ΤΟΒ-G: Πρωτοποριακό πρόγραμμα βοηθά ασθενείς και ειδικές ομάδες να κόψουν το κάπνισμα

Τα ποσοστά επιτυχίας άγγιξαν το 40%, κάτι που σημαίνει ότι οι 4 στους 10 συμμετέχοντες, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και να παραμείνουν «μη καπνιστές», έως και 6 μήνες μετά.

Τέσσερις στους δέκα καπνιστές, και μάλιστα στις πιο κρίσιμες κατηγορίες «θεριακλήδων» στον γενικό πληθυσμό, όπως ασθενείς Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα,  αλλά  και έγκυες και έφηβοι, κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, λαμβάνοντας εξειδικευμένη βοήθεια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TOB-G,  με επικεφαλής τον  τ.αναπληρωτή Καθηγητή των Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard κ. Παναγιώτη  Μπεχράκη. 

Συγκεκριμένα, και οπως ανακοινώθηκε την Τεταρτη σε συνέντευξη τύπου, οι πεντε προαναφερθείσες κατηγορίες καπνιστών διέκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα, μετά από παρέμβαση ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν λάβει εκπαίδευση μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών του προγράμματος TOB-G. Το προγραμμα χρηματοδοτήθηκε  από την Ε.Ε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία πέντε ευρωπαϊκών φορέων.

«Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται ακόμη πίσω στη διακοπή του καπνίσματος και κυρίως στην προστασία από το παθητικό κάπνισμα, στην Ευρώπη πρωτοπορούμε σε επιστημονικές δραστηριότητες για τη διακοπή του καπνίσματος», τόνισε στην ομιλία του, ο κ. Μπεχράκης.

Εξηγώντας ότι «Η ιατρική του 21ου αιώνα έχει αρχίσει να συμπληρώνει, το μέχρι σήμερα νοσοκομειακο-κεντρικό μοντέλο, με την αύξηση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της πρόληψης. Αντί να τρέχει, δηλαδή, πίσω από το νόσημα, ακολουθεί πλέον την Ιπποκρατική αρχή: «Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαµβάνειν», ο καθηγητής παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TOB-G ως ένα κλειδί που ξεκλειδώνει τη βοήθεια σε συγκεκριμένες  κατηγορίες καπνιστών. 

Κατά το πιλοτικό πρόγραμμα, οι περίπου 150 επιστήμονες που συμμετείχαν (μεταξύ αυτών γιατροί παθολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ψυχίατροι, μαίες και σχολικοί ψυχολόγοι) εκπαιδεύτηκαν πάνω στις κατευθυντήριες οδηγίες του TOB-G και αξιολογήθηκαν για τις γνώσεις, τη στάση και τις πεποιθήσεις τους πάνω στη διακοπή του καπνίσματος, σε 3 στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια και 6 μήνες μετά την παρέμβαση αλλά και για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του προγράμματος στην κλινική πράξη.

Έπειτα, οι επαγγελματίες υγείας εφάρμοσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπου 300 καπνιστές, που ανήκαν στις συγκεκριμένες υπό μελέτη ειδικές ομάδες.

Όταν ολοκληρώθηκε η παρέμβαση (και μετά από επανέλεγχο στους 2 και 6 μήνες) αποδείχθηκε ότι τα ποσοστά επιτυχίας άγγιξαν το 40%, κάτι που σημαίνει ότι οι 4 στους 10 συμμετέχοντες, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και να παραμείνουν «μη καπνιστές», έως και 6 μήνες μετά.

Το ποσοστό στις έγκυες που έκοψαν το κάπνισμα ανήλθε στο 36% ενω τα αντίστοιχα ποσοστά για τους καρδιοπαθείς είναι 36%, για τους ασθενείς με ΧΑΠ 33% και τους ασθενείς με διαβήτη 39%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr