Έρευνα: Επιδημία... μοναξιάς στις ΗΠΑ - Είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία όσο το κάπνισμα

Έρευνα: Επιδημία... μοναξιάς στις ΗΠΑ - Είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία όσο το κάπνισμα

Όταν ένας άνθρωπος νιώθει μοναξιά, επιβαρύνει την υγεία του σαν να κάπνιζε 15 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιεί κορυφαίος Αμερικανός γιατρός

monaxia
Η επιδημία μοναξιάς πλήττει σοβαρά τους νέους ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας 15 – 24 ετών και είναι τόσο επικίνδυνη όσο το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν ένας άνθρωπος νιώθει μοναξιά επιβαρύνει την υγεία του σαν να κάπνιζε 15 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιεί κορυφαίος Αμερικανός γιατρός, σε δηλώσεις του στα δίκτυα BBC και Associated Press.

Μιλώντας για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Βίβεκ Μέρθι, Γενικός Χειρουργός του Στρατού των ΗΠΑ ανέφερε πως τουλάχιστον το 50% των Αμερικανών - όπως και ο ίδιος- έχει βιώσει τη μοναξιά.

«Γνωρίζουμε πως η μοναξιά είναι ένα κοινό αίσθημα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Είναι όπως η πείνα ή η δίψα. Είναι ένα συναίσθημα που μας στέλνει το σώμα όταν λείπει κάτι που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Associated Press.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική παλεύουν στο περιθώριο, κι αυτό δεν είναι λογικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέδωσα την προειδοποίηση αυτή, ώστε να αναδείξω τον αγώνα τον οποίο βιώνει πολύς κόσμος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έχουν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το θέμα της μοναξιάς.

Κλείσιμο
Έρευνα δείχνει πως οι Αμερικανοί με μικρή συμμετοχή σε ασχολίες, θρησκευτικές, κοινωνικές ή και οικογενειακές, παραδέχονται ότι αισθάνονται περισσότερη μοναξιά.

Ωστόσο, την κρίση αυτή επιδείνωσε σημαντικά η πανδημία της νόσου Covid-19, που οδήγησε στο κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και κοινωνικών κέντρων και απομόνωσε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Όπως επιβεβαιώνεται από την αντίστοιχη έκθεση του καθηγητή Βίβεκ Μέρθι, οι άνθρωποι περιόρισαν δραματικά τις κοινωνικές τους συναναστροφές, μειώνοντας το χρόνο που περνούσαν με τις παρέες τους.

Για παράδειγμα, το 2020, οι Αμερικανοί περνούσαν περίπου 20 λεπτά ημερησίως σε δια ζώσης επαφές ενώ δύο δεκαετίες πριν, ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 60 λεπτά.

Eπιπλέον, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 30%, με έρευνες να αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές σχέσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.

Η απομόνωση αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και άνοιας.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσχα: Το Κίεβο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν

Βελιγράδι: «Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου» - Ο 14χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία μετά το μακελειό

Τα μυστικά της CIA από τον κατάσκοπο Τζον Κυριάκου - «Τι να κάνετε αν σας παρακολουθούν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης