Κορωνοϊός: Μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα ανακοίνωσε η Κομισιόν

Κορωνοϊός: Μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα ανακοίνωσε η Κομισιόν

Προβλέπεται ακόμα και η εφάπαξ καταβολή 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ για μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις

komision
Μέτρα στήριξης για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να περιοριστούν οι ζημίες που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ προβλέπεται ακόμα και η εφάπαξ καταβολή 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ για μικρές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η τελευταία δέσμη έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν, περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, προσωρινή έγκριση για τη λήψη μέτρων της αγοράς από τις οργανώσεις παραγωγών των κλάδων που έχουν πληγεί σφοδρότερα, καθώς και ευελιξία στην εφαρμογή τομεακών προγραμμάτων στήριξης για τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, τη μελισσοκομία και το κρασί.

Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται κατά παρέκκλιση των κανόνων ανταγωνισμού είναι να αντιμετωπιστούν «σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά» με τη μορφή υπερπροσφοράς, ήτοι να μειωθεί ο όγκος των διαθέσιμων προϊόντων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι τιμές στα εν λόγω προϊόντα θα ελέγχονται εξονυχιστικά για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ανακοίνωσε ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας και το αιγοπρόβειο κρέας που θα αποθηκευτεί για ελάχιστη περίοδο 2 ή 3 μηνών και μέγιστη περίοδο 5 ή 6 μηνών. Οι αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξουν στις 7 Μαΐου 2020 για όλα τα προϊόντα. Η μέγιστη ενίσχυση καθορίζεται μόνο για το τυρί σε 100.000 τόνους. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, καθώς αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αγορά.

Αναλυτικά

Αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη: Μέγιστης διάρκειας 60 ημερών, αποθηκευμένο σε σακούλες (25 κιλών) ή μεγάλες σακούλες (μικρότερες των 1500 κιλών) για αποθεματοποίηση από 90-180 ημέρες και με ελάχιστη ποσότητα τους 10 τόνους

Βούτυρο: Έως 60 ημερών, για αποθεματοποίηση από 90-180 ημέρες και με ελάχιστη ποσότητα τους 10 τόνους

Τυρί: Τυρί με δυνατότητα αποθήκευσης με ελάχιστη ηλικία που αντιστοιχεί στην κανονική περίοδο ωρίμανσής του, για αποθεματοποίηση από 60 - 180 ημέρες, με ελάχιστη ποσότητα τον 0,5 τόνο και μέγιστη ποσότητα τους 100.000 τόνους.

Βοδινό κρέας: Νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη ηλικίας οκτώ μηνών και άνω, για αποθεματοποίηση από 90, 120 ή 150 ημέρες και ελάχιστη ποσότητα τους 10 τόνους.

Αιγοπρόβειο κρεάς: Νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη σφάγια και μισά σφάγια, ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών, για αποθεματοποίηση από 90, 120 ή 150 ημέρες και ελάχιστη ποσότητα τους 5 τόνους.

Εκτός από αυτά τα μέτρα για την αγορά, η Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη μέλη καταβάλουν εφάπαξ κοινοτικά κονδύλια 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 για μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Στα προγράμματα ευελιξίας της Κομισιόν για τη στήριξη της αγοράς συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς του ελαιολάδου, της μελισσοκομίας, της οινοπαραγωγής και των οπωροκηπευτικών.

Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι δήλωσε σχετικά: «Ενεργήσαμε με ταχύτητα, ώστε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των γεωργών και όσων βρίσκονται σε ανάγκη να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Η κρίση έχει πλήξει σοβαρά ορισμένες αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ωστόσο, τώρα, είμαι πεπεισμένος ότι η έγκριση αυτών των μέτρων θα παράσχει χειροπιαστή στήριξη, θα στείλει το σωστό μήνυμα στις αγορές, και θα προσφέρει σύντομα κάποια σταθερότητα. Η δέσμη αυτή, όπως και τα προηγούμενα μέτρα στήριξης, αποδεικνύουν ότι η Επιτροπή είναι σε ετοιμότητα και ότι θα ενεργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, σε στενή επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο: Οι Ισπανοί έξω μετά από 49 ημέρες! - Μπορούν να βγουν για βόλτα

Google VS Apple στη μάχη για τον κορωνοϊό: Εφαρμογή στα smartphones θα ανιχνεύει τον COVID-19

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Πώς θα «μυρίζουν» τα κινητά τον Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης