Η E.E. ζητά την απαγόρευση των τατουάζ μπλε και πράσινου χρώματος

Η E.E. ζητά την απαγόρευση των τατουάζ μπλε και πράσινου χρώματος

Τα δύο χρώματα που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ είναι τόσο ισχυρά που βάφουν το δέρμα για μια ζωή

tattoo-removal-
Την απαγόρευση του μπλε και πράσινου χρώματος στα τατουάζ ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Τα δύο χρώματα που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ είναι τόσο ισχυρά που βάφουν το δέρμα για μια ζωή. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) υποστηρίζει ότι οι χρωστικές ουσίες 74160 (Μπλε νούμερο 15) και 74260 (Πράσινο νούμερο 7) δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Χημικών Προιόντων θέλει να τα απαγορεύσει, επειδή δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση των χρωμάτων αυτών και για τα καλλυντικά. Μετά την εφαρμογή τους, το χρώμα μένει στο δέρμα για εβδομάδες. Και επειδή τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ θεωρούνται επίσης καλλυντικά, οι χρωστικές ουσίες εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ευρωπαικού οργανισμού.

Για την πρόθεση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν τα τατουάζ μπλε και πράσινου χρώματος, η εφημερίδα «Bild» ζήτησε την γνώμη των ειδικών.

Για τον καθηγητή Φριντερίκε Βάγκνερ, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής με λέιζερ στο Δερματολογικό Τμήμα του Αμβούργου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα για τατουάζ που να είναι περισσότερο βλαβερά για τον οργανισμό.

«Για όλα τα χρώματα, ενέχουν κίνδυνοι από συστατικά και τοξικά προϊόντα στο δέρμα - για παράδειγμα, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου ή κάνοντας λέιζερ κατά την αφαίρεση του τατουάζ. Από το 2008 υπάρχει ένας κατάλογος, ένας κανονισμός των χρωστικών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Γερμανία για τατουάζ. Ωστόσο, τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τατουάζ από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη συχνά εμπεριέχουν τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα. Αυτό ισχύει για το μαύρο χρώμα αλλά και για άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τατουάζ», προσθέτει.

Κλείσιμο
Ο ίδιος εξηγεί ότι το μαύρο χρώμα λειτουργεί διαφορετικά από το πολύχρωμο τατουάζ.

«Ναι, τα μαύρα σωματίδια συχνά αντιδρούν διαφορετικά στο δέρμα. Μπορούν να σχηματιστούν μικρά οζίδια. Πιστεύεται ότι οι χρωστικές συσσωρεύονται, προκαλώντας την υπερβολική αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος».

Για τη νέα τάση στο τατουάζ με λευκό μελάνι, ο Γερμανός καθηγητής τόνισε πως ούτε αυτό είναι ακίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στον οργανισμό.

Επιπλέον, «το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα, να γίνει καφέ, κίτρινο ή πράσινο με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης