Ο Ερντογάν έστησε «άρτο και θεάματα» αλά τούρκα για την Άλωση της Πόλης

Ο Ερντογάν έστησε «άρτο και θεάματα» αλά τούρκα για την Άλωση της Πόλης

Αν και η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης ο Ερντογάν έστησε «σόου» με ψεύτικο τείχος και ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά

teixi-agia-sofia-arthro
Για χώρα που βρίσκεται ενώπιον πτώχευσης, η Τουρκία δεν φάνηκε να τσιγκουνεύεται τα χρήματα για τους εορτασμούς της 567ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Αντιθέτως. Panem et circenses, ή αλλιώς «άρτον και θέαματα» προσέφερε πλουσιοπάροχα ο Ταγίπ Ερντογάν στο ακροατήριό του, εργαλειοποιώντας για ακόμα μία φορά την ιστορία, με σκοπό να προωθήσει τη νεοοθωμανική ατζέντα του, αλλά και να στηρίξει την κλυδωνιζόμενη δημοφιλία του.

LIVE: Islamic prayers to be performed at Istanbul’s Hagia Sophia


Δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη πλατφόρμα από αυτήν της Αγίας Σοφιάς, του διαχρονικού συμβόλου και κέντρου της Ορθοδοξίας. Τίποτα δεν έλειπε από την φιέστα που έστησε: βιντεοπροβολείς, ψηφιακά εφέ, ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο, ζωντανή σύνδεση με τον Τούρκο πρόεδρο, πύρινο διάγγελμα, σόου με βεγγαλικά, αναπαράσταση της μάχης,  μουσική, τραγούδια και μία πομπή από δεκάδες πλοία.

agsofia-2
agsofia-3
agsofia-4
agsofia-5
agsofia-6
agsofia-7
agsofia-8
agsofia-9
agsofia-10
Κλείσιμο


Αυτά ήταν που πέρασαν πρωί, πρωί σημαιοστολισμένα μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο Χούμπερ, ενώ ο Ερντογάν χαιρετούσε συγκινημένος. Στο πλευρό του ήταν ο εγγονός του! Έτσι ξεκίνησαν οι εορτασμοί που διήρκησαν παραπάνω από 12 ώρες.

President Erdoğan attends a celebration event for the 567th anniversary of the conquest of Istanbul


Μεταξύ όλων των άλλων υπήρξε και αναπαράσταση της Άλωσης, με διάφορες δραματοποιημένες σκηνές που έλαβαν χώρα στο τείχος που είχε τοποθετηθεί μπροστά από το μνημείο. Έφιπποι τοξότες έριξαν τα βέλη τους και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Αποκορύφωμα, όμως, αποτέλεσε η ανάγνωση του Κορανίου εντός του ναού. Ιμάμης υπό το βλέμμα του Εντογάν, διάβασε το “Εδάφιο της Άλωσης” (Fetih Suresi) και προσευχή.

Σε μία αναφορά με ιδιαίτερη σημειολογία προχώρησε ο Ερντογάν, χαιρετώντας το γεωτρύπανο Fatih από τον Βόσπορο. «Το Fatih πέρασε από τον Βόσπορο σε αυτή τη σημαντική ημέρα, την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», έγραψε στο Twitter.

Το σόου έφερε την υπογραφή του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας και είχε διττό σκοπό. Από τη μία, πρόκειται για επίδειξη δύναμης. Ένας ψυχολογικός προς το εξωτερικό, με κύριο στόχο την Ελλάδα. Ο σουλτάνος Ερντογάν μπορεί κατά βούληση να μετατρέπεται σε χαλίφη (αρχηγό των ανά τον κόσμο μουσουλμάνων) και να χρησιμοποιεί το χαρτί του ισλαμισμού για να χειραγωγεί πολιτικά και εκλογικά τη βαθιά συντηρητική και θρησκόληπτη Τουρκία.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργειου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.»

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στο σόου Ερντογάν: Προκαλεί και εκτίθεται η Τουρκία

Επιχείρηση «μαμούθ» της ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 70 αλλοδαποί μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Ένας serial killer σε τηλεπαιχνίδι: Βιασμοί ανήλικων και δολοφονίες πίσω από την κάμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης