Με τίτλο «Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές», η φιλοκυβερνητική εφημερίδαΓενί Σαφάκ προαναγγέλλει σήμερα την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Τον περασμένο Μάϊο, και μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εταιρία πετρελαίου – ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που λειτουργεί ενίοτε ως φιλοκυβερνητικός «λαγός» ο ΤΡΑΟ κινήθηκε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για νέες έρευνες. Μετά τη συμπλήρωση 90ημερών, και αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέϊς να ξεκινήσει τις έρευνες» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «συμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια βαρέλια τ’ αποθεματα πετρελαίου γύρω από την Κύπρο και σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης».
Μεγαλώνοντας, συνηθίζουμε να μετράμε τις επιτυχίες. Τον πρώτο καλό βαθμό. Το πρώτο μετάλλιο. Το πρώτο γκολ. Την πρώτη φορά που ένα παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1 Οκτωβρίου, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που συχνά περνά απαρατήρητο: τη δυσθρεψία και τα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή.
Πώς η AI αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μελετούν και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, με τον εκπαιδευτικό να παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας της μαθησιακής εμπειρίας