«Πόλεμος» Τραμπ - Μπάιντεν για τη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο

«Πόλεμος» Τραμπ - Μπάιντεν για τη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να καλύψει την θέση που χήρεψε με μία γυναίκα δικής του επιλογής - Για κατάχρηση εξουσίας κάνει λόγο  ο Μπάιντεν

baidentramp
Λεκτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για τη θέση που χήρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι την εκλιπούσα δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπερκ θα διαδεχθεί λίαν συντόμως μία γυναίκα και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του να διατυμπανίζει ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παίζει το «γυναικείο χαρτί» σπεύδοντας να ανακοινώσει ότι την εκλιπούσα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα αντικαταστήσει στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μία γυναίκα και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών.

Ωστόσο, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έκανε πυρ και μανία τον πολιτικό του αντίπαλο και πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Λίγες ώρες, νωριτερα ο 77χρονος που έλαβε το χρίσμα με το Δημοκρατικούς είχε επισημάνει ότι, το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των εκλογών .

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το ποιο πρόσωπο θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία, επιτρέψτε μου να γίνω σαφής, ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρο και ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον δικαστικό που η Γερουσία θα κληθεί να εγκρίνει» ώστε να αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ενημερώθηκε στο Νιου Κασλ για την «πολύ λυπηρή» είδηση του θανάτου της δικαστίνας, σε ηλικία 87 ετών.

Κλείσιμο
Νωριτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει αναφερόμενος στην αντικαταστάτρια της Ρουθ: «Θα πρόκειται πολύ πιθανόν για μια γυναίκα»...«Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως μια γυναίκα θα ήταν στην καλύτερη θέση» για να καταλάβει την έδρα»...«Η επιλογή μιας γυναίκας θα ήταν σίγουρα συνετή».

Η δικαστής Γκίνσμπεργκ απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.

Ήτα ένθερμη υπερασπίστρια των φεμινιστικών θεμάτων και , αφού διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη κατάργηση πολλών νομικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Ο θάνατός της σηματοδοτεί την έναρξη σφοδρής πολιτικής μάχης όσον αφορά την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Ο Μπάιντεν πάντως έχει ήδη προτρέψει τους Γερουσιαστές να ασκήσουν πιέσεις έτσι ώστε να μην καλυφθεί η θέση της Γκίνσμπεργκ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου προειδοποιώντας ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι «κατάχρηση εξουσίας».

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Δημοκρατικός που έλαβε το χρίσμα κερδίζει συνεχώς ψήφους, αν κρίνουμε από την τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, σε πανεθνικό επίπεδο προηγείται οκτώ μονάδες έναντι του ΤΡαμπ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση των «NBC News» και «Wall Street Journal», ο Αμερικανός πρόεδρος τρώει τη... σκόνη του 77χρονου Δημοκρατικού. Ο Μπάιντεν αποσπά ποσοστό 51% και ο Τραμπ 43%.



Ειδήσεις σήμερα: 

Χρυσοχοΐδης στο ΘΕΜΑ: Θα κάτσω στη Μόρια μέχρι να βάλουμε τάξη, όπως στα Εξάρχεια

Καθαρίστηκε άμεσα το μνημείο της Marfin που βανδαλίστηκε στην πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο

Παγώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Ανησυχητικό ότι μπαίνουν στη μάχη με τον κορωνοϊό «Ιπποκράτειο», «Λαΐκο» και «Γεώργιος Γεννηματάς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης