Αναβλήθηκε λόγω καιρού η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο Διάστημα!

Αναβλήθηκε λόγω καιρού η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο Διάστημα!

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση σταμάτησε περίπου 17 λεπτά πριν την πυροδότηση του πυραύλου Falcon 9 - Η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο -  Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι βρίσκονταν για το γεγονός και ο Ντόναλντ Τραμπ

spacex-02
Μόλις 17 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευση, ο καιρός «έκλεισε» στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ιστορική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX, του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

To χρονικό «παράθυρο» για την εκτόξευση ήταν σχεδόν στιγμιαίο σήμερα και δεν επέτρεπε ολιγόλεπτη ή άλλη αναβολή. Έτσι, η επόμενη προσπάθεια θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, το απόγευμα.  

Θα πρόκειται για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον ISS με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA. Θα είναι επίσης η πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή από αμερικανικό έδαφος για σχεδόν μία δεκαετία, από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων.

Ο πύραυλος Falcon 9, της SpaceX, με τη νέα κάψουλα Crew Dragon στην κορυφή του, επρόκειτο να απογειωθεί στις 23:33 ώρα Ελλάδος.

Κλείσιμο
Η εκτόξευση θα γινόταν από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.

22705199


Μέσα στην κάψουλα Crew Dragon περίμεναν επί ώρες για την εκτόξευση οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι.

O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η αποστολή αποφασίσθηκε να συνεχισθεί.

Οι δύο αστροναύτες είναι σχεδιασμένο να παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

22719765

Η κάψουλα Crew Dragon έχει ξαναεπισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2019, χωρίς πλήρωμα. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επιστροφή της κάψουλας, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η παρούσα αποστολή έχει το χαρακτηριστικό όνομα Demo-2.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η SpaceX θα έχει συμπληρώσει ένα σημαντικό ορόσημο για το συμβόλαιο που ανέλαβε το 2014 -μαζί με την Boeing- προκειμένου να εξυπηρετεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του ISS.

Για τη NASA θα είναι ουσιαστικά το τέλος της εξάρτησής της από τη ρωσική διαστημική τεχνολογία για τις επανδρωμένες αποστολές.

Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε πέταξε για τελευταία φορά διαστημικό λεωφορείο, η NASA βασίζονταν για τις επανδρωμένες αποστολές της στις ρωσικές κάψουλες Soyuz, οι οποίες εκτοξεύονταν από το Καζακστάν.

Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου, ή ρομποτικών μηχανών.

22707388_2

Η SpaceΧ, που ιδρύθηκε με σκοπό να σπάσει τις αποκλειστικότητες στους κανόνες της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, κέρδισε σταδιακά την εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης διαστημικής υπηρεσίας στον πλανήτη.

Το 2012, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προσέδεσε μια κάψουλα με φορτία στον ISS, τον οποίο έκτοτε προμηθεύει τακτικά. Δύο χρόνια αργότερα, η NASA της παρήγγειλε την επόμενη αποστολή: να στείλει στον Διεθνή Σταθμό τους αστροναύτες της.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ' επιστροφής διαστημικά ταξίδια.
22719098

Στο Κέντρο Κένεντι βρίσκονταν για την εκτόξευση και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει θέσει ως στόχο και την επιστροφή στη Σελήνη το 2024.

Ο Τραμπ έφτασε με το προεδρικό αεροπλάνο AirForce 1 να κάνει κύκλους γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεπιβάτες του να έχουν μία καλή θέα από το χώρο της εκτόξευσης.
   
Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Αποκαλύψεων συνέχεια για την υγεία του - Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο, την επιληψία και τις χημειοθεραπείες

Victoria’s Secret: «Αγγελάκια» χωρίς φτερά - Η άνοδος και η πτώση της πιο... σέξι «αυτοκρατορίας»

Πρίγκιπας Άντριου: Τον «καίει» η μαρτυρία πρώην «σκλάβας» του Έπσταϊν - «Οι κόρες μου δεν απέχουν πολύ από την ηλικία σου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης