Κορωνοϊός: Ανησυχία σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία για το σύνδρομο που έχει πλήξει εκατοντάδες παιδιά

Κορωνοϊός: Ανησυχία σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία για το σύνδρομο που έχει πλήξει εκατοντάδες παιδιά

Οι γιατροί και στις τρεις χώρες εκπέμπουν SOS καθώς τα κρούσματα του συνδρόμου που σχετίζεται με τον κορωνοϊό ολοένα και αυξάνονται - Τα 100 περιστατικά στη Βρετανία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», λένε ειδικοί 

paidia-syndromo
Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο 24ωρο στις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ αναφορικά με το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρoμο που πλήττει όλο και περισσότερα παιδιά και σχετίζεται με τη νόσο Covid-19. Ήδη σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναφερθεί κρούσματα παιδιών με συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο Kawasaki και το τοξικό σοκ, την ώρα που στη Βρετανία, οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι πάνω από 100 παιδιά έχουν προσβληθεί από το μυστηριώδες σύνδρομο. Στη Λομβαρδία της Ιταλίας οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό δέκα κρουσμάτων.

More children diagnosed with illness possibly linked to the coronavirus


Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ο 14χρονος Βρετανός που έχασε την ζωή του από το μυστηριώδες σύνδρομο παρέμεινε για έξι ημέρες στην εντατική και βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μετά τον θάνατό του. Τα υπόλοιπα παιδιά επέζησαν, διευκρίνισε η ιατρική διευθύντρια του νοσοκομείου «Εβελίνα», η Σάρα Χάνα, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Association Press. Στη Βρετανία πάνω από 100 παιδιά έχουν νοσήσει από το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο που πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τα νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) να προειδοποιούν ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι γιατροί αποκάλυψαν σήμερα ότι τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν σοβαρά ήταν ηλικίας μεταξύ πέντε έως 15 ετών, εμφανίζοντας συμπτώματα έως και ένα μήνα αφότου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊο, όπως εξανθήματα και κόκκινα μάτια. Ο 14χρονος Βρετανός που άφησε την τελευταία του πνοή δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, και ήταν μεταξύ των οκτώ ανηλίκων που προσβλήθηκαν από αυτή τη σπάνια ασθένεια και νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Εβελίνα του Λονδίνου. Τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν είναι σχολικής ηλικίας και ορισμένα είναι κάτω των 5 ετών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους η υγεία τους ήταν καλή προτού να αρρωστήσουν. Μόνο «ένας μικρός αριθμός» από αυτά βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με την Δρα Χάνα.

New Cases Of Mystery Children’s Illness Tied To Coronavirus Raise Alarms | TODAY
Κλείσιμο


Αυτή η φλεγμονώδης νόσος εμφανίστηκε πρόσφατα και θυμίζει το σύνδρομο Καβασάκι και το τοξικό σοκ. Οι μικροί ασθενείς, είτε έχουν προσβληθεί από την Covid-19 είτε όχι, εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πόνους στην κοιλιακή χώρα, συμπτώματα στο γαστρεντερικό και φλεγμονή στην καρδιά. Παρόμοια συμπτώματα έχουν εμφανίσει παιδιά στη Βρετανία αλλά επίσης στις ΗΠΑ, και στην Ιταλία.

Ιταλία

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας, οι γιατροί ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο 10 περιπτώσεις παιδιών με νόσο Covid-19, τα οποία έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο Καβασάκι. Η μέση ηλικία των παιδιών-επτά αγοριών και τριών κοριτσιών- ήταν τα επτάμισι χρόνια, ενώ κανένα δεν πέθανε. Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον παιδίατρο Λούτσιο Βερντόνι του Νοσοκομείου Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ του Μπέργκαμο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». «Προσέξαμε μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας με μια φλεγμονώδη διαταραχή παρόμοια με τη νόσο Καβασάκι περίπου την ίδια εποχή με το ξέσπασμα της νόσου Covid- 19στην περιοχή μας. Μολονότι αυτή η επιπλοκή παραμένει πολύ σπάνια, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά», δήλωσε ο δρ Βερντόνι. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νόσος Καβασάκι σε αυτούς τους ασθενείς προκαλείται από τον SARS-CoV-2», λέει από την πλευρά του ο παιδίατρος του νοσοκομείου δρ Λορέντσο Ντ' Αντίγκα.

Τα συμπτώματα της νόσου Κawasaki περιλαμβάνουν πόνους στην κοιλιά, υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετούς, σοβαρά δερματικά εξανθήματα και υψηλούς βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα και η αντιμετώπιση τους γίνεται με ασπιρίνη σε υψηλή δόση, αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αλλά αν η θεραπεία καθυστερήσει, μπορεί το παιδί -λόγω φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία- να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα.

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας μόνο 19 παιδιά είχαν διαγνωστεί με νόσο Καβασάκι κατά την προηγούμενη πενταετία πριν το ξέσπασμα της Covid-19, ενώ φέτος, μέσα σε δύο μήνες -διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που μοιάζουν με τη νόσο αυτή. Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το τελευταίο δίμηνο τα παιδιατρικά περιστατικά τύπου Καβασάκι εμφανίζουν μια αύξηση κατά 30 φορές σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία (τότε εμφανιζόταν κατά μέσο όρο μόνο ένα περιστατικό Καβασάκι ανά τρεις μήνες).

Τα παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο με συμπτώματα τύπου Καβασάκι εν μέσω πανδημίας εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα από ότι στο παρελθόν, καθώς περισσότερα από τα μισά έχουν καρδιολογικές επιπλοκές, έναντι μόνο δύο στα 19 προ κορωνοϊού. Ακόμη τα μισά έχουν σημάδια συνδρόμου τοξικού σοκ (που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια), μια επιπλοκή που δεν είχε εμφανιστεί καθόλου στα παιδιά με Καβασάκι πριν την πανδημία.

«Με βάση την εμπειρία μας, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών μολυσμένων με τον ιό SARS-CoV-2 εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», επιβεβαίωσε η παιδίατρος του ίδιου νοσοκομείου δρ Αναλίζα Γκερβασόνι. Εκτιμάται ότι το πολύ ένα στα χίλια που εκτίθεται στον κορωνοϊό, θα αναπτύξει συμπτώματα τύπου Καβασάκι και από αυτά ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρών επιπλοκών.

CDC to alert doctors to look for signs of rare, COVID-19-linked inflammatory disease in children


ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ οι αρχές διερευνούν περίπου 100 περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο φέρεται να σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο, το εν λόγω σύνδρομο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα κι έχει συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Kawasaki και το τοξικό σοκ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, τα παιδιά κάνουν έως και έξι εβδομάδες μετά την έκθεσή τους στον ιό να εμφανίσουν συμπτώματα. Μέχρι στιγμής, πέντε παιδιά έχουν πεθάνει από την ασθένεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ο κυβερνήτης Κουόμο κάλεσε τα νοσοκομεία να εξετάζουν κατά προτεραιότητα για τη νόσο Covid-19 τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πάντως τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, μέχρι στιγμής σε 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά. Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, καθηγήτρια Οξίρις Μπαρμπότ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το φλεγμονώδες σύνδρομο που φέρεται να σχετίζεται με τον κορωνοιό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια σε παιδιά.


Ειδήσεις σήμερα:

Περισσότερα από 100 εμβόλια στην παγκόσμια κούρσα για τον κορωνοϊό

Πάνω από το 1/3 όσων νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από πισίνες, spa και jacuzzi;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης