η οικογένεια των Γιούιν, των πάμπλουτων κροίσων του πετρελαίου από το Τέξας, οι οποίοι ζουν βουτηγμένοι στην ίντριγκα, επιστρέφει στη μικρή οθόνη μετά από 21 χρόνια, με τη νέα γενιά να αναλαμβάνει τη σκυτάλη και να συγκρούεται για την οικογενειακή περιουσία.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται οι «παλιοί» Λάρι Χάγκμαν, Πάτρικ Ντάφι και Λίντα Γκρέι που συμφώνησαν να ενσαρκώσουν και πάλι τους ρόλους τους στην σειρά (Τζέι Αρ Γιούιν, Μπόµπι και Σου Ελεν αντίστοιχα).

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πολιτικός που σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο αλλοτινός ηγέτης μιας πρώην υπερδύναμης ζει πλέον την απλή ζωή ενός συνταξιούχου.  Ο «Γκόρμπι» για τους οικείους του, γόνος αγροτικής οικογένειας, ζει σήμερα με τη σύνταξή του. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, βγάζει τον επιούσιο δίνοντας διαλέξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» με το Oruc Reis: Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει

Ηράκλειο: «Τι έκανες ρε Μάνο» - Η κραυγή της αδερφής του 51χρονου μητροκτόνου

«Ήθελα να νιώσω μητέρα, ζητώ συγγνώμη» λέει στο protothema.gr η 33χρονη που άρπαξε τη Μαρκέλλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr