Εκλογές στην Τουρκία: Αντίπαλος του Ερντογάν ο Αμπντουλάχ Γκιούλ το 2023;

Εκλογές στην Τουρκία: Αντίπαλος του Ερντογάν ο Αμπντουλάχ Γκιούλ το 2023;

Το «πλούσιο» παρελθόν των δυο αντρών, που είχαν ιδρύσει το ΑΚΡ και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αντιπάλους - Τι καταλογίζει σημαντικό κομμάτι της κοσμικής τουρκικής κοινωνίας στον Γκιούλ και τι εκτιμούν αναλυτές

erdogan_abdullah_gul
Οργιάζουν στην Τουρκία οι φήμες ότι ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ενδέχεται να επιλεγεί από την αντιπολίτευση ως αντίπαλο δέος του Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές του 2023. Ίσως κληθεί να είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο κατά μέτωπο.

Οι δύο άνδρες έχουν πλούσιο παρελθόν. Είχαν ιδρύσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όταν αποσχίσθηκαν από το κόμμα ευημερίας του Ερμπακάν, το οποίο εξέφραζε το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία.

Ο Γκιούλ, εκτός από στενός συνεργάτης του Ερντογάν, διετέλεσε και πρόεδρος της χώρας μεταξύ 2007 και 2014, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός. Οι πρώην σύντροφοι, όμως, μετατράπηκαν σε αντίπαλοι και πλέον ο Γκιούλ ανήκει στους επικριτές του Τούρκου προέδρου.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στις 17 Αυγούστου ότι η κυβέρνηση «φοβάται πολύ» την περίπτωση μίας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Γκιουλ. Παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι μιλάει μαζί του κάθε εβδομάδα. «Όσοι κάνουν λόγο για εβδομαδιαίες συναντήσεις και φαντάζονται συνομωσίες, βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιων άλλων», σχολίασε.

Στις δημοσκοπήσεις ο Γκιούλ εμφανίζεται να έχει απέναντί του ένα σημαντικό κομμάτι της κοσμικής τουρκικής κοινωνίας που του καταλογίζει το ότι έχει παραμένει σιωπηλός σε σχέση με την θεσμική εκτροπή του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι επίσης γνωστό ότι σχετίζεται με το νεοσυσταθέν Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην τσάρο της οικονομίας της χώρας, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις του. Πολλοί είναι, όμως, εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας πιο δυνατός αντίπαλος, ώστε να επιτευχθεί η αποκαθήλωση του Ερντογάν. Ο αναλυτής του πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων με έδρα τη Βαρσοβία, Κάρολ Βασιλέβσκι, αντιμετωπίζει την πιθανή επιλογή Γκιούλ για τις εκλογές του 2023 από το κόμμα της αντιπολίτευσης ως αντανάκλαση των αλλαγών που είχε υποστεί το κόμμα υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου. Αυτός αποφάσισε ότι το κόμμα πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, αγκαλιάζοντας τις πιο συντηρητικές αξίες της κοινωνίας, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Τούρκο πρόεδρο.

Κλείσιμο
Πράγματι, το κεμαλικό κόμμα επιθυμεί να παρουσιάσει έναν υποψήφιο αποδεκτό από τουλάχιστον ένα τμήμα του AKP για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, ο Γκιούλ δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει καταφέρει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Ερντογάν ακόμα. Δεν αποπνέει τη δυναμική ενός πολιτικού μαχητή, ικανού να νικήσει τον Ερντογάν σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον κατά πολύ νεότερο του Ιμάμογλου.

Αρκετοί ακόμα πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η επιλογή Γκιούλ θα αποθάρρυνε πολλά μέλη του Κεμαλικού κόμματος να ψηφίσουν και αυτό το σενάριο θα βοηθούσε εμμέσως τον Ερντογάν να επιβιώσει. Τελευταία υπήρξε μεγάλη κριτική απέναντι στο AKP ότι δεν καταλαβαίνει τη νεότερη γενιά που πιθανότατα θα κρίνει και τις εκλογές του 2023. Ο διορισμός του Γκιούλ θα βεβαιώσει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ιδέα πώς να προσεγγίσει τους νεότερους ψηφοφόρους. Ο Μπερκ Έσεν, πολιτικός αναλυτής από το Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ότι είναι πολλοί όσοι αντιμετωπίζουν τον Γκιούλ ως «επιλογή συμβιβασμού».

Το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας άλλαξε ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους. Η αντιπολίτευση έχει νεότερους, πιο ικανούς και αξιόπιστους υποψηφίους από τον Γκιούλ και ίσως αυτή η συζήτηση για τον εν δυνάμει αντίπαλο του Ερντογάν ωθήσει την αντιπολίτευση να εξετάσει κάποιους από αυτούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Κανένας εφησυχασμός, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τα μέτρα

Κούμαν και επίσημα στην Μπαρτσελόνα - Πώς τον ανακοίνωσαν οι «μπλαουγκράνα» (βίντεο)

Μοντέλο του Instagram αποκάλυψε ότι συνευρέθηκε με επτά παίκτες ομάδας του NBA ταυτόχρονα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης