Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική στο νότιο Καύκασο

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Τουρκία συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική στο νότιο Καύκασο

Αν η Τουρκία δεν αλλάξε στάση, οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα συνεχιστούν, επισήμανε ο Νικόλ Πασινιάν

pasinian_armenia
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν πιστεύει ότι μόνο η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του στον θύλακα αυτόν.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters αφότου συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, το περασμένο Σάββατο, ο Πασινιάν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι έχει δει την Τουρκία να αλλάζει στάση.

Από την ημέρα που ξέσπασαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία στηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν και δηλώνει ότι οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τον θύλακα. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως κυβερνάται και κατοικείται από Αρμένιους.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για το θέμα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Αρμενία. Η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας δεν τηρείται, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και εγκλήματα εναντίον αμάχων.

Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του, ένα τεράστιο κτίριο της σοβιετικής εποχής στο κέντρο του Γερεβάν, ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία και προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου, προωθώντας τις επεκτατικές φιλοδοξίες της, όπως τις αποκάλεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι για όσο διάστημα η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα σταματήσει να πολεμά», τόνισε.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ανοιχτό στην προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, στόχος της οποίας είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, όμως κατηγορεί την Αρμενία ότι την παραβιάζει. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι μάχες, μετά τη λήξη της εκεχειρίας, με σκοπό να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Κλείσιμο
Ο Πασινιάν είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει δημοσίως, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ότι πιστεύει πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο. Πρόσθεσε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τηλεφώνησε στον Αζέρο ομόλογό του. Άφησε να εννοηθεί ότι ο σκοπός αυτός του τηλεφωνήματος «ήταν στην πραγματικότητα να δοθεί μια οδηγία, να μην τολμήσει σε καμία περίπτωση να σταματήσει τις μάχες».

«Επεκτατική πολιτική»

Την ημέρα που έγινε αυτό το τηλεφώνημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι μια διαρκής λύση. Έκτοτε, δηλώνει ότι οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η Τουρκία ήρθε στον Νότιο Καύκασο για να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ή στη Λιβύη, ή στη Συρία ή στο Ιράκ. Είναι μια επεκτατική πολιτική», είπε ο Πασινιάν. «Και το πρόβλημα είναι ότι οι Αρμένιοι στον Νότιο Καύκασο είναι το τελευταίο εναπομείναν εμπόδιο, στην πορεία της για την εφαρμογή αυτής της επεκτατικής πολιτικής».

Οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί από τον πόλεμο του 1991-94 για τον θύλακα αυτόν, όταν σκοτώθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι.

Ο Πασινιάν επανέλαβε την κατηγορία –την οποία αρνείται η Άγκυρα– ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των αρχών του 20ού αιώνα, την οποία αποκαλεί «συνέχιση της γενοκτονίας των Αρμενίων». Προειδοποίησε ότι αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η τουρκική επιρροή μπορεί να δηλητηριάσει τον Νότιο Καύκασο.

«Ολόκληρος ο Νότιος Καύκασος θα γίνει Συρία και η φωτιά θα επεκταθεί γρήγορα στα βόρεια και τα νότια», είπε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: 13 χρόνια για τον Μιχαλολιάκο και το διευθυντήριο προτείνει η εισαγγελέας - Ισόβια για Ρουπακιά

Κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο: Τρεις τραυματίες και μεγάλες καταστροφές - Δείτε βίντεο

ΕΛ.ΑΣ.: Ηρωίνη βάρους 102 κιλών σε διαμέρισμα στην Αθήνα! - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης