Πεντάγωνο: Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε 130 αμάχους στο εξωτερικό το 2019

Πεντάγωνο: Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε 130 αμάχους στο εξωτερικό το 2019

Ο αριθμός της έκθεσης του Πενταγώνου είναι πολύ μικρότερος από εκείνους που αναφέρουν οργανώσεις - Η έκθεση καταγράφει αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ

The_Pentagon
Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σκοτώθηκαν περίπου 130 άμαχοι και τραυματίστηκαν 91 ακόμη στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία το 2019, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που περιήλθε σε γνώση του Reuters, αν και οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους που αναφέρουν οργανώσεις που καταγράφουν τις απώλειες αμάχων στους πολέμους.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2019, σκοτώθηκαν 108 άμαχοι, στο Ιράκ και τη Συρία συνολικά σκοτώθηκαν 22, και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στη Σομαλία, σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 20 σελίδων, που καταγράφει αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Πενταγώνου, δεν σκοτώθηκαν άμαχοι στη Λιβύη ή στην Υεμένη.

Η ετήσια έκθεση, που συντάσσεται με εντολή του Κογκρέσου, ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Το αμερικανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καταμετρούν λιγότερες απώλειες αμάχων.

«Με βάση τοποθεσίες όπου έχουμε διενεργήσει εκτενείς, εμπεριστατωμένες έρευνες, ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να υπολογίζει πολύ προς τα κάτω τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αμερικανικές επιδρομές», δήλωσε η Ντάφνι Εβιατάρ, διευθύντρια ασφάλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον απολογισμό της ομάδας παρακολούθησης Airwars, μόλις τους πρώτους έξι μήνες του 2019 στη Συρία, οι βομβαρδισμοί του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσαν τον θάνατο μεταξύ 416 και 1.030 αμάχων.

Στη Σομαλία, τα στοιχεία της Airwars δείχνουν ότι έως και 15 κατηγορίες για απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τις ΗΠΑ είτε έχουν επιβεβαιωθεί είτε πιστεύεται ότι ευσταθούν.

«Παρόλο που οι απώλειες αμάχων είναι ένα τραγικό και αναπόφευκτο μέρος του πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ δεσμεύεται σταθερά να περιορίζει τα πλήγματα σε αμάχους», ανέφερε η έκθεση του Πενταγώνου.

Στην έκθεση, ο αμερικανικός στρατός αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί που αναφέρει είναι διαφορετικοί από εκείνους άλλων οργανώσεων, όπως ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις διαφορές στη μεθοδολογία και στους τύπους των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα ανακαλώντας μια πολιτική από την εποχή του Ομπάμα που απαιτούσε από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να αναφέρουν τους θανάτους αμάχων σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός ενεργών πολεμικών ζωνών.

Ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε ισχύ την πολιτική αυτή το 2016 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπειτα από μια δραματική αύξηση της χρήσης τους εναντίον ισλαμιστών μαχητών.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Παρασκευή: Σε αστυνομικό κλοιό η πλατεία - Συγκέντρωση παρά την απαγόρευση

Κορωνοϊός - Ιταλοί ερευνητές: Έχουμε το πρώτο εμβόλιο που εξουδευτερώνει τον κορωνοϊό

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης