Κορωνοϊός: Το υποδειγματικό κράτος Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του ιού

Κορωνοϊός: Το υποδειγματικό κράτος Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του ιού

Πολλοί Έλληνες εμφανίζονται κι οι ίδιοι έκπληκτοι για την πειθαρχία τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την καλή διαχείριση της κρίσης από μέρους της κυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα του ARD-tagesschau.de

germanikos_typos
Στον «υποδειγματικό» τρόπο με τον οποίο στέκεται η Ελλάδα απέναντι στο θέμα του κορωνοϊού, αναφέρεται σε άρθρο του το γερμανικό μέσο ARD-tagesschau.de και ο ανταπόκριτής του, Thomas Bormann.

Η ανταπόκριση του Thomas Bormann αναφέρει:

«Σε τηλεοπτική ομιλία του εχθές, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης προχώρησε σε μία μέχρι τώρα αποτίμηση της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα χαλαρώσει από την επόμενη Δευτέρα και μετά. Ωστόσο, το κεντρικό πρόσωπο στην ελληνική μάχη κατά του κορωνοϊού δεν είναι ο Πρωθυπουργός, αλλά ένας 55χρονος ιατρός. Όταν κάθε βράδυ ακριβώς στις 6:00 μ.μ. η φωνή του εύχεται ήρεμα στην ελληνική τηλεόραση «καλό βράδυ», οι γονείς προειδοποιούν τα παιδιά τους: Να είστε φρόνιμα. Ο Δρ. Τσιόδρας είναι στην τηλεόραση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διαβάζει με μονότονη φωνή τα τρέχοντα στοιχεία: πόσες νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό και πόσοι θάνατοι υπήρξαν. Εχθές προστέθηκαν δύο. Συνολικά, η Ελλάδα έχει 138 θανάτους από κορωνοϊό από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά -ένας συγκριτικά μικρός αριθμός- καθώς ήταν καλά προετοιμασμένη για την πανδημία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους τον λοιμωξιολόγο Τσιόδρα ως ειδικό σύμβουλό του για τον κορωνοϊό. Όταν η πρώτη Ελληνίδα διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση απαγόρευσε αμέσως όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις κατόπιν υπόδειξης του Τσιόδρα. Σχολεία και πανεπιστήμια, εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν στην Ελλάδα νωρίτερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Έτσι, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε εξαρχής χαμηλός. Και όποιος έχασε τη δουλειά του από τη μια μέρα στην άλλη, έλαβε το νέο επίδομα ολιγόωρης εργασίας - 800 Ευρώ κατ’ άτομο.

Εδώ και πέντε εβδομάδες οι περιορισμοί στις εξόδους ορίζουν ότι οι Έλληνες επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. «Αυτή η απόφαση έπρεπε να ληφθεί, δεν υπήρχε άλλος τρόπος, ώστε να είμαστε όλοι προστατευμένοι», λέει ένας άντρας στην Αθήνα. «Το συνηθίζουμε. Είναι το καλύτερο για όλους», δηλώνει μία γυναίκα που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.

Περισσότερο από το 85% των Ελλήνων επαινεί τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη -και ο ίδιος φαίνεται να το απολαμβάνει. Στην τηλεοπτική ομιλία του χθες το βράδυ ο Μητσοτάκης είπε: «Ενάντια στον κορωνοϊό έχει παραταχθεί ένα καλά οργανωμένο κράτος. Το κράτος έχει προστατεύσει τους πολίτες και ταυτόχρονα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Και οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει την καλύτερη πλευρά τους. Έχουν τηρήσει τους κανόνες και έτσι προστατεύουν τη δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των γειτόνων τους».

Γι’ αυτό και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα χαλαρώσουν από την επόμενη Δευτέρα. Από τις 4 Μαΐου, οι Έλληνες θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αλλά θα εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανόνες. Οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές, το ίδιο και τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα.

Η Ελλάδα μόλις ξεπέρασε την οικονομική κρίση που διήρκεσε χρόνια. Τα νοσοκομεία επλήγησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης και έχασαν πολύ προσωπικό. Αλλά και στο σημείο αυτό ο Μητσοτάκης έχει να παραθέσει έναν περήφανο απολογισμό: η κυβέρνησή του έχει προσλάβει χιλιάδες γιατρούς. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας επεκτάθηκαν. Κανένας ασθενής με κορωνοϊό δεν απορρίφθηκε λόγω πληρότητας και ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλά εξοπλισμένο ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Και έχουμε ακόμα δύο συμμάχους εναντίον του κορωνοϊού, δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης: «Από τη μία πλευρά είναι ο καλός καιρός, ο οποίος θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και το πιο σημαντικό: οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι, καλά ενημερωμένοι. Γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν και τι θα ήταν προτιμότερο να παραλείψουν».

Ο Δρ. Τσιόδρας, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Ελλάδας, προτιμά να περιοριστεί σε μια νηφάλια προειδοποίηση: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε αμελείς τώρα. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα επιτύχει». Λέξεις που είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των Ελλήνων, κάθε φορά που βγαίνουν από την εξώπορτα».

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων: Πότε ανοίγουν γυμναστήρια και πλαζ - Το ημερολόγιο για την «Γέφυρα ασφαλείας»

Κομμωτήρια - Καταστήματα: Προσοχή στα σεσουάρ, πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

«Γέφυρα ασφάλειας»: Το ημερολόγιο των μέτρων - Πότε ανοίγει τι και πώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης