Δραματική προειδοποίηση της Αντικαρκινικής Εταιρείας: Σβήστε τα τζάκια

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζητά την απαγόρευση χρήσης του τζακιού - Η καύση του ξύλου εκλύει στην ατμόσφαιρα -και μέσα στο σπίτι- επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια που μπαίνουν μέσω της αναπνοής στον ανθρώπινο οργανισμό

Με μία ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού. Όπως αναφέρει:

«Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας) είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!

Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Στην ομολογουμένως ανησυχητική αυτή επιστολή η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση στους πολίτες

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους».

«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει»

Όμως η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.

«Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

● νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.

● απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ' αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.

● παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».

Τέλος, σε αυστηρό ύφος η επιστολή αυτή καταλήγει: «Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι' αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

Δείτε βίντεο: Δραματική προειδοποίηση της Αντικαρκινικής Εταιρείας: Σβήστε τα τζάκια
Δραματική προειδοποίηση της Αντικαρκινικής Εταιρείας: Σβήστε τα τζάκια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (260)

Οτι να ναι

Θα μιλήσω με την εμπειρία μου ως κατασκευαστής τζακιού! Δεν γνωρίζω πολλά κατά πόσο είναι σωστά αυτά που αναγράφονται στο άρθρο. Αλλα εδω και σαράντα χρόνια κατασκευάζουμε τζάκια και εξάγουμε σε αρκετές χώρες. Διαβάζοντας το άρθρο δεν είναι σαφές για ποίου τύπου τζάκια ανα φέρονται καθώς και ποια Ξυλά χρησιμοποιούνται. Το σημαντικότερο ειναι οτι δεν αναγράφεται πότε εγινε η έρευνα και πάνω σε τι έγιναν οι μετρήσεις! Ψάχνοντας αυτές τις μερες σχετικές δημοσιοποιημένες έρευνες ανα τον κοσμο, παρόμοιες δημοσιεύσεις αναφέρουν αναλυτικα που, ποτε, και απο ποιον εγινε. Για να μπορέσει μια εταιρεια να εξάγει σε χώρες όπως Γερμανία όπου για καποιο λόγο αν και παρα πολλοί αυστηροί δεν έχουν τέτοια προβλήματα υγειας και οι προδιαγραφες ειναι παρα πολυ αυστηρές βάση ευρωπαϊκού προτύπου όπου ακολουθούν σχεδόν ολα τα εργοστάσια παραγωγής. Αυτο που γνωριζω ειναι οτι ενεργειακά τζάκια δεν βλάπτουν είτε μεσα στο σπιτι είτε έξω. Απο την άλλη τα παραδοσιακά τζάκια σε σχέση με τα ενεργειακά έχουν περισσότερους ρύπους, αλλα παλι οχι τοσο σοβαρά για να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Σημαντικό κομμάτι ειναι τι ξύλα καίγονται, και βέβαια σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή αν 1 στους 10 καίει μελαμίνη ή μη κατάλληλα ξύλα λογικό ειναι η ατμόσφαιρα να ειναι αποπνικτική. Βρισκόμαστε στο 2020 όπου η τεχνολογια του τζακιου εχει προχωρήσει αρκετά και τα μέτρα κατασκευής πολυ αυστηρά. Δεν ειμαι ειδικός, αλλα απο αυτα τα λιγα που ξερω ειμαι σίγουρος οτι οι συσκευές που καίνε στερεά καύσιμα δεν ειναι απειλη. Και οσο αφορά την οικονομία, ολοι μας εχουμε ενα φιλο ή συγγενή που εχει βάλει ενεργειακό τζακι και ειμαι σίγουρος οτι μπορεί να σας επαληθεύσει το αν ειναι οικονομικά ή οχι! Και τέλος οσο αφορά αυτή την περίοδο σε πυκνο κατοικημένες περιοχές ειναι κατι που θα πρέπει η κυβέρνηση να ερευνήσει και να δώσει λύση, ειναι κατι όπως παλιότερα δεν επιτρέπονταν αυτοκίνητα με καύση πετρελαίου στο κέντρο της Αθήνας αλλα τωρα τελευταίας τεχνολογίας κατασκευής επιτρέπονται, κατι ανάλογο θα πρέπει να γινει με τις συσκευές καύσης στερεών καυσίμων. Σας ευχαριστω για τον χρονο σας που διαβάσατε το κείμενο μου.

Καπνοδόχος

Τη θέλει ένας ιδιώτης να μιλάει για το τι πρέπει ν ανάβει ή όχι το τζάκι του ο κόσμος. Να το περιορίσει, ναι αυτό είναι σωστό. Η μόνο συζήτηση που ανοίγει είναι η επέκταση του φυσικού αερίου και όχι η υγεία των πολιτών.

Το τζάκι θα το μπουμπουνίζω

Και όσοι έχουν πρόβλημα να πάνε στην Ελβετία

κουκουρουκου

γιατι; στην Ελβετια δεν εχουν τζακια;

αλεξ

τωρα με τον κουλη οσοι μενουν σε ορεινες περιοχες τα χουνε σβησει τα τζακια και εχουνε ανναμενο καλοριφερ ολη μερα!!γεμισανε οι τσεπες,ηρθε η αναπτυξη λεμε χαχαχα!!!!

τομ

Εγώ προτείνω να ανέβουμε σε ένα βουνό και να καθόμαστε ακίνητοι. Κανένας δεν θα έχει δικαίωμα να κουνηθεί ή να αναπνεύσει ή να "αεριστεί" ή να μιλήσει ή να φάει γιατί αλλιώς θα κινδυνεύει ο ίδιος ή ο γείτονας του. Μπορεί να βλέπει εως νεωτέρας έρευνας..

Tt

Φόρο περιβάλλοντος στα παλαιού τύπου τζάκια.αλλωστε τζάκια έχουν οι φραγκατοι ,ο λαός έχει σόμπες.

@

Το ίδιο είναι τα τζάκια και οι σόμπες

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ original

Αφού δεν γουστάρετε τζάκια πείτε στον κόσμο τι να καίει !! Πετρέλαιο ;; βάλτε το φθηνό !!! Λέτε να γουστάρει ο κόσμος τα ΞΥΛΑ και να κάνει τον χαμάλη ;; Σίγουρα είστε ανώμαλοι !!! Και δεν εισπράτετε και φόρους από τα ΞΥΛΑ, και μακάκες είστε !!

Λουθήρος του Εθνικισμού

Άρχισε η προπαγάνδα για καταναλώσουμε τα αγαθά του EastMed. Λες και το "φυσικό" αέριο βγαίνει με το ραβδί του Χάρι Πότερ κι όχι με εξόρυξη που καταστρέφει το περιβάλλον. Αλλά βέβαια, έτσι πάνε αυτά...

Dead people walking

Συμφωνώ απόλυτα. Επίσης κόψτε το κάπνισμα, τα ξυδια, τα κινητά, το ίντερνετ, την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των οικιακών συσκευών, τις πλαστικές συσκευασίες, τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά, το κρέας με τις αντιβιώσεις, τα φάρμακα, την ζωή στην πόλη, τους τοξικούς ανθρώπους, τα καυσαέρια, την ηχορύπανση και γενικά είμαστε ήδη νεκροί.

Ολα τα χε η Μαριωρη ...

Τουλάχιστον να βγει κι ενα χαπακι ευθανασιας γτ και τα νοσοκομεία δε μας χωρανε...

Να

Κλάνουμε επιτρέπεται;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης