Πώς θα επηρεάσει ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ τουρισμό, κρατήσεις και value for money στην Ελλάδα

Πώς θα επηρεάσει ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ τουρισμό, κρατήσεις και value for money στην Ελλάδα

Μόνο για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου οι απώλειες στον τουριστικό τομέα υπολογίζονται στα 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ

Πώς θα επηρεάσει ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ τουρισμό, κρατήσεις και value for money στην Ελλάδα
Για κάθε 1 ευρώ φορολογικών εσόδων από μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό εφέτος, μπορεί να χαθούν από 3 έως 6 ευρώ στο ΑΕΠ το 2015 και μετά από μία πενταετία, το  2020, η απώλεια μπορεί να φθάσει και τα 30 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού ανέβηκε το 2014, όπως προκύπτει από την επεξεργασία της Review Pro σε 250.000 σχόλια επισκεπτών σε ένα δείγμα περίπου 1.100 ελληνικών ξενοδοχείων, ενώ η μέχρι σήμερα πορεία των κρατήσεων για το 2015 στις τρείς από τις βασικές αγορές για την Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία δε δίνει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί το σύνολο του έτους.

Η ανεξάρτητη μελέτη της Ernst & Young για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%,  που παρουσιάστηκε χθες από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο που υιοθετηθεί το μέτρο από την επόμενη κυβέρνηση. Η μελέτη θα δοθεί προς ενημέρωση σε όλα τα κόμματα και τους εκπροσώπους των δανειστών και υπολογίζει μηδενική επίπτωση ως προς τον εσωτερικό τουρισμό, προκειμένου να λάβει υπόψη το πιο συντηρητικό -ως προς τις συνολικές απώλειες- σενάριο ''δεδομένου ότι οι Ελληνες, ούτως ή άλλως, θα πληρώσουν το ΦΠΑ μέσα στη χώρα τους”.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι απώλειες συνολικά του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου (το οποίο περιλαμβανόταν στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τρόικα για την ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων του 2015) υπολογίζεται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως μείον 1,4% του ΑΕΠ ή έως μείον 3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας το 2020 από 44.000 έως 73.000 θέσεις. Μόνο για τον ξενοδοχειακό τομέα, την πρώτη χρονιά τα ελληνικά ξενοδοχεία θα έχουν απώλεια εσόδων από 290- 400 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα από 700 έως 1,2 δισ. ευρώ έως το 2020.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης