'Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον Τηλέμαχο Λαβίδα - Ανακοινώνεται η ποινή του

'Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον Τηλέμαχο Λαβίδα - Ανακοινώνεται η ποινή του

Στις 25 Ιουνίου θα μάθει ο Έλληνας επιχειρηματίας τα χρόνια που θα εκτίσει σε ομοσπονδιακή φυλακή μετά την καταδίκη του τον περαμένο Ιανουάριο

tilemaxos-lavidas
Οι μέρες και οι νύχτες στη φυλακή, δεν περνάνε καθόλου εύκολα για κανέναν κρατούμενο, πόσω μάλλον για έναν άνθρωπο σαν τον Τηλέμαχο Λαβίδα, που πριν από οχτώ μόλις μήνες ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ζούσε στο Μανχάταν με την οικογένεια του και όλα κυλούσαν ιδανικά στην ζωή του.
Κυλούσαν μέχρι τη ημέρα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως συμμετέχων στο περίφημο κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης που αποκαλύφθηκε από το FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη το μεσημέρι ο γιος του Θανάση και της Βάνας Λαβίδα θα ακούσει από το στόμα της προέδρου του δικαστηρίου που τον βρήκε ένοχο, το ύψος της ποινής του, η οποία αναμένεται να είναι οχτώ έτη.       
Θα ακολουθήσει η μεταγωγή του  στο σωφρονιστικό ίδρυμα  που θα εκτίσει την ποινή του ο εις εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης.

Με αυτό τον τρόπο θα πληρώσει ο 39χρονος επιχειρηματίας την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που είχε στηθεί με την χειραγώγηση πληροφοριών που αφορούσαν μεγάλες εταιρίες και απέφεραν εκατομμύρια κέρδη στους συμμετέχοντες.
Μετά την καταδικαστική απόφαση του περασμένου Γενάρη ο Τηλέμαχος Λαβίδας παραμένει μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, το επονομαζόμενο και Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης.
Κλείσιμο
Εκεί, όπου μεταφέρθηκε όταν κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού η δικαστής που ανέλαβε την υπόθεσή του αρνήθηκε να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την δίκη του.
Πλέον η νέα του ζωή θα συνεχιστεί σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποια από τις δεκάδες φυλακές που υπάρχουν στην ευρύτερη πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου θα μεταφερθεί.

Με βάση το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος αναμένεται να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα μέτριας ή χαμηλής ασφάλειας, αφού δεν καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία ή δολοφονία αλλά για οικονομικό έγκλημα.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο να μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκονται έγκλειστοι μαφιόζοι, κατά συρροήν δολοφόνοι, ηγετικά μέλη συμμοριών, παιδόφιλοι και δολοφόνοι.
Αυτό ίσως να είναι το μόνο παρήγορο στην περίπτωση του Τηλέμαχου Λαβίδα, ο οποίος είναι ο μόνος από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Έλληνες, που πλήρωσε πολύ ακριβά τα όσα του καταλόγισαν οι Αμερικανικές αρχές.
Η ψυχολογική του κατάσταση τους τελευταίους μήνες δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, όχι μόνο επειδή βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά επειδή ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος για το ύψος της ποινής που θα του επιβληθεί.
Τα καθορισμένα επισκεπτήρια στα οποία βλέπει την σύζυγο του και ενίοτε τις αδερφές του είναι ίσως οι μόνες στιγμές που νοιώθει ότι «δραπετεύει» έστω και για λίγο, από τον εφιάλτη που βιώνει.

Με βραχιολάκι ο Ελβετός που τον «έδωσε»

Αυτόν που ξεκίνησε από τη στιγμή που συνελήφθη στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα στην Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και βρίσκεται έκτοτε στην Αθήνα.
Ο «κολλητός» φίλος του Λαβίδα κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος στην πρωτεύουσα, βολτάρει συνήθως στο Κολωνάκι ενώ κρατάει το στόμα του κλειστό για την υπόθεση εσωτερικής χειραγώγησης που ερευνούσαν για πέντε χρόνια το FBI και η SEC (Η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν ήταν και αυτός κρατούμενος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, είχε όμως ήδη κάνει συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ.
Τρεις περίπου εβδομάδες μετά την κατάθεση του στην δίκη Λαβίδα, ο άνθρωπος που τους «έδωσε» όλους προκειμένου να γλιτώσει πολυετή φυλάκιση, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και βραχιόλι εντοπισμού.
Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου άφησε πίσω του τον εφιάλτη του κελιού και μεταφέρθηκε αρχικά σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, μέχρι να βρεθεί το διαμέρισμα στο οποίο θα μείνει, μαζί με την οικογένεια του.
Είναι γνωστό στην υπόθεση του συγκεκριμένου σκανδάλου χειραγώγησης εσωτερικών πληροφοριών, ότι ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που ζήτησε ο Μαρκ Ντεμάν ήταν να μην φυλακιστεί και να φροντίσουν οι αρχές ώστε η οικογένεια του να μεταβεί στην Αμερική.
Από την στιγμή που επέστρεψε περί τα 50.000.000 δολάρια, δήλωσε ένοχος σε 38 κατηγορίες και «έδωσε» τους πάντες στο FBI η όποια ποινή του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρή, αν και γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι ο Ελβετός που έζησε χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα επιστρέψει σε κελί.
Θα μείνει μαζί με την οικογένεια του η οποία φέρεται να είναι ήδη στην Αμερική σε ένα σπίτι, αφήνοντας πίσω του μια υπόθεση που έφερε τα πάνω-κάτω στην ζωή κάποιων εμπλεκομένων.
Ο πράος Τηλέμαχος Λαβίδας, φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αθώος και ότι ποτέ δεν μετέφερε πληροφορίες από τον πατέρα του Αθανάσιο Λαβίδα στον Γιώργο Νίκα για την εταιρία Ariad στην οποία ο πατήρ ήταν μέλος του ΔΣ.

Κέρδισαν 100.000.000 δολάρια!

Πλέον είναι αναγκασμένος να συνηθίσει την πορτοκαλί φόρμα του κατάδικου για αρκετά χρόνια, χάνοντας εκτός από την ελευθερία του  στιγμές από την ζωή με την γυναίκα του και τα παιδιά του.
Αυτά που για ένα μεγάλο διάστημα θα μεγαλώνουν χωρίς τον πατέρα τους, ο οποίος  θα πληρώσει ακριβά τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο σκάνδαλο.  
Μέχρι τώρα μέτραγε μέρες και νύχτες στο «Γουαντάναμο της Νέας Υόρκης», μια από τις πιο σκληρές φυλακές των ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως για την υπόθεση είναι συγκλονιστικά.
Η Εισαγγελία του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι traders που εκμεταλλεύθηκαν την εσωτερική πληροφόρηση για να χειραγωγήσουν συγκεκριμένες μετοχές-πάνω από τριάντα σύμφωνα με την δικογραφία-αποκόμισαν συνολικά κέρδη που ξεπερνούν τα 100.000.000 δολάρια.         
Από την ανάγνωση των εγγράφων προέκυψε ότι τουλάχιστον δεκάξι άτομα εμπλέκονται στο κύκλωμα, τρεις εκ των οποίων είναι Έλληνες, ενώ έχουν ερευνηθεί άλλοι τέσσερις συμπατριώτες μας.
Το τελευταίο πρόσωπο με ελληνικό ενδιαφέρον που προέκυψε στην υπόθεση είναι ο Στιβ Μακρής ένας επιχειρηματίας εστίασης με έδρα την Τριμπέκα στην Νέα Υόρκη.
Μέσα από την δικογραφία αποκαλύφθηκαν συνομιλίες του Μακρή με τον Νίκα μέσω e-mail που αντάλλαξαν, όπου ο δεύτερος του γράφει ότι προσπαθούσε να τον βρει τρεις εβδομάδες επειδή είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εκείνον.
Ο Μακρής τον ρωτάει τι ήταν το ενδιαφέρον νέο και η απάντηση του Νίκα ήταν η ακόλουθη: «Σχετίζεται με το Χρηματιστήριο. Όταν κοιμάσαι, εσύ χάνεις...».
Η ανωτέρω συνομιλία δημοσιοποιήθηκε περισσότερο για να σημειωθεί ο ρόλος του Γιώργου Νίκα στο κύκλωμα αφού ο Μακρής δεν κατηγορείται στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο κολλητός φίλος του προφυλακισμένουΛαβίδα και του ελεύθερου πλέον Ντεμάν σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να λάμβανε πληροφορίες από τον πρώτο.
Ως αντάλλαγμα η σύζυγος του Γιώργου Νίκα επένδυσε 500.000 δολάρια στην εταιρία Mediterra Nutrition, η οποία πουλάει προϊόντα υγιεινής διατροφής και ανήκει στον Τηλέμαχο Λαβίδα.
Το site της εταιρίας δεν λειτουργεί πλέον εδώ και λίγους μήνες, είναι άγνωστο πότε «έπεσε» και πλέον όταν πληκτρολογείς την σελίδα του ζητείται ειδικό application για να μπεις σε αυτή.
Επίσης παραμένει αδύνατο για τον οποιοδήποτε να ελέγξει τα αρχεία του και το ιστορικό του, να βρει δηλαδή πληροφορίες για την δομή της εταιρίας και τους επενδυτές.

Ο trader που τους «έκαψε» όλους

Οι απόψεις για τον εξαφανισμένο κάπου στην Νέα Υόρκη Μαρκ Ντεμάν διίστανται, ειδικά από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.
Φίλοι του λένε ότι έχουν να τον δουν πάνω από πέντε ή δέκα χρόνια, άλλοι ότι χάθηκε μετά τον γάμο του, όμως το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 ερχόταν στην αγαπημένη του Μύκονο μαζί με την γυναίκα του και τις δύο κόρες που έχουν αποκτήσει.
Η σύλληψη του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Γαλλοελβετό που φέρεται να πέρασε πολύ άσχημα στην φυλακή της Σερβίας που κρατήθηκε μέχρι να εκδοθεί.
Έκτοτε το όνομα του δεν είχε εμφανιστεί στην δικογραφία μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2019 οπποτε και δημοσιοποιήθηκε, ενώ όπως αποδείχθηκε  ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σκανδάλου εσωτερικής χειραγώγησης αλλά και των ανεξάρτητων υποθέσεων που ερευνούνται σε Αγγλία και Γαλλία.
Μέχρι τότε στα διάφορα κατηγορητήρια εμφανιζόταν ως ένας ανώνυμος Ελβετός trader με διαφορετικά κωδικά ονόματα και δεν είχε ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.
Ο Μαρκ Ντεμάν εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση για για την παραδοχή της ενοχής του σε τριάντα οχτώ αδικήματα.
Το τι συνέβη μετά την σύλληψη του στην Σερβία και την έκδοση του στην Αμερική συνιστά σενάριο οικονομικού θρίλερ που τα έχει όλα: παράνομες συναλλαγές, κωδικές ονομασίες, πακιστανικά κινητά μιας χρήσης, traders, τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη.      κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος, κάποιοι πολύ δικοί του άνθρωποι και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ που τον εξέτασαν.
Τελικά αυτός έμελλε να είναι το «βαθύ λαρύγγι» που «αποκάλυψε» πράματα και θάματα σε μια πολύπλοκη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης.
Στις 6 Ιανουάριου άφησε για λίγες ώρες το μικρό κελί του στο Metropolitan Correctional Center για να έρθει αντιμέτωπος με τον Τηλέμαχο Λαβίδα στην δίκη του τελευταίου, όταν κατέθεσε ως μαρτυρας κατηγορίας.
Κάποιοι είπαν ότι ο Ντεμάν δεν μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια όταν τον «έδινε» για να καθαρίσει αυτός από τα χειρότερα και να επιβεβαιώσει παραφράζοντας το γνωστό ρητό «ο θάνατός σου η ελευθερία μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης