Προκλητική απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τη φιέστα στην Αγία Σοφία

Προκλητική απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τη φιέστα στην Αγία Σοφία

Μαθήματα... ψυχολογίας από την Άγκυρα μετά την έντονη ελληνική αντίδραση που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να προσβάλει και να εκτίθεται για το κακόγουστο σόου του Ερντογάν με ψεύτικα τείχη και προτζέκτορες

agia-sofia-alosi-arthro
Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκαζε την προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει η ανακοίνωση του Χ. Ακσόι.

«Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» προσθέτει.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  κατηγορεί την Αθήνα λέγοντας πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19».

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετα με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρει ο Ακσόι και  καταλήγει:

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην προκλητική φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.»

Το σόου που έστησε ο Ερντογάν διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα  και μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Κλείσιμο
Στην περιοχή δεν υπήρχε κοινό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Τα κινητά θα «δέσουν» τη μαυροντυμένη γυναίκα


Το χαρτί της πτώχευσης παίζει η Lufthansa: Απορρίπτει την κρατική οικονομική στήριξη

Μέσα Μεταφοράς: Μειώνονται από τη Δευτέρα οι τιμές σε εισιτήρια και κάρτες - Δείτε τι θα ισχύσει

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης