Μίκαελ Σουμάχερ: Εξι χρόνια στη φόρμουλα της επιβίωσης

Μίκαελ Σουμάχερ: Εξι χρόνια στη φόρμουλα της επιβίωσης

Παρόλο που ένα πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την πορεία της υγείας του μετά το ατύχημα στο σκι, πυκνώνουν οι φήμες ότι διακομίστηκε στο Παρίσι για να υποβληθεί -κορωνοϊού επιτρέποντος- σε πρωτοποριακή επέμβαση βλαστοκυττάρων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
shumacher-0
Περισσότερα από έξι χρόνια μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του έπειτα από ένα ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι στο δημοφιλές θέρετρο Μεριμπέλ των γαλλικών Αλπεων, η κατάσταση της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ συνεχίζει να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 συνεχίζει να δίνει τον πιο δύσκολο αγώνα του, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Γερμανός πιλότος που έγραψε Iστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, πρόκειται να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή επέμβαση με βλαστικά κύτταρα, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ατύχημα

Από το 1975, όταν σε ηλικία μόλις 12 ετών κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο πρωτάθλημα καρτ της Γερμανίας, μέχρι το 2012, που αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε καταφέρει να αναδειχθεί στην προσωπικότητα που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στη Formula 1. Επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 91 νίκες σε Γκραν Πρι, 77 ταχύτεροι γύροι, 155 παρουσίες στο βάθρο, 308 συμμετοχές, 1.566 βαθμοί στην καριέρα του και 17 νίκες σε αγώνες με βροχή αποτελούν μερικά από τα αξεπέραστα ρεκόρ που κατέγραψε. Εναν μόλις χρόνο μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την F1, σε ηλικία 43 ετών, βρέθηκε με την οικογένειά του στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Μεριμπέλ στις γαλλικές Αλπεις.

shumacher-5
Το νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού» στο Παρίσι όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εισαχθεί ο Σουμάχερ υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση βλαστοκυττάρων από τον διάσημο Γάλλο καρδιοχειρουργό Φιλίπ Μενασέ
Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου του 2013, ο Σούμι έκανε σκι μαζί με τον 14χρονο τότε γιο του Μικ σε σημείο που βρισκόταν εκτός της πίστας. Παρόλο που η μελέτη του βίντεο και του φωτογραφικού υλικού από την κάμερα που ήταν ενσωματωμένη στο κράνος του Σουμάχερ έδειξε ότι ο Γερμανός πρωταθλητής δεν έκανε σκι με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, σε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν ακόμα επαρκώς εξακριβωθεί έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

Οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τον τραυματισμένο Σουμάχερ μέσα σε ελάχιστα λεπτά και λίγο πριν από το μεσημέρι μεταφέρθηκε, έχοντας ακόμα τις αισθήσεις του, στο νοσοκομείο της πόλης Μουτιέ και στη συνέχεια στο καλύτερα εξοπλισμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Γκρενόμπλ.

Κλείσιμο
shumacher-6
O Γάλλος καρδιοχειρουργός Φιλίπ Μενασέ
Εκεί οι θεράποντες ιατροί συνειδητοποίησαν ότι τα τραύματα που έφερε ο Μίκαελ Σουμάχερ στο κεφάλι ήταν πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο είχαν εκτιμήσει αρχικά, με αποτέλεσμα να τον υποβάλουν σε τεχνητό κώμα. Τις επόμενες ημέρες ο διάσημος πιλότος της F1 υποβλήθηκε σε δύο νευροχειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η εγκεφαλική αιμορραγία. Την 1η Ιανουαρίου 2014 οι γιατροί στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του Σούμι παρουσιάζει βελτίωση, τονίζοντας παρά ταύτα ότι ο επτάκις πρωταθλητής της F1 δεν βρισκόταν ακόμα εκτός κινδύνου. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα και -συγκεκριμένα την 6η Ιανουαρίου του 2014- η σύζυγός του Κορίνα μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως για την κατάσταση της υγείας του, ζητώντας παράλληλα από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την οικογένειά της και να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μπορέσει να εργαστεί χωρίς τη διαρκή πίεση της δημοσιότητας. Στα τέλη Ιανουαρίου οι γιατροί αρχίζουν να επαναφέρουν σταδιακά τον Σουμάχερ από το τεχνητό κώμα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, ο Φελίπε Μάσα, ο Βραζιλιάνος πιλότος F1, επισκέφθηκε τον πρώην ομόσταβλό του στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Σούμι έδειξε σημάδια επαφής με το περιβάλλον, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του ο Γερμανός πρωταθλητής να «μπορέσει να απολαύσει και πάλι σύντομα τη ζωή».

shumacher-1


6 χρόνια σιωπής

Τον Ιούνιο του 2014 ο Σουμάχερ μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λοζάνης, κοντά στο οικογενειακό του σπίτι στη Γενεύη, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα η μάνατζέρ του Σαμπίνε Κεμ προχώρησε σε ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης όπου δήλωνε πως ο Σουμάχερ βγήκε από το κώμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μεταφέρθηκε σε άγνωστο μέρος ώστε να ξεκινήσει την αποθεραπεία του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από εκείνη ακριβώς της στιγμή και έπειτα, σύμφωνα με την απόφαση της συζύγου του Κορίνα, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σχετικά με την κατάσταση της υγείας του είναι απειροελάχιστες. Στα περισσότερα από τα χρόνια που ακολούθησαν, ελάχιστα πράγματα έγιναν γνωστά αναφορικά με την κατάσταση του Σούμι και τα περιστασιακά σχετικά δημοσιεύματα προκαλούσαν περισσότερη σύγχυση. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης είχαν υποστηρίξει ότι η κατ’ οίκον θεραπεία του θρύλου της F1 κόστιζε περίπου 140.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ το 2017 το γερμανικό περιοδικό «Bunte» δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Σουμάχερ μπορούσε να βαδίζει χωρίς υποστήριξη, γεγονός που ανάγκασε την οικογένειά του να στραφεί νομικά κατά του εν λόγω περιοδικού ζητώντας 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση. Οι πρώτες επώνυμες δηλώσεις για την κατάσταση της υγείας του έγιναν το 2019 από τον Ζαν Τοντ, πρώην επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, ο οποίος αφού επισκέφτηκε τον τραυματία στο σπίτι του στη Γενεύη, τόνισε ότι παρακολούθησαν μαζί έναν αγώνα F1 στην τηλεόραση.

shumacher-2
Η εντυπωσιακή έπαυλη τους ζεύγους Σουμάχερ στις όχθες της λίμνης της Γενεύης όπου λέγεται ότι παρέμεινε ο διάσημος πιλότος της F1 όλο το διάστημα της αποκατάστασης από το ατύχημα, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του Κορίνα


Περίπου την ίδια χρονική περίοδο η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» υποστήριξε ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ εισήχθη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στην Καρδιοχειρουργική - Αγγειοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» στο Παρίσι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από τη Γενεύη, ενώ κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του στο νοσοκομείο οι τραυματιοφορείς είχαν καλύψει με ύφασμα το πρόσωπό του και το σώμα του, για να μη διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εργάζεται ο διάσημος καρδιοχειρουργός Φιλίπ Μενασέ, ειδικός στην κυτταροθεραπεία σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Το όνομα του Μενασέ εμφανίστηκε και πάλι στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας και της Γαλλίας λίγες μόλις ημέρες πριν, καθώς, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο διάσημος Γάλλος καρδιοχειρουργός πρόκειται να υποβάλει τον Σουμάχερ σε εγχείρηση βλαστικών κυττάρων για να αναζωογονήσει το νευρικό του σύστημα. Παρόλο που το ενδεχόμενο μιας νέας επέμβασης θεωρείται εξαιρετικά απίθανο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και καθώς η πορεία της υγείας του Σούμι αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, ο Νίκολα Ατσιάρι, ένας από τους θεράποντες ιατρούς του, έχει δηλώσει πως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής όλα αυτά τα χρόνια υποφέρει, εκτός όλων των άλλων, από οστεοπόρωση και μυϊκή ατροφία. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, όταν σκεφτόμαστε τον Μίκαελ Σουμάχερ, θα πρέπει να έχουμε στον νου μας «ένα άτομο πολύ διαφορετικό από αυτό που θυμόμαστε στην πίστα, με μια πολύ αλλοιωμένη και επιδεινωμένη οργανική, μυϊκή και σκελετική δομή».

shumacher-4
Επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 91 νίκες σε Γκραν Πρι και 17 νίκες σε αγώνες με βροχή αποτελούν μερικά από τα αξεπέραστα ρεκόρ που κατέγραψε στην καριέρα του στη Formula1
shumacher-3


Κορωνοϊός: Ένας θάνατος, 13 νέα κρούσματα - Τα επτά στην Ξάνθη

Βίντεο ντοκουμέντο: Τρεις τουρκικές ακταιωροί συνόδευαν βάρκα με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα!

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ολοήμερο μποτιλιάρισμα και μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης