Ω, έλατο...

Στη σκιά του χειμωνιάτικου Μαίναλου, θα περπατήσεις στα συνήθως λευκοντυμένα δάση, θα χαρείς το παιχνίδι με τις νιφάδες, θα χαθείς στα γραφικά καλντερίμια, θα ζεσταθείς στο φουντωμένο τζάκι και θ’ απολαύσεις καλό φαγητό

Άπαξ και πιάσεις την εθνική οδό, ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα βρεθείς στον Ισθμό. Στη συνέχεια θα διασχίσεις τους αμπελώνες της Νεμέας, θα «χαθείς» στα τούνελ του Αρτεμισίου και, χωρίς καλά-καλά να το σκεφτείς, θα δεις και πάλι το φως του ήλιου στο αρκαδικό υψίπεδο, αγκαλιά με τα έλατα και το Μαίναλο, να φιγουράρει στο βάθος του ορίζοντα. Πρώτα συναντάς την Κάψια, συνεχίζεις για Λεβίδι και καταλήγεις στην πασίγνωστη πια Βυτίνα. Ο οικισμός απλώνεται σε ύψος 1.000 μέτρων, σε τοποθεσία κατάφυτη από πεύκα, έλατα και καστανιές. Βέβαια, θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κάποιος ότι η Βυτίνα είναι ο κατάλληλος ορεινός προορισμός για απομόνωση μέσα στην καρδιά της φύσης. Λόγω της εύκολης πρόσβασης από την πρωτεύουσα οι εκατοντάδες εκδρομείς που καταφτάνουν εδώ τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές προκαλούν πολύ συχνά συνωστισμό.  Ομως η Βυτίνα με τις υποδομές της είναι ιδανικός τόπος για εξορμήσεις προς τις Δημητσάνα, Στεμνίτσα και το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου. Οι αποστάσεις πλέον έχουν ελαχιστοποιηθεί και καλύπτονται άνετα στο χρονικό διάστημα μιας μέρας, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστεί να σπαταλήσεις περισσότερο από δύο ώρες για να βρεθείς στο απόλυτο βασίλειο της ορεινής φύσης.

Τι θα δείτε: Στην πλατεία της Βυτίνας δεσπόζει από το 1846 ο ναός του Αγ. Τρύφωνα, καμωμένος από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Γύρω του απλώνεται η μικρή αγορά με τα μαγαζάκια που πωλούν κυρίως ντόπια προϊόντα, αλλά και δυο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι. Ο πιο δημοφιλής και ευχάριστος περίπατος είναι αυτός στον δενδροσκέπαστο δρόμο που ξεκινά σχεδόν από το ύψος της κεντρικής πλατείας και καταλήγει στον δρόμο Τρίπολης - Βυτίνας. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και την ιστορική Μονή Κερνίτσας που βρίσκεται στο κοντινό χωριό Νυμφασιά (4,5 χλμ.), η οποία ιδρύθηκε το 1105.

Οι κοντινές εκδρομές

Στις πλαγιές του Μαίναλου: Από τη Βυτίνα, οι φίλοι του βουνού και των χειμερινών σπορ ακολουθώντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο θα ανηφορίσουν στις πλαγιές του βουνού με τελική κατάληξη το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1.600 μ. (15 χλμ.). Η περιοχή προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα και από το Λεβίδι (10 χλμ.) Πληροφορίες για τη λειτουργία του χιον. κέντρου στο τηλ. 27960-22227.

Μαγούλιανα - Βαλτεσινίκο: Από τη Βυτίνα συνεχίζουμε στον οδικό άξονα Τρίπολης - Ολυμπίας για 7 χλμ., ώσπου να συναντήσουμε δεξιά έναν στενό ασφάλτινο δρόμο ο οποίος ανηφορίζει βιαστικά ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση για τα χωριά Μαγούλιανα και Βαλτεσινίκο (υπάρχει ταμπέλα). Τα Μαγούλιανα βρίσκονται σε ύψος 1.367 μέτρων και είναι ο οικισμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο.
Το Βαλτεσινίκο απέχει 10 χλμ. από τα Μαγούλιανα και η διαδρομή που συνδέει τα δύο αυτά χωριά είναι μια από τις ομορφότερες της Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ιστορικά χωριά της Γορτυνίας, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Ο ναός του Αϊ-Γιώργη, κτίσμα του 1848 με τον χαρακτηριστικό οκταγωνικό τρούλο, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πυργόσπιτα.  

Στα χώματα των Κολοκοτρωναίων: Από τη Βυτίνα πηγαίνοντας για το χιονοδρομικό κέντρο στρίβετε, όπως δείχνουν οι ταμπέλες, για Αλωνίσταινα. Το παραδοσιακό αυτό χωριό είναι πολύ ήσυχο, ακόμη και όταν η Βυτίνα πνίγεται στον κόσμο. Ανάμεσα στα γεροδεμένα πετρόκτιστα σπίτια ξεχωρίζει το σπίτι της οικογένειας των Τουρκοβασίληδων, του 1825. Από εδώ συνεχίζουμε για ακόμη 4 χλμ. μέχρι να συναντήσουμε τη διασταύρωση για Λιμποβίτσι. Στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Συνεχίζουμε σε ασφάλτινο δρόμο για 4 χλμ. ωσότου βγούμε στον δρόμο που συνδέει το Χρυσοβίτσι με τη Βυτίνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο www.viewsofgreece.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr