Ισραήλ: Διαδήλωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου για τον περιορισμό των συναθροίσεων

Ισραήλ: Διαδήλωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου για τον περιορισμό των συναθροίσεων

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπάθησε να περιορίσει τις συναθροίσεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις – Με ταμπούρλα και πλαστικές τρομπέτες η διαμαρτυρία

israel_net
Μεγάλη συγκέντρωση έγινε το βράδυ έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, από χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις συναθροίσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Κρατώντας ταμπούρλα και πλαστικές τρομπέτες, οι Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης, κατήγγειλαν τη «διαφθορά» και ζήτησαν «αλλαγή» αλλά και να σταματήσει η βία σε βάρος των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.

Καραντίνα τουλάχιστον τριών εβδομάδων επέβαλε η κυβέρνηση

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή καραντίνας «τουλάχιστον τριών εβδομάδων». Χθες έκλεισε και τις συναγωγές, οι οποίες πάντως θα λειτουργήσουν κανονικά το βράδυ της Κυριακής και την Δευτέρα για τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ.

Ο Νετανιάχου προσπάθησε να περιορίσει και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο από τον Ιούλιο μπροστά από την κατοικία του: πρότεινε να μην επιτρέπεται να συγκεντρώνονται πάνω από 20 άνθρωποι, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους. Το μέτρο ωστόσο δεν υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο αφού ορισμένοι βουλευτές έκριναν ότι ο αγώνας κατά του νέου κορωνοϊού δεν μπορεί να έχει ως τίμημα τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων.



«Προσπάθησαν να πνίξουν τις διαδηλώσεις»

Κλείσιμο
Η αστυνομία είχε δώσει την έγκρισή της για τη σημερινή διαδήλωση, ζητώντας όμως από τους συμμετέχοντες να τηρούν απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον και να φορούν μάσκες, μέτρα που σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν.

«Ήρθα ακριβώς επειδή προσπάθησαν να πνίξουν τις διαδηλώσεις. Οι άνθρωποι εδώ είναι η μοναδική ελπίδα για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Ισραήλ», είπε ο Άντι, 48 ετών, που έφτασε στην Ιεροουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, που απέχει 70 χιλιόμετρα.

«Χαίρομαι που βλέπω τόσο κόσμο απόψε, όμως αυτό δεν είναι νίκη», σχολίασε ωστόσο μια άλλη διαδηλώτρια, η Σοσάνα, 34 ετών. «Η κυβέρνηση έκλεισε τα πάντα χωρίς να παράσχει οικονομική βοήθεια», εξήγησε, εκφράζοντας την ελπίδα «να οργανωθούν καλύτερα» οι κινητοποιήσεις ώστε να οδηγήσουν σε «πραγματικές αλλαγές».

Ο Νετανιάχου επέκρινε τους βουλευτές που απέρριψαν τον περιορισμό των διαδηλώσεων. «Η λαϊκιστική απόφαση του Κοινοβουλίου να ακυρώσει τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων είναι παντελώς λανθασμένη», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Πολλές χιλιάδες ήταν και οι Ισραηλινοί που «συγκεντρώθηκαν» απόψε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν διαδικτυακά, χωρίς να βγουν από το σπίτι τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης