Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Για «ιστορική ημέρα» κάνει λόγο ο Νετανιάχου

Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Για «ιστορική ημέρα» κάνει λόγο ο Νετανιάχου

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα σταματήσει την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών - Ο Πομπέο χαιρετίζει ένα «τεράστιο» βήμα - Οργισμένη αντίδραση από την Παλαιστίνια διαπραγματεύτρια Χανάν Ασράουι και τη Χαμάς 

EfUMQaGXoAA52xl
«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Γιομ χιστόρι» (σ.σ. «ιστορική ημέρα») έγραψε στα εβραϊκά στο Twitter ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της επόμενης μισής ώρας για το θέμα αυτό.

Λίγο νωρίτερα, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με ένα ζήτημα σημαντικού εθνικού συμφέροντος, ο πρωθυπουργός αποχώρησε απότομα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συζητούσε την κρίση του κορονοϊού. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε τη συμφωνία.



Ο Ρον Ντέρμερ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, έγραψε στο Twitter: «Μεγάλη ημέρα για την ειρήνη. Το Ισραήλ εγκωμιάζει το θάρρος του MBZ (του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ) για την ιστορική απόφαση που έλαβαν τα ΗΑΕ να ακολουθήσουν την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994) σε ειρήνευση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα όλα (…) όσα έκανε ο Τραμπ για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία».

Εμιράτα: Θα σταματήσει η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Κλείσιμο
Ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ επιβεβαίωσε, μέσω του Twitter, ότι η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ θα σταματήσει την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

«Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνική επικοινωνίας με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου επιτεύχθηκε μια συμφωνία για να σταματήσουμε την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την εγκαθίδρυση μιας διμερούς σχέσης», ανέφερε.



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών θα εξάλειφε τις ελπίδες για ειρήνευση στην περιοχή. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Γκαργκάς είπε ότι τα ΗΑΕ «αποσυναρμολόγησαν μια ωρολογιακή βόμβα» που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών.

Εξάλλου, η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «νίκη για τη διπλωματία» τη συμφωνία η οποία διατηρεί ζωντανή τη λύση των δύο κρατών. Ο πρεσβευτής Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα τόνισε ότι τα Εμιράτα παραμένουν «ισχυρός υποστηρικτής» του παλαιστινιακού λαού.

Ο Πομπέο χαιρετίζει ένα "τεράστιο" βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνιστά ένα «τεράστιο» βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πομπέο έκανε αυτή τη σύντομη δήλωση λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει από τη Σλοβενία για την Αυστρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα οδηγήσει στην πλήρη κανονικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οργή της Παλαιστίνιας διαπραγματεύτριας

Η Παλαιστίνια διαπραγματεύτρια Χανάν Ασράουι κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την «ομαλοποίηση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες.

Η Ασράουι, που είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έγραψε στο Twitter: «Τα ΗΑΕ αποκάλυψαν τις μυστικές δοσοληψίες/ομαλοποίηση με το Ισραήλ. Παρακαλώ, κάντε μας τη χάρη. Δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός!».

Εξάλλου, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ο γ.γ του ΟΗΕ χαιρετίζει "οποιαδήποτε πρωτοβουλία" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνογαλλική ασπίδα: Αυτός είναι ο χάρτης της άσκησης στην τουρκική NAVTEX - Δείτε βίντεο από τα κοινά γυμνάσια

Δύο οι θάνατοι από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι - Στους πέντε οι νεκροί από κορωνοϊό σήμερα

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης