Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο της συμφωνίας των «27» - Τα γεύματα, οι συγκρούσεις και οι «εκβιασμοί»

Το Bloomberg καταγράφει τις 90 ώρες διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στην σημερινή συμφωνία - Τι συνέβη σε μια εκ των πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων στην 63ετή ιστορία της ΕΕ

Την Παρασκευή το πρωί, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έπιναν μεταλλικό νερό σε μια ηλιόλουστη βεράντα με θέα τις Βρυξέλλες καθώς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που είχαν σκιαγραφήσει δύο μήνες νωρίτερα.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατανάλωναν πατατάκια και κρασί δίνοντας μάχη για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. «Ήρθε η ώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς τους μάζεψε για άλλη μία συνάντηση με τον Ιταλό Τζουζέπε Κόντε και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με την οικονομία να μετρά πληγές λόγω της πανδημίας και τους επενδυτές να αναζητούν απάντηση, το σχέδιο που είχαν προτείνει η Μέρκελ και ο Μακρόν θα σήμαινε ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτή ήταν η στιγμή που άρχισε τελικά να παίρνει μορφή.

Σπάνια μια συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει τόσο έντονα τις διαφορές μεταξύ τους. Και όμως κατάφεραν στο τέλος να καταλήξουν σε μια συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία της ΕΕ.

Αυτός ο απολογισμός, μιας εκ των πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων στην 63ετή ιστορία της ΕΕ, βασίζεται σε αναφορές αξιωματούχων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν για πρώτη φορά από κοντά μετά την πανδημία, γνωρίζοντας ήδη τις διαχωριστικές γραμμές και τα εμπόδια.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα πειστεί ο Ρούτε και οι σύμμαχοί του από την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία να αποδεχθούν μια άνευ προηγουμένου μεταφορά πόρων στις νότιες οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Άνγκελα Μέρκελ - Μαρκ Ρούτε: Η νικήτρια και ο «αντάρτης» της Συνόδου Κορυφής

Ικανοποίηση στην Αθήνα για 70 δισ. από την Ευρώπη - Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το μήνυμα Μητσοτάκη

Αριστείδης Xατζής: O Καποδίστριας, ο Τρικούπης και το έγκλημα με την Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr