Τουρκία: Η Γενιά "Ζ" απειλεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

erdogan

Το φιάσκο της τηλεδιάσκεψης με νέους που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λεγόμενη «γενιά Ζ» η οποία φαίνεται να «απειλεί» την πρωτοκαθεδρία του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με τη Deutsche Welle

Η λεγόμενη «γενιά Ζ» στην Τουρκία, οι νεαροί δηλαδή Τούρκοι που γεννήθηκαν στην πλειονότητά τους μετά την καμπή της νέας χιλιετίας, δεν μεγάλωσε απλώς με το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ένα κινητό στο χέρι. Πρόκειται για τη γενιά που ουσιαστικά «μεγάλωσε» και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μια περίεργη υπόθεση έφερε πρόσφατα τη γενιά Ζ και πάλι στο προσκήνιο στην Τουρκία. Ενώ οι μαθητές προετοιμάζονταν για τις κεντρικές εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (ΥΚS) που θα γίνονταν κανονικά στα τέλη Ιουλίου, οι αρχές αποφάσισαν να τις επισπεύσουν κατά έναν ολόκληρο μήνα και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Ιουνίου.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή των επίδοξων φοιτητών που εκτιμούν ότι οι αρχές ενήργησαν με αμιγώς οικονομικά κίνητρα. Στόχος της επίσπευσης, όπως υποστηρίζουν, είναι η ενίσχυση των εσωτερικού τουρισμού. Διότι με έναν μήνα διαβάσματος λιγότερο, οι νέοι θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για διακοπές. Και αυτό παρά τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό. Η τουρκική κυβέρνηση διέψευσε βέβαια τη σχετική φημολογία.

Οι νέοι αισθάνονται ανασφαλείς«Είναι φοβερό να βάζουν τον τουρισμό και την οικονομία πάνω από την υγεία» λέει η 19χρονη Ασλί από την Άγκυρα που έδινε φέτος για δεύτερη χρονιά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

«Πλέον δεν ξέρουμε ποιόν μπορούμε να εμπιστευόμαστε», λέει ο Φατίχ, μαθητής από την πρωτεύουσα. Ακόμη και λίγες μέρες πριν από τη νέα ημερομηνία των εξετάσεων δεν ήταν σαφές εάν θα υπάρξει κι άλλη μεταφορά τους. «Είμαστε στην Τουρκία, όλα είναι πιθανά» όπως λέει. Οι νέες και νέοι «εκδικήθηκαν» όμως πρόσφατα τον τούρκο πρόεδρο με τον δικό τους τρόπο. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με νέους που διοργάνωσε το προεδρικό Μέγαρο μια μέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Youtube, αναρτήθηκαν χιλιάδες μηνύματα εξαγριωμένων νέων που έβαλαν κατά του Ερντογάν υπό το hashtag «OyMoyYok» (δεν θα πάρεις την ψήφο μου) και με πάνω από 360.000 dislikes. Ο ψηφιακός πόλεμος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο twitter.

Ποια είναι η γενιά Ζ;Μετά το «αντάρτικο» αυτό των νέων η γενιά Ζ έχει μπει πλέον στο στόχαστρο αναλυτών και κοινής γνώμης. Η γενιά αυτή περιλαμβάνει ουσιαστικά τους νέους που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010 και που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αριθμεί περί τα 13 εκατομμύρια νέες και νέους. Σε μελλοντικές εκλογές αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Πολλοί από αυτούς αναμένεται να ψηφίσουν προσεχώς για πρώτη φορά. Η διερεύνηση των προθέσεών τους εξελίσσεται σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες.

Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Gezici Aristirma Merkezi έβαλε πρόσφατα στο μικροσκόπιο τη γενιά Ζ σε 12 τουρκικές επαρχίες. Συγκεκριμένα οι νέοι ρωτήθηκαν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις και τις εκλογικές τους προτιμήσεις.

«Η γενιά αυτή θα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των επόμενων βουλευτικών εκλογών του 2023» εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μουράτ Γκετσίσι. Οι νέοι αυτοί της γενιάς Ζ αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού εκλογικού σώματος και αναμένεται να επιβάλουν τα δικά τους θέματα στον προεκλογικό αγώνα: τη δικαιοσύνη και τα εισοδήματα.

Ο ειδικός περιγράφει τους νέους της γενιάς αυτής ως άτομα «που ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον και νιώθουν καλύτερα τα προβλήματα του άλλου» από τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον η έρευνα κατέδειξε ότι το 55% τη γενιάς Ζ επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των γονέων τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά. Κάθε άλλο. «Το 87,5% των ερωτηθέντων νέων απάντησαν ότι οι γονείς δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές τους προτιμήσεις». Οι παραδοσιακές αξίες δεν φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στους νέους, σύμφωνα με τον ειδικό.

Δυσαρεστημένη η γενιά ΖΈνα από τα πολλά επιχειρήματα κατά του Ερντογάν και του κόμματός του είναι και η βαθιά οικονομική κρίση που περνά η Τουρκία. Στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών η ανεργία κυμαίνεται στο 25% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Γι’ αυτό και πολλοί νεαροί Τούρκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Ο Μπαρίς Ιλγκέν που μόλις τελείωσε τη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων λέει ότι δεν τον εκφράζει κανένα κόμμα στην Τουρκία. Και εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον. «Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά νομίζω ότι για λίγα χρόνια πρέπει να φύγω στο εξωτερικό».

Η 17χρονη μαθήτρια Σίμτζε Κοραλτάν προσθέτει: «Στη χώρα αυτή δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια».

Όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος Τσαν Ερτούνα, η γενιά αυτή δεν προσεγγίζεται με τις «παραδοσιακές μεθόδους». Δεδομένου ότι το κύριο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας τους είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαιτείται μια εντελώς καινούρια γλώσσα. «Μιλάμε για νέους που χρησιμοποιούν το Youtube ως μηχανή αναζήτησης και που διαβάζουν ειδήσεις στο Instagram».

Ο πολιτικός επιστήμονας Νεζίχ Ονούρ Κουρού από την πλευρά του επικρίνει τα συγκυβερνώντα AKP και MHP, επειδή όπως λέει απευθύνονται κυρίως στους ηλικιωμένους, συντηρητικούς και τους ανθρώπους της επαρχίας. Όλοι αυτοί απέχουν παρασάγγας από τον τρόπο ζωής των σημερινών νέων, όπως λέει. «Το κύμα διαμαρτυρίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις ήταν ένα σημείο καμπής. Ακριβώς όπως και οι επόμενες εκλογές του 2023, τις οποίες θα κρίνει η γενιά Ζ».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (22)

DeX

Η νεοι στην Τουρκία εκτός από το ιντερνέτ έχουν μεγαλώσει με την καραμέλα της "σκλαβωμένης" από τους Έλληνες γαλάζιας πατρίδας κ ονειρεύονται ποτέ θα παρουν τα νησιά του Αιγαίου την Κύπρο κ την Θράκη.Απο την άλλη εδώ οι δικοί μας αριστεροστροφοι νέοι έχουν δίλημμα αν θα δηλώσουν αδελφές ή με ψυχολογικά πρόβληματα προκειμένου να μην πάνε στρατό,ενω δεν τους καίγεται καρφί για κανέναν κ τίποτα παρά μόνο αν έχει αρκετή μπαταρία το κινητό τους.Κατα τα άλλα Ερντογάν εκεί, πολιτικές μαφιες εδω, διαφθορά εκεί διαφθορά εδω, ανεργία 25% εκεί ανεργία 25% εδω σκ@τ@ μισθοί εκεί σκ@τ@ μισθοί εδω...

BOXER

.....ΣΩΣΤΟΣ.....ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ...!!!

Αστος

Καρανικα γιγαντα

AGG

Οι τούρκοι έρχονται λαθρομετανάστες στην χώρα μας και ευρώπη να ζήσουν σε κανονικά κράτη. Δεν τους θέλει κανείς διότι το επίπεδο που έχουν είναι ίδιοι με τους πακιστανούς μπαγκλαντές και λοιπές μορφωμένες ράτσες. Απέλαση όλων. Δεν έχουν δουλειά στην ευρώπη η τριτοκοσμική μαρίδα. Μόνο προβλήματα φέρνει όπου πάει το ισλάμ.

😝

Ο «Καλός τούρκος» που θα έρθει δια μαγείας στα πράγματα και θα γίνει «καλή» η Τουρκία είναι η ΦΙΛΕΛΕFT ΕΚΔΟΧΗ του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά»

οσο και να λυσσανε οι αριστεροι & ο σωρος

ο ερντο θα ειναι παντα δυνατος και Προεδρος της καρδιας μας

Γενιά ΓΤΠ

ποιοί είναι οι Καρανίκες που μας κυβερνούσαν για 5 χρόνια και τώρα τρέχουν σα τα ποντίκια να κρυφτούν???

α καλα

η γενιά Ζ δεν είναι από το 1995. Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς άλλοι λένε ότι οι Millennials είναι μέχρι το τέλος των 90's άλλοι όχι. Οι Millennials και οι μετέπειτα Gen Z είναι οι μεγάλοι χαμένοι και στην Ελλάδα, τριαντάρηδες χωρίς δουλειά, με πτυχία, χωρίς κανένας να προσλαμβάνει entry level θέσεις για να αποκτήσουν εμπειρία, και όσοι έχουν δουλειά λόγω γνωστών, οι μισθοί τους είναι της πείνας. Αυτές είναι οι χαμένες γενιές παγκοσμίως όχι μόνο Ελλάδα.

Ωωωωχ

Οι δημοσιοκαφροι ΠΑΛΙ άρχισαν το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ» ... 50 χρόνια τα ΙΔΙΑ . Η εκδοχή μόνο κάθε φορά αλλάζει ... πριν αν γίνει ο «κακός τούρκος» ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ «καλός τούρκος» σε κάποια φάση για τα ΣΑΝΟΦΟΡΑ ΜΟΥΜΟΥΕ του Ελλαδιστάν ... Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ραγιαδομουρηδες , ποτέ θα το πάρετε απόφαση τελικά ?

ΗΔΟΝΕΣ

Καλά μας τα 'λεγε ο μεγάλος ποιητής. ΓΑΜΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

το μελλον μπροστα μας

ενδιαφερον ειναι να ξερουμε τις αποψεις της νεας γενιας για τους Ελληνες και εαν αποτελει η Ελλαδα εναν εχθρο της Τουρκιας.Γιατι οπως λεει ο Κιτσίκης το μελλον ειναι ο διαμελισμος και των 2 κρατων ελλαδας τουρκιας και η δημιουργια Ελληνοτουρκικου ομοσπονδου κρατοους.Οι μεγαλοικερδιζουν γιατι με αυτο το τροπο η ρωσια δεν βλεπει Αιγαιο ποτε,εμεις θα παρουμε την Κωνσταντινουπολη διοικητικα οχι την πολη αλλα την Αγια Σοφία ,και οι τουρκοι την ξανθη ως συνολικο αυτονομο κρατοςκαι θα μαθουν οτι πλεον του 50 τα εκατο ειναι ελληνικης καταγωγης

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης