Σημαντική αποκάλυψη από πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ: Απομόνωσαν αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Το συγκεκριμένο αντίσωμα είναι δέκα φορές μικρότερο από ένα σύνηθες αντίσωμα - Αποτελεί το κύριο συστατικό στοιχείο της δραστικής ουσίας Ab8, η οποία αναπτύσσεται για τη θεραπεία από τον κορωνοϊό

Το μικρότερο μόριο που εξουδετερώνει εντελώς τον ιό SARS-CoV-2 κατάφεραν να απομονώσουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ.

Το αντίσωμα αυτό, που είναι δέκα φορές μικρότερο από ένα σύνηθες αντίσωμα, αποτελεί το κύριο συστατικό στοιχείο της δραστικής ουσίας Ab8 που αναπτύσσεται ήδη για πιθανή χρήση ως προφυλακτική αγωγή αλλά και θεραπεία της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έκαναν σήμερα Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση Cell οι αμερικανοί ερευνητές, το Ab8 είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε ποντίκια και χαμστερς.

Το μικροσκοπικό μέγεθός του όχι μόνο αυξάνει την ικανότητα του να απορροφάται από τους ιστούς και να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τον ιό, αλλά καθιστά και ευκολότερη την χορήγηση του με εναλλακτικούς τρόπους, όπως η εισπνοή.

Όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για τη μη πρόκληση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Τζον Μελλορς, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «το Ab8 όχι μόνο έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε θεραπεία της νόσου COVID-19 αλλά μπορεί και να χορηγηθεί για την πρόληψη της λοίμωξης. Αντισώματα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και έχουν γίνει καλά ανεκτά από τους ασθενείς, κι αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι και το μικροσκοπικό Ab8 θα είναι αποτελεσματικό ως προφύλαξη αλλά και θεραπεία για την COVID-19».

Το μικροσκοπικό αντίσωμα είναι η μεταβλητή περιοχή βαριάς αλυσίδας (VH) της ανοσοσφαιρίνης, η οποία είναι ένας τύπος αντισώματος που βρίσκεται στο αίμα. Εντοπίστηκε μεταξύ μιας ομάδας περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων υποψηφίων με τους ειδικούς να χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα SARS-CoV-2 ως «δόλωμα».

Το αντίσωμα Ab8 δημιουργείται όταν η περιοχή VH συγχωνεύεται σε τμήμα της ουράς της ανοσοσφαιρίνης, προσθέτοντας του τις ανοσολογικές λειτουργίες ενός αντισώματος πλήρους μεγέθους.

Ειδήσεις σήμερα

Κυβέρνηση σε μετανάστες στον Καρά Τεπέ: «Ελάτε στη δομή αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο»

Μεγάλη φωτιά στον Κουταλά Κορινθίας - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ιπποκράτειο: Ασθενής με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού... το έσκασε από το παράθυρο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr