Πώς μπορούμε να προλάβουμε τους μύκητες στα πόδια

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τους μύκητες στα πόδια

Επιλέγοντας τις σωστές κάλτσες κρατάμε τα πόδια μας υγιή, καθώς οι μύκητες των ποδιών, ευνοούνται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή, την ζέστη και την υγρασία.

17374600_m

Sponsored Content

Μια «ύπουλη» λοίμωξη, που προκαλεί ένα αντιαισθητικό θέαμα αλλά και ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα είναι οι μύκητες στα πόδια, μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η πάθηση είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή», καθώς οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία και η ζέστη. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν αναγκαζόμαστε να φοράμε παπούτσια, τα πόδια μας ζεσταίνονται, ιδρώνουν και παραμένουν υγρά. Τα σημεία των ποδιών στα οποία αναπτύσσεται συχνότερα η μυκητίαση, είναι τα μικρά μας δάχτυλα. 
Εκεί, δημιουργείται ερεθισμός, κοκκίνισμα και απολέπιση του δέρματος. Σταδιακά, αναπτύσσεται εξάνθημα το οποίο προκαλεί φαγούρα, αίσθημα καψίματος και πόνος.  Αν το εξάνθημα δεν θεραπευτεί εγκαίρως σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα δάχτυλα, στο πλάι του πέλματος και στις φτέρνες. Προοδευτικά, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα, και εμφανίζεται έντονη δυσοσμία και πληγές.  Σε περίπτωση μόλυνσης πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στον δερματολόγο για να αντιμετωπίσουμε την μόλυνση με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να προλάβουμε την εμφάνιση τους.

106778251_m


Η υγιεινή των ποδιών
Η διατήρηση της υγιεινής των ποδιών είναι η σημαντικότερη πρόληψη. Γι΄ αυτό: Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά, και τα στεγνώνουμε καλά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή μεταξύ των δακτύλων. Δεν φοράμε τα ίδια παπούτσια για δύο συνεχόμενες μέρες. Φροντίζουμε να αλλάζουμε καθημερινά τις κάλτσες μας, οι οποίες πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Κλείσιμο
Και κάτι πολύ σημαντικό, επιλέγουμε κάλτσες από 100% βαμβάκι καλής ποιότητας.

Το πρόβλημα και η λύση βρίσκονται στο συρτάρι
Οι κάλτσες, είναι σημαντικό συμπλήρωμα του ρουχισμού αλλά και της προσωπικής μας υγιεινής, ένα από τα πρώτα πράγματα που φοράμε το πρωί και από τα τελευταία που βγάζουμε το βράδυ. Οι καλές κάλτσες πρέπει να διατηρούν το πόδι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, να παρέχουν άνεση και ευκολία στο περπάτημα και βέβαια να το προφυλάσσουν από μικρόβια και μύκητες κατά την επαφή του με το παπούτσι. Μεγάλη σημασία έχουν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, η επεξεργασία που αυτές έχουν υποστεί και ο τρόπος πλέξης των νημάτων.

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μην προσέχουμε την ποιότητα όταν αγοράζουμε κάλτσες, κάτι που έχει συνέπειες στο στυλ αλλά και την υγεία μας. Όσο αφορά την μυκητίαση των ποδιών, οι κάλτσες είναι αυτές που μπορεί να δημιουργήσουν και να εντείνουν το πρόβλημα ή αντίθετα να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι σε αυτό. Οι κατάλληλες κάλτσες είναι φτιαγμένες από 100% βαμβάκι υψηλής ποιότητας.

Αν στο συρτάρι μας έχουμε κάλτσες από αναγεννημένο βαμβάκι είναι σίγουρο ότι περιέχουν και συνθετικές ίνες και κυρίως πολυεστερικές( polyester) σε ποσοστό 20-40% και άρα είναι ακατάλληλες. Πρόκειται συνήθως για κάλτσες που αγοράζουμε φθηνά και κυκλοφορούν ευρέως σε καταστήματα, υπαίθριες και λαϊκές αγορές.

156155711_m


Η χαμηλή ποιότητα έχει συνέπειες
Το αναγεννημένο βαμβάκι προέρχεται από τα βαμβακερά ρούχα που έχουν πάει στην ανακύκλωση ή είναι υπολείμματα από τις βιομηχανίες ενδυμάτων και υφασμάτων. Κοστίζει 3 φορές λιγότερο από το κανονικό, γι΄ αυτό και οι κάλτσες είναι τόσο φτηνές.
Επειδή στο αναγεννημένο βαμβάκι δεν υπάρχουν συνεχείς ίνες όπως στο γνήσιο, οι εταιρείες κατά την παραγωγή του προσθέτουν αναγκαστικά πολυεστέρα (polyester) μέσα στη μάζα του ανακυκλωμένου βαμβακιού, ώστε να μπορέσει να γίνει νήμα. Έτσι όμως χάνει την απορροφητικότητα του και δεν μπορεί να «μαζέψει» τον ιδρώτα των ποδιών μας. Επιπρόσθετα, για να μπορέσει να βαφεί ομοιογενώς προστίθενται πολλά χημικά.

Ακόμα, οι συνθετικές ίνες λόγω της ελαστικότητάς τους κλείνουν τους πόρους της πλέξης και το πόδι δεν αναπνέει σωστά. Η υγρασία εγκλωβίζεται, ο ιδρώτας δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις κάλτσες και αναπτύσσονται μύκητες. Όταν τις φοράμε αισθανόμαστε τα πόδια μας πολύ ζεστά, σαν να «ανάβουν» και στο τέλος της μέρας οι κάλτσες μας μυρίζουν άσχημα.

Αν ξεπλέξουμε μια τέτοια κάλτσα θα διαπιστώσουμε ότι είναι πλεγμένη με 2 νήματα. Το ένα είναι βαμβακερό και το άλλο είναι νάιλον (polyamide) μαζί με λύκρα (Lycra / Elastan) που δίνει την ελαστικότητα στην πλέξη της κάλτσας. Αν κάψουμε το βαμβακερό νήμα και διαπιστώσουμε ότι η στάχτη είναι σκληρή, τότε το νήμα αυτό είναι αναγεννημένο διότι μέσα στη μάζα του περιέχει πολυεστέρα που είναι υποπροϊόν του πετρελαίου. Αν η στάχτη του νήματος διαλυθεί τότε το νήμα προέρχεται από γνήσιο βαμβάκι.

88993427_m__1_


Επιλέγουμε την ποιότητα
Συχνά, επικρατεί η άποψη πως είναι πιο συμφέρον να αγοράζουμε φθηνότερες κάλτσες αφού αναγκαστικά φθείρονται εύκολα και τις αντικαθιστούμε. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην φροντίζουμε την άνεση και την υγιεινή των ποδιών μας. Επιπλέον οι καλές ποιοτικά κάλτσες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και κρατούν για πολύ περισσότερο καιρό την εφαρμογή τους, άρα στην ουσία, οι φτηνές κάλτσες αποδεικνύονται ακριβές στην πραγματικότητα.

Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχουμε πως οι καλές κάλτσες έχουν τέλεια εφαρμογή, πυκνή και φίνα πλέξη, προσφέρουν άνεση και είναι από 100% βαμβάκι. Προτού αγοράσουμε διαβάζουμε την ετικέτα για να δούμε τη χώρα προέλευσης (οι κάλτσες από αναγεννημένο βαμβάκι κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία). Ιδανικές είναι οι μερσεριζέ (mercerised cotton). Επειδή από τη φύση του το βαμβάκι δεν είναι ελαστικό, οι βαμβακερές κάλτσες από μερσεριζέ πλέκονται με δύο δίκλωνα βαμβακερά νήματα, αντί ενός, ώστε να επιτυγχάνεται η αναγκαία ελαστικότητα στην κάλτσα χωρίς την προσθήκη κάποιου συνθετικού υλικού. Η μέθοδος αυτής της πλέξης ονομάζεται multifilum knitting system και καλό θα είναι να την συμπεριλάβουμε στις προδιαγραφές των αγορών μας όταν θέλουμε μια πραγματικά ποιοτική κάλτσα που θα μας προφυλάξει από τους μύκητες και θα μάς επιτρέψει να βαδίσουμε με άνεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης