Από που προήλθε η φράση «Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου»

Από που προήλθε η φράση «Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου»

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αλλά και ο πιο παλιός.

shutterstock_1955659630
Αν και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο που εξημερώθηκε, δεν μπορούν να ξέρουν με ακρίβεια πότε ξεκίνησε αυτή η φιλία αλλά ούτε και ποιος έκανε το πρώτο βήμα.

Το αδιαμφισβήτητο της υπόθεσης είναι ότι κρατάει εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτή η φιλία και θα κρατήσει σίγουρα για πάντα.

Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία θα βρούμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπου και σκύλου που ήταν φίλοι. Αλλά και χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί για να εξυμνήσουν την ιερή αυτή φιλία.

Αν θέλουμε να θυμηθούμε και ένα παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία, μπορούμε να μιλήσουμε για τον Οδυσσέα με τον πιστό ως το τέλος σκύλο του, τον Άργο, ο οποίος αναγνώρισε τον καλύτερο του φίλο 20 χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι ο Οδυσσέας ήταν μεταμφιεσμένος ζητιάνος. Αμέσως μετά την συγκινητική επανένωση, ο Άργος ξεψύχησε στα χέρια του Οδυσσέα, κάνοντάς μας και μας να συγκινηθούμε σκεπτόμενοι πόσο πιστός μπορεί να είναι στον κηδεμόνα του ένας σκύλος.

Κλείσιμο
Από που προήλθε όμως η φράση ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Μελετώντας την ιστορία, ίσως να μην περιμέναμε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θα θεωρούνταν οι σκύλοι, αφού οι τελευταίοι προέρχεται από τους καθόλου φιλικούς και αγαπησιάρικους λύκους. Μάλιστα, σκύλοι και λύκοι μοιράζονται το 99% του DNA τους.

Πριν, λοιπόν, χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους, με σκοπό όχι να γίνουν κατοικίδια αλλά για να είναι ζώα εργασίας, για κυνήγι και για προστασία.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και σκύλων άλλαξαν. Οι σκύλοι έγιναν πιστοί φίλοι. Έγιναν κατοικίδια που αγαπήθηκαν, αγαπιούνται και θα αγαπιούνται όσα χρόνια και να περάσουν.

Λογικό δεν είναι;


Σκεφτείτε όλα αυτά που σας προσφέρει ο σκύλος σας. Αγάπη, χαρά, γέλια, συγκίνηση, αγωνία, κλάμα. Τόσα και άλλα τόσα συναισθήματα μπορείς να νιώσεις κοιτώντας τον. Ακόμα και μια δύσκολη μέρα – με ένα μόνο του βλέμμα, μόνο και μόνο που θα έρθει να σας γλείψει και να γυρίσει την κοιλιά του για χάδια – μπορεί να σας την κάνει καλύτερη.

Οπότε ίσως ανέκαθεν υπάρχει η φράση που μελετάμε.

Όμως πότε καταγράφηκε πρώτη φορά;

Οι ιστορικοί προσπάθησαν να βρουν την προέλευση της φράσης και βρήκαν μερικά αρκετά παλιά στοιχεία.

Για παράδειγμα, μερικοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η φράση αυτή ακούστηκε για πρώτη στην πόλη Warrensburg, του Missouri στις αίθουσες ενός δικαστηρίου το 1870. Εκεί που ένας αγρότης υπέβαλε μήνυση αφού κάποιος πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο του. Η τελική αγόρευση του δικηγόρου του περιλάμβανε τα εξής λόγια: «Ο μόνος απολύτως ανιδιοτελής φίλος που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον εγωιστικό κόσμο, αυτός που δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ και αυτός που δεν αποδεικνύεται ποτέ αχάριστος ή προδότης είναι ο σκύλος του».

Ωστόσο, η φράση αυτή βρίσκεται και σε ένα ποίημα που δημοσιεύτηκε στο The New-York Literary Journal, τουλάχιστον 50 χρόνια νωρίτερα από την παραπάνω περίπτωση.

Στίχοι του ποιήματος αναφέρουν το εξής:

«The faithful dog—why would I strive
To speak his merits, while they live
In every breast, and man’s best friend
Does often at his heels attend»

εξυμνώντας την ανιδιοτελή φιλία και πίστη ενός σκύλου.

Μερικά ακόμα πιο παλιά παραδείγματα, προέρχονται από περίπου το 1764, όπου ο Βολταίρος έγραψε: «Φαίνεται ότι η φύση έδωσε τον σκύλο στον άνθρωπο για την προστασία και την τέρψη του. Από όλα τα ζώα, είναι το πιο πιστό – είναι ο καλύτερος φίλος που μπορεί να έχει ο άνθρωπος».

Κάποιοι άλλοι ιστορικοί αποδίδουν την προέλευση της φράσης στον Φρειδερίκο Β΄, βασιλιά (1712-1786) της Πρωσίας, ο οποίος φέρεται να αναφερόταν στα αγαπημένα του ιταλικά κυνηγόσκυλα ως τους καλύτερους φίλους του.

Συνοψίζοντας

Μπορεί να μην ξέρουμε ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χαρακτήρισε τον σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτά τα εκπληκτικά και πιστά πλάσματα, είναι όντως ο καλύτερος μας φίλος. Δεν πρόκειται να μας προδώσουν ποτέ, δεν θα μας κρίνουν και θα μας αγαπάνε ό,τι και να τους κάνουμε.

Ελπίζουμε να είστε τόσο τυχεροί και να έχετε στη ζωή σας ένα γούνινο τετράποδο φιλαράκι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ