Κορωνοϊός: Σε ένα τεστ που δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά «ποντάρουν» οι αεροπορικές

Κορωνοϊός: Σε ένα τεστ που δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά «ποντάρουν» οι αεροπορικές

Οι αεροπορικές εταιρίες πιέζουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις στους καθολικούς περιορισμούς

test_germany-main
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες βασίζουν τις ελπίδες σε τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται πριν από τις πτήσεις και δίνουν αποτελέσματα τόσο γρήγορα όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών στα αεροπορικά ταξίδια.

Η γερμανική Lufthansa, που βρίσκεται στο έλεος κρατικών διασώσεων προκειμένου να επιβιώσει, είναι σε συνομιλίες με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την ανάπτυξη των λεγόμενων τεστ αντιγόνων, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών, ενώ ο στόχος της αεροπορικής εταιρίας είναι να είναι διαθέσιμα από τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, η ιταλική εταιρία Alitalia ανέφερε στο Reuters ότι από σήμερα θα προσθέσει δύο πτήσεις από το Μιλάνο στη Ρώμη στις δύο που ήδη εκτελεί από τη Ρώμη στο Μιλάνο, αποκλειστικά για επιβάτες με αρνητικά τεστ.

Τα τεστ διενεργούνται από τις υγειονομικές αρχές στα αεροδρόμια και περιλαμβάνονται στις τιμές των εισιτηρίων. Εάν αποδειχθούν δημοφιλή και ασφαλή, αυτές οι πτήσεις με τεστ αντιγόνων θα επεκταθούν σε άλλα εγχώρια και στη συνέχεια διεθνή δρομολόγια, σύμφωνα με την εταιρία.

Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ που γίνονται σε εργαστήρια και που έχουν αποτελέσει τον ‘κορμό’ των υγειονομικών υπηρεσιών στην πανδημία, τα τεστ αντιγόνων δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό για να διεκπεραιωθούν. Όπως περίπου τα τεστ εγκυμοσύνης, μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο τα τεστ δεν είναι τόσο ακριβή όσο τα μοριακά τεστ, ή PCR, και γενικά, δίνουν περισσότερα «ψευδή αρνητικά» αποτελέσματα.

Οι αεροπορικές εταιρίες πιέζουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις στους καθολικούς περιορισμούς εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη.

Κλείσιμο
Παρά τα μειονεκτήματα τέτοιων τεστ αντιγόνων, οι αερομεταφορείς ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο να πετάξει και πάλι.

«Σκοπός είναι να υπάρξει… η βεβαιότητα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό», δήλωσε ο Κρίστιαν Πάουλους, υψηλόβαθμο στέλεχος της Roche. «Το PCR παραμένει ο χρυσός κανόνας. Άρα, εάν υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα, ή εάν η κλινική εικόνα ενός ανθρώπου που είχε αρνητικό τεστ, εάν ο άνθρωπος αυτός έχει συμπτώματα όπως πυρετό, τότε για σιγουριά κάνεις ένα επιβεβαιωτικό τεστ».

Η Alitalia ξεκίνησε το πρόγραμμα των πτήσεων μετά από τεστ κορονοϊού " από τη Ρώμη προς το Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα και θα το επεκτείνει από σήμερα. Στο αεροσκάφος επιτρέπεται να επιβιβαστούν μόνο επιβάτες με αρνητικά αποτελέσματα COVID-19.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί θετικοί επιβάτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Alitalia, λέγοντας ότι πολλοί επιλέγουν να κάνουν τα τεστ αντιγόνων το βράδυ πριν από την πτήση. Η αεροπορική εταιρία θα αναλύσει τα ευρήματα γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά ήδη αναμένει ότι οι πτήσεις με τεστ αντιγόνων θα επεκταθούν σε εγχώριους και στη συνέχεια διεθνείς προορισμούς. «Πρώτα, πρέπει να δούμε πώς πάει αυτό το πείραμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση των εργαζομένων ότι η εταιρία είναι σε συνομιλίες με τη Roche. Τα τεστ της Lufthansa μπορεί αρχικά να γίνουν στα πληρώματα καμπίνας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, αν και ο Μπγιορν Μπέκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Lufthansa, δήλωσε ότι τα τεστ μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμα στους επιβάτες της πρώτης θέσης και της θέσης ‘business’. «Πιστεύουμε ότι τα τεστ θα είναι μια καλύτερη επιλογή από το να μπει κάποιος σε καραντίνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρίας.

Εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες, η Γερμανία προσβλέπει σε ευρύτερη χρήση τεστ αντιγόνων από τον Οκτώβριο, όπως σε οίκους ευγηρίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να ανησυχούν για την αξιοπιστία του τεστ, που συνήθως εντοπίζουν τον ιό στο 80% με 90% των περιπτώσεων, συγκριτικά με ποσοστό 95% των εργαστηριακών τεστ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η κρυφή ερωμένη του Ερντογάν: Μια ιστορία που κρατά από το 2014

Champions League, Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ 2-1- Τζάμπα ήττα, αλλά ελπίζει - Δείτε τα γκολ

FinCEN: Πληρωμές σε τρομοκράτες, ξέπλυμα ναρκοδολαρίων και «μαύρο χρήμα» από Ρωσία και Βόρεια Κορέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης