Κιμ Γιονγκ Ουν: Ζητούν συγγνώμη αυτοί που διέδωσαν «fake news» για την υγεία του

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ζητούν συγγνώμη αυτοί που διέδωσαν «fake news» για την υγεία του

Μετά από 20 μέρες απουσίας από τη δημόσια ζωή της χώρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε την Παρασκευή στα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων - Οι δηλώσεις «μεταμέλειας» αυτών που υποστήριζαν πως είναι νεκρός - «Τέχνασμα» η εξαφάνιση του Κιμ, θα ακολουθήσουν εκκαθαρίσεις;

Kim
Δημόσια συγγνώμη αναγκάστηκαν να ζητήσουν δύο Βορειοκορεάτες, οι οποίοι έχουν αυτομολήσει στη γειτονική Νότια Κορέα και πρόσφατα, δήλωναν σίγουροι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι νεκρός ή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Και οι δύο έχουν εκλεγεί βουλευτές στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και οι ανακριβείς δηλώσεις τους για τον ηγέτη της γειτονικής χώρας προκάλεσαν την δριμεία κριτική του κοινού για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Yonhap News Agency.

Ο Ταέ Γιονγκ Χο, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στην πρεσβεία της στο Λονδίνο, στις 29 Απριλίου είχε δηλώσει στο CNN πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εξαφανιστεί επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν μπορεί να σταθεί όρθιος ή να περπατήσει μόνος του. «Δεν είμαι εντελώς σίγουρος αν αυτός υπεβλήθη σε χειρουργείο ή τίποτε άλλο, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο... δεν μπορεί να σταθεί όρθιος μόνος του ή να περπατήσει κανονικά», είχε δηλώσει ο Ταέ πριν μερικές μέρες.

Τη Δευτέρα, ο ίδιος, μετά από την κριτική που του ασκήθηκε, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του, οι οποίες αποδείχθηκαν αβάσιμες. «Ζητώ συγγνώμη από τον κόσμο για τις δηλώσεις μου καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες έγινα αντικείμενο πολλών επιπλήξεων και αισθάνθηκα έντονα τις επιπτώσεις των όσων είπα», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βορειοκορεάτης, πρώην διπλωμάτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζι Σέονγκ Χο, Βορεοκορεάτης που αποστάτησε στη Σεούλ και έχει εκλεγεί βουλευτής στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας. Την Παρασκευή και λίγες ώρες πριν την δημόσια εμφάνιση του Κιμ, ο Τζι είχε δηλώσει στο Yonhap News Agency πως έχει πληροφορίες και είναι 99% σίγουρος ότι ο ηγέτης του καθεστώτος είναι νεκρός, μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και μέσα στο Σαββατοκύριακο η χώρα θα ανακοινώσει τον θάνατό του.

Ο Τζι τη Δευτέρα και μετά την επανεμφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν την Παρασκευή στα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων, αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα δήλωση και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Ζητώ συγγνώμη από τον λαό. Σκεφτόμουν για μένα τις τελευταίες μέρες. Αισθάνθηκα βαθιά τη βαρύτητα της θέσης μου», αναφέρει ο Τζι στην δήλωσή του.

Κλείσιμο
Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς για «ανεύθυνες εικασίες», τονίζοντας πως οι δηλώσεις τους θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει πιο σοβαρή ζημιά, εκτός από την παραπληροφόρηση του κοινού.

Οι φήμες για την υγεία του Κιμ, η «επιστροφή» και οι εκκαθαρίσεις των αντιπάλων

Οι φήμες για σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του κληρονομικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας άρχισαν να εμφανίζονται, όταν ο Κιμ εξαφανίστηκε από το προσκήνιο της δημόσιας ζωής για 20 μέρες. Στις 15 Απριλίου η απουσία του από τις εκδηλώσεις για την 108η επέτειο από την γέννηση του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγλ, έδωσε τροφή στις φήμες, που τον ήθελαν να έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά, να είναι νεκρός ή «φυτό» μετά από αποτυχημένη επέμβαση ή ακόμα και να έχει καταφύγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ουονσάν, όπου δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν το προσωπικό του πολυτελές τρένο, για να μην μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Πάντως, η επιστροφή του Κιμ την Παρασκευή στα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων δεν σταμάτησε τα νέα σενάρια, που ψάχνουν τον λόγο της μακράς και ανεξήγητης εξαφάνισής του. Σήμερα ο Τζέιμς Μόροου, ρεπόρτερ του Sky News Australia, χαρακτήρισε την εξαφάνιση του Κιμ «τέχνασμα» και «κλασικό σταλινικό ελιγμό», ώστε να διαπιστώσει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί και ποιους όχι από τον στενό κύκλο των συνεργατών του. Σύμφωνα με τον Μόροου, ο ηγέτης του καθεστώτος ήθελε να διαπιστώσει πώς θα αντιδράσει η ελίτ στην χώρα του με τις φήμες περί θανάτου, αλλά και να δει ποιοι θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτές για να αναρριχηθούν στην εξουσία. «Υποψιάζομαι πως θα δούμε εκκαθαρίσεις σύντομα στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Μόροου.

Η Νατάσα Λίντσταεντ, αναπληρώτρια κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, προειδοποίησε πως, μετά την επανεμφάνιση του Κιμ, θα μπορούσε να ξεσπάσει στη Βόρεια Κορέα ένα κύμα δημοσίων εκτελέσεων σε μια προσπάθεια του ισχυρού ηγέτη της απομονωμένης χώρας να συνθλίψει όσους υποπτεύεται πως είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν τις φήμες για την υγεία του.

Η Λίντσταεντ δήλωσε για τον Κιμ στον βρετανικό Τύπο: «Νομίζω πως είχε αναζητήσει καταφύγιο για να αποφύγει τον κορωνοϊό και κάθε φόβος για πραξικόπημα θα σήμαινε πως επέστρεψε για να πάρει εκδίκηση». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν προβαίνει σε εκκαθαρίσεις για να διασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία. Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Κιμ διέταξε την εκτέλεση του θείου του και άλλων πιστών αξιωματούχων ενώ φυλάκισε 200 υψηλόβαθμους αξιωματούχους με την κατηγορία της προδοσίας.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο ισχυρός άνδρας της Βόρειας Κορέας πληροφορήθηκε πως ο θείος του σε συνεννόηση με την Κίνα ήθελε να τον ανατρέψει και να πάρει την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το 2017 ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε από δύο γυναίκες στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Οι αρχές της
Μαλαισίας αλλά και η Δύση επέμεναν πως οι μυστικές υπηρεσίες της Πιονγκγιάνγκ είχαν σκηνοθετήσει την δολοφονία.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Είδα τον Ξυλούρη πάνω από το νεκρό πατέρα μου και τον πυροβόλησα»

Bild: Θα πάμε διακοπές; Ας αποφασίσουν οι Έλληνες

Ηλίας Μόσιαλος - Η επόμενη μέρα: Εφαρμόζουμε το σουηδικό μοντέλο ή τη χρυσή τομή των καλύτερων προσεγγίσεων;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης