Έρευνα - σοκ: Μία στις 16 έγκυες γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας

images

Ποιος είναι ο κίνδυνος για μητέρα και παιδί από την κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική βία και κακοποίηση που υφίσταται η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη από τον σύντροφό της θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων και κατά της διάρκεια της κυοφορίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων. 

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο χαρακτηρισμός της εγκυμοσύνης ως «ανεπιθύμητης», η διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας μπορεί να πυροδοτήσουν βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου, η οποία συνήθως δεν αποκαλύπτεται, λόγω «ντροπής και φόβου για αντίποινα» και προτείνει τη λήψη μέτρων που θα δώσουν τη δύναμη στη γυναίκα να καταγγείλει το περιστατικό βίας.

«Εκτιμάται ότι περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο της γυναίκας όσο και του εμβρύου». Σημειώνει ότι οι γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι «τρεις φορές πιο πιθανό να βιώσουν κακοποίηση από τον σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη», εξηγώντας ότι «η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει απειλή σε έναν σύντροφο που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι λόγω της κακοποίησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
viaq

Στις αιτίες πυροδότησης βίας, ο κ. Λέων, εκτός από την «ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη, περιλαμβάνει οικονομικές δυσκολίες, ζήλεια και θυμό προς το αγέννητο παιδί. Τονίζει ότι οι κίνδυνοι λόγω της κακοποίησης των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι «θάνατος της μητέρας, πρόωρος τοκετός, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, αποκόλληση του πλακούντα, αποβολή, θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα». Επισημαίνει ότι έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών, διακοπής της κύησης και νεογνικών θανάτων σε κακοποιημένες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα ή η επιληψία.

Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα λιγότερα αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει, όπως υποστηρίζει κ. Λέων. «Οι γυναίκες, συνήθως, διστάζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια λόγω ντροπής και φόβου για αντίποινα. Τις περισσότερες φορές, δε, οι γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό συνοδεύονται από τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα η παρουσία του να δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη γυναίκα ώστε να παραδεχθεί τη βία από τον σύντροφό της», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, είναι αναγκαίο «να ενθαρρύνουμε την αναφορά - καταγγελία βίαιων συμπεριφορών προς τις έγκυες γυναίκες να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της γυναικείας κακοποίησης και να στηρίξουμε τις έγκυες - θύματα ενδοοικογενειακής βίας». Επίσης, θεωρεί σημαντική τη δημιουργία προγραμμάτων ελέγχου στα μαιευτήρια, τα οποία, όπως αναφέρει, μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων παρεμβάσεων και υποστήριξης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον σύντροφό τους και να μειώσουν τη βία. «Η ελληνική πολιτεία μπορεί να σχεδιάσει προγράμματα που θα δώσουν δύναμη στις γυναίκες και θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους, θα τις κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο ακραίας βίας και θα τις διδάξουν πώς να μείνουν ασφαλείς», τονίζει ο κ. Λέων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (5)

kirli kadin

Για τη βία ευθύνεται η κακόγουστη και ανόητη Ελληνίδα που επιλέγει για συντρόφους της κάτι αμόρφωτους ουρακοτάγκους που τους βαφτίζει άντρες. Διότι αν της τύχει κανένας μορφωμένος, εκεί παριστάνει την έξυπνη... Κι αφού, λοιπόν, τους αρέσει η "περιπέτεια" και η ψευτομαγκιά πολύ καλά παθαίνουν (πολλώ δε μάλλον όταν μένουν έγκυες με το παιδί του κλαρινογαμπρού...).

Δεοντολόγος

Ο αυτοδιαφημιζόμενος μαϊντανός ερευνητής που μόνιμα προσβάλλει την κοινή λογική ως ιδιώτης που αναπαραγάγει ανώνυμες καταγγελίες ως και έρευνες σικ ξεχνά μάλλον ότι βαφτίζοντας τον εαυτό του πρόεδρο μίας ιδιωτικής εταιρείας και κάνοντας δημόσιες σχέσεις δεν τεκμηρίωνεις την επιστημονική σου επάρκεια αλλά προκαλείς τους γνωρίζοντες. Τι πράττει το σώμα των Ελλήνων Ιατροδικαστών και ο Ιατρικός Σύλλογος για την αντιδεοντολογικη συμπεριφορά του ιδιωτου προέδρου και της επώνυμης αυλής του είναι το ερώτημα. Επίσης το ΠΘ θυμίζει παλιές εποχές ερευνητικών μπαρμπι της NASA

Πελαγία

Παρακολουθώ χρόνια τον Πρόεδρο των Ιατροδικαστών και τιμά την επιστήμη του με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Όσο για εσένα το όσα δεν φτάνει η αλεπού... δικαιολογεί το "ανώνυμο" παραλήρημα.

Άσχετος

Μικρό φαίνεται το ποσοστό αν αναλογιστούμε πόσοι είναι οι Ρομά και οι "πρόσφυγες/μετανάστες" από χώρες όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός προς τις γυναίκες (χωρίς όμως αυτό να ενδιαφέρει τις ψυχοπαθείς φεμινίστριες).

Νωντας

Άρα 1 στους 16 άντρες είναι κτήνος, που πρέπει να εκτελείται

Anna

Αλήθεια τώρα, έχετε στον τίτλο: "Ποιες αιτίες πυροδοτούν τη βία?" Το χέρι του βίαιου ανθρώπου σίγουρα και όχι κάτι άλλο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης