Κορωνοϊός: Επιστολή από 83 κροίσους ανά τον κόσμο με την οποία ζητούν... αύξηση της φορολογίας τους

Η περιουσία των πιο πλούσιων ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται - Η ομάδα, που απαρτίζεται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού θα «διαρκέσει για δεκαετίες»

Ογδόντα τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου συνασπίστηκαν, ζητώντας από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να τους… φορολογήσουν! Να σηκώσουν το βάρος που επέφερε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

Μέσω επίσημης και ανοιχτής επιστολής τους προτείνουν την μόνιμη αύξηση της ετήσιας φορολογίας τους.

Τα εξαιρετικά πλούσια μέλη της ομάδας αυτής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον συνιδρυτή παγωτού της διάσημης εταιρείας "Ben and Jerry" Τζέρι Γκρίνγφιλντ και ενός εκ των κληρονόμων του Γουόλτερ Ντίσνεϊ, Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ. «Καλούμε τις κυβερνήσεις μας να αυξήσουν τους φόρους σε ανθρώπους σαν εμάς. Αμέσως. Ουσιαστικά. Μόνιμα», αρχίζει η επιστολή συνεχίζει:

«Καθώς ο Covid-19 χτυπά τον κόσμο, εκατομμυριούχοι σαν εμάς έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία των συνανθρώπων μας. Όχι, δεν είμαστε αυτοί που φροντίζουμε τους ασθενείς στους θαλάμους εντατικής θεραπείας. Δεν οδηγούμε τα ασθενοφόρα που θα φέρουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Δεν επανατοποθετούμε τα ράφια των παντοπωλείων ή δεν παραδίδουμε τρόφιμα από σπίτι σε σπίτι. Αλλά έχουμε χρήματα, πολλά από αυτά. Χρήματα που χρειάζεται ο πλανήτης απεγνωσμένα τώρα και θα συνεχίσει να χρειάζονται τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος μας ανακάμπτει από αυτήν την κρίση».

Η ομάδα προειδοποίησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης του κορωνοϊού θα «διαρκέσει για δεκαετίες» και θα μπορούσε να «ωθήσει μισό δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Υπάρχουν πολλά ακόμα αναγνωρίσιμα ονάματα που αποτελούν τη λίστα αυτή: ο ιδρυτής του Warehouse Group Σιρ Στήβεν Τίνταλ και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας με περιουσία που ξεπερνά τα 475 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Βρετανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέρτις επίσης υπογράφει, όπως και ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Τζον Ο Φάρελ, οποίος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πετυχημένες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley.

«Τα προβλήματα που προκαλούνται και αποκαλύπτονται από τον Covid-19 δεν μπορούν να λυθούν με φιλανθρωπία, ανεξάρτητα από το πόσο γενναιόδωροι είναι κάποιοι. Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη συγκέντρωση των χρημάτων που χρειάζονται», λέει η επιστολή.

«Οφείλουμε ένα τεράστιο χρέος στους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή αυτής της παγκόσμιας μάχης….».

Η ομάδα δημοσίευσε την επιστολή πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 και τις συναντήσεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας.

Η περιουσία των εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού. Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο ιδρυτής του Amazon, έχει δει την περιουσία του να αυξάνει τους τελευταίους μήνες κατά 75 δισ. δολάρια. Αισίως έφτασε τα 189 δισ. δολάρια.

Οι κριτικοί επεσήμαναν ότι ενώ ο Μπέζος έχει δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,1% της εκτιμώμενης περιουσίας του. Υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στον κόσμο που χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά πλούσιοι», με περιουσίες άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδήσεις σήμερα

ΕΕ: Ποιες κυρώσεις προτείνει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τις εστίες που επιμένουν, αυστηρότεροι έλεγχοι και πανηγύρια τέλος

Οικογένεια Χούρι: Οι πρόσφυγες που έγιναν κροίσοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr