«National Enquirer»: Το πιο σκληροπυρηνικό ταμπλόιντ... πνέει τα λοίσθια - Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία του

«National Enquirer»: Το πιο σκληροπυρηνικό ταμπλόιντ... πνέει τα λοίσθια - Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία του

Αυτό φαίνεται να υπονοεί το ντοκιμαντέρ «Scandalous: The Untold Story of the National Enquirer», που προβλήθηκε στο CNN για το αρχετυπικό ταμπλόιντ, που μετράει έναν αιώνα ζωής - Από το ανοιχτό φέρετρο του Έλβις στις... πιπεράτες αποκαλύψεις για τον Τζεφ Μπέζος

nationall
Σε αυτό συνηγορούν και όσοι εργάστηκαν σε αυτό, την χρυσή εποχή του: τότε που εξασφάλιζε εκατομμύρια αναγνώστες, κρεμώντας στα μαντηλάκια τις πιο ιερές, ευάλωτες, ντροπιαστικές και ιδιωτικές στιγμές των «rich and famous». Πλέον, το τέλος του φαίνεται να προδικάζεται. Ο εικονικός διευθυντής του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 έχει δηλώσει ότι αποφεύγει να το διαβάσει, ενώ το αποκαλεί «το τελευταίο των δεινοσαύρων».

Ούτε η πώλησή του το 2019 από την εκδότρια εταιρεία του, American Media Inc (AMI) στον Τζέιμς Κόεν, με αντίτιμο που φημολογείται ότι υπερέβαινε τα 100 εκατ. δολάρια δεν φαίνεται να διέσωσε το περιοδικό. Παρά τις υπέρμετρα φιλόδοξες διακηρύξεις για το μέλλον του από το νέο ιδιοκτήτη του, συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ακολουθώντας τη μοίρα του υπό εξαφάνιση είδους του. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών έχει χάσει το 90% του αναγνωστικού κοινού του. Από 2,5 εκ. φύλλα που πουλούσε το 1988, το 2018 έφτασε τα 244,000 φύλλα και η κατρακύλα συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισθοί των δημοσιογράφων έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις της τάξεως του 20%.

Η τελευταία επιτυχία

«Σε αγαπώ κορίτσι. Θα σου το δείξω με το σώμα μου, με τα χείλη μου και με τα μάτια μου πολύ σύντομα. Θέλω να σε μυρίσω, να σε αναπνεύσω. Θέλω να σε κρατήσω σφιχτά... Θέλω να φιλήσω τα χείλη σου... Σε αγαπώ. Είμαι ερωτευμένος μαζί σου». Όχι, αυτά τα λόγια δεν ανήκουν σ’ έναν ερωτοχτυπημένο φοιτητή, αλλά στον άνθρωπο που κοντεύει να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, Τζεφ Μπέζος. Τα αποκάλυψε το ταμπλόιντ National Enquirer, προσφέροντας 200.000 δολάρια στον αδερφό της πέτρας του σκανδάλου. Α, ναι. Την περίοδο των αποκαλύψεων, ο ιδρυτής της Amazon εξακολουθούσε να είναι παντρεμένος με την επί 25 συναπτά έτη σύζυγό του. Οι παθιασμένες διακηρύξεις αγάπης δεν προορίζονταν για εκείνη, αλλά την επίσης παντρεμένη Λόρεν Σάνσεθ. Η υπόθεση αυτή αν και πολύκροτη, αποτελούσε την πεμπτουσία του δημοφιλούς ταμπλόιντ.

Το περιοδικό ιδρύθηκε το 1926. Εξαρχής, προσέλκυσε το αναγνωστικό κοινό του, εξάπτοντας ζωώδη ένστικτα: ηδονοβλεψία, βία, θάνατος, σεξ! Έτσι πορεύτηκε μέχρι το 1981. Μία αιματηρά κοστοβόρα μήνυση, ώθησε το περιοδικό προς νέα μονοπάτια. Όχι, δεν εξαγνίστηκε. Τουναντίον! Άλλαξε, όμως, τους όρους του παιχνιδιού. Εξασφάλισε νεκροψίες, φωτογραφίες από νεκροκρέβατα, εσωτερικά σπιτιών, διαζύγια και άλλα, χρηματίζοντας όποιον μπορούσε.

Είχαν προηγηθεί άλλα και άλλα εξώφυλλα που άγγιζαν πολύ πιο ευαίσθητες χορδές. Είχε διχάσει ακόμα και τους αναγνώστες του όταν το πρωτοσέλιδό του κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Τα τελευταία λεπτά της Whitney». Είχε, μάλιστα, προσλάβει μία ηθοποιό για να αναπαραστήσει τη νεκρή Houston να κείτεται στο πάτωμα του μπάνιου. Στην περίπτωση της κόρης της διάσημης ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 22 ετών και έπειτα από έξι μήνες σε κώμα, η φωτογραφία ήταν αληθινή. Την είχε δώσει στο περιοδικό επί αμοιβής ένας νοσηλευτής. Πριν το περιοδικό αλλάξει χέρια και γίνει φίλα προσκείμενο στον Αμερικάνο πρόεδρο, είχε αγοράσει έναντι 150.000 δολαρίων την ιστορία μίας Playmate για τον 10μηνο δεσμό της με τον Ντόναλτ Τραμπ. Διαζύγια, μοιχείες, θάνατοι. Αυτή ήταν η συνταγή ή αλλιώς η γνωστή: «αίμα και σπέρμα».

Το συγκεκριμένο ταμπλόιντ εξασφάλιζε τους πεθαμένους μέσω μίας άκρως επιτυχημένης συνταγής: έδινε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε κηπουρούς, γείτονες, νοσοκόμες, γραφεία κηδειών, συγγενείς και όποιον άλλον μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο ίδιος ο πρώην διευθυντής του περιοδικού στο ντοκιμαντέρ του CNN, αφιερωμένο στο πιο αντιπροσωπευτικό του είδους του, παραδέχεται ότι είχε έναν ειδικό λογαριασμό για «λαδώματα».

Κλείσιμο
Μεταξύ των οποίων ήταν οι υπάλληλοι των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο, έτοιμοι να αποθανατίσουν κάθε ντροπιαστική ή προσωπική στιγμή των «διάσημων», όπως αποκαλούνται. Η δίκη του Ο Τζεϊ Σίμσον για την δολοφονία της συζύγου και του υποτιθέμενου συντρόφου τους σηματοδότησε την χρυσή στιγμή του περιοδικού και των ομοίων του. Το Enquirer έγραψε «κίτρινη ιστορία» όταν στο εξώφυλλό του «παρουσίασε» το ματωμένο αποτύπωμα του παπουτσιού του Ο Τζει Σίμπσον, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει την ενοχή του. Η αλλοτινή υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πάλιν είχε αποτελέσει τροφή του περιοδικού για αρκετούς μήνες, αποκαλύπτοντας την εγκυμονούσα ανήλικη κόρη της. Αυτά ήταν ψίχουλα μπροστά σε «επιτυχίες» του παρελθόντος, μεταξύ των οποίων η φωτογραφία από το ανοιχτό φέρετρο του Έλβις Πρίσλεi.


IMG_0262
IMG_0261
IMG_0260
IMG_0259
000_1D71Z0


Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Μεγάλη διαρροή υγραερίου σε βενζινάδικο κοντά στο αεροδρόμιο

Πλακιωτάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από την ΕΕ για την ακτοπλοΐα

Πώς έφυγε στα 30 του χρόνια ο δημοσιογράφος Αναστάσης Δαφνής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης