Βρετανία: Το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ οξύνει τα πνεύματα

Βρετανία: Το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ οξύνει τα πνεύματα

Εκστρατεία της υπέρ της προστασίας του ξεκινά η εφημερίδα «Daily Mail»

winston_1
«Σώστε τον σερ Τσώρτσιλ», είναι το σύνθημα της εκστρατείας που ξεκίνησε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» για να το άγαλμα έξω από την Βουλή των Κοινοτήτων με την κυβέρνηση Τζόνσον να δεσμεύεται επισήμως για την προστασία του.

Λίγες ημέρες αφότου το άγαλμα του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές κατά του φασισμού και του κινήματος «Black Lives Matter», οι Βρετανοί εξεγέρθηκαν.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου  Σαντίκ Χαν δεσμεύτηκε για την προστασία του αγάλματος όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες μετά την βεβήλωση του αγάλματος.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ καταδίκασε την κίνηση ως «παράλογη και επαίσχυντη».

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να εγγυηθεί δημοσίως ότι το άγαλμα δεν θα αφαιρεθεί ποτέ από το νόμιμο σπίτι του στην πλατεία του Κοινοβουλίου», αναφέρει σε καμπάνια που ξεκίνησε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» συγκεντρώνοντας υπογραφές πολιτών.
winston_2

Ο ένοικος της Ντάουουνινγκ Στρητ ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον ρατσισμό και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές ομάδες στην παιδεία, την υγεία και το δικαστικό σύστημα μετά τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει. Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς τον προηγούμενο μήνα.

Σε άρθρο του στην Telegraph, o Tζόνσον επισημαίνει ότι: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος, όχι στα σύμβολα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το παρόν, όχι να προσπαθήσουμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να συρθούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το ποια ιστορική προσωπικότητα είναι αρκετά αγνή ή πολιτικά ορθή για να παραμείνει σε δημόσια θέα».

Κλείσιμο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ το οποίο βανδαλίστηκε στο περιθώριο των αντιρατιστικών διαδηλώσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Τζόνσον προκάλεσαν και αντιδράσεις. Ο Σάιμον Γούλεϊ, της κυβερνητικής υπηρεσίας «Race Disparity Unit», εκτίμησε ότι κάποια από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα «το αίσθημα θυματοποίησης ειλικρινά δεν βοηθά».

«Το «μεγάλη» στο Μεγάλη Βρετανία στηρίχθηκε στη σκλαβιά και την αποικιοκρατία. Και πρέπει ακόμη και σήμερα να ζούμε με αυτή την κληρονομιά», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι ανοίγουν και υποδέχονται 10.000 Γερμανούς τουρίστες

Video: Γέμισε με νερό το αυτοκίνητό του και το οδηγεί!

Υπόθεση Μαντλίν: Ο βασικός ύποπτος φέρεται να είχε επιτεθεί το 2005 σε 10χρονο κορίτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης