Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Τελεσίγραφο Τραμπ: Θα διακόψουμε τη χρηματοδότηση εάν δεν δούμε αλλαγή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Τελεσίγραφο Τραμπ: Θα διακόψουμε τη χρηματοδότηση εάν δεν δούμε αλλαγή

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Τα τελευταία χρόνια είχε υποστηρίξει προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών - Οι ΗΠΑ επρόκειτο να ενισχύσουν τον Οργανισμό  με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων

donald54
Οι κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για φιλοκινεζική στάση δεν έχουν κοπάσει. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε τελεσίγραφο στον Οργανισμό υπογραμμίζοντας πως εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την πολιτική του, τότε θα διακοπεί η χρηματοδότηση.

Μια ημέρα μετά την απειλή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε λέγοντας πως ο Οργανισμός πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλιώς η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτόν.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Τη Δευτέρα ο μεγιστάνας πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας απείλησε ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν αναφέρθηκε στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Ετιέν.

Κλείσιμο
Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία.

«Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία», είπε.

Ποιες είναι όμως οι βασικές πηγές χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη;

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Τι ποσό χορηγεί η Κίνα και ποιοι είναι οι άλλοι χρηματοδότες του ΠΟΥ

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

Ειδήσεις σήμερα

Τσιόδρας: Γιατί είναι καλύτερα να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Ο Τσίπρας στήριξε τον Παπαγγελόπουλο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από την κρίσιμη ψηφοφορία

Πόλεμος για την «αποζημίωση» του Σταμάτη Κραουνάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης