Κορωνοϊός: Δικαστικός πόλεμος Λονδίνου - Βρυξελλών για την καραντίνα των 14 ημερών

Κορωνοϊός: Δικαστικός πόλεμος Λονδίνου - Βρυξελλών για την καραντίνα των 14 ημερών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε καραντίνα 14 ημερών για όσους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά εξαίρεσε τη Γαλλία - Πίεση στον Τζόνσον από τους ευρωσκεπτικιστές για να μην ενδώσει

boris_johnson_s
Δικαστικός πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ την Δευτέρα, πως όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και οι Βρετανοί που θα έχουν ταξιδέψει εκτός της χώρας τους, θα μπαίνουν σε εθελοντική καραντίνα για 14 μέρες. Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζεται να εξαιρέσει από την καραντίνα όσους προέρχονται από τη Γαλλία.

Η είδηση έγινε αφορμή να ξεσπάσει οργή στις Βρυξέλλες, που ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να επεκτείνει την εξαίρεση για καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα και από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη για δικαστικό πόλεμο και δεν θα διστάσει να σύρει το Ηνωμένο Βασίλειο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν δεν συμμορφωθεί με το αίτημα των Βρυξελλών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην Daily Telegraph: «Αν υπάρχει ένα κράτος μέλος που προβαίνει σε διάκριση (εις βάρος άλλων) και δεν βρίσκεται σε συμφωνία με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν θα μπορούσε να επέμβει».

Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές του, κυρίως, από τους ευρωσκεπτικιστές, να μην ενδώσει στην πίεση της Κομισιόν και να αψηφήσει τις απειλές, δίνοντας προτεραιότητα στα αυστηρά μέτρα για τα σύνορα, ώστε να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει πλήξει σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ευρωσκεπτικιστής, πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε: «Λάβαμε την απόφαση σύμφωνα με το τι είναι καλύτερο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι γι' αυτούς».

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάρει «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του Brexit, στο τέλος του έτους. Μετά την αποκάλυψη πως η Ντάουνινγκ Στριτ εξαίρεσε τη Γαλλία από την καραντίνα των 14 ημερών, οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν στο Λονδίνο πως συνεχίζει να δεσμεύεται από την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός των συνόρων της ΕΕ.

Μόλις, χθες, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την ενιαία στρατηγική για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και σύστησε την αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η καλοκαιρινή σεζόν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα 33.614 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid - 19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ενώ ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει πως αυτός ο αριθμός ανέρχεται στους 50.000. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι 233.000.

Ειδήσεις σήμερα

Τσιόδρας: Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, ίσως και μετά το εμβόλιο - Δέκα νέα κρούσματα

Χαρδαλιάς: Πρόστιμα από 5.000 - 20.000 ευρώ και λουκέτα για τις παραλίες

Δήμος Αθηναίων: Εγκαίνια στην πλατεία Ομονοίας με το ανανεωμένο σιντριβάνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης