Το Cloud Computing ως έξοδος από την κρίση

Σε μία μέρα με λιακάδα  και χωρίς σύννεφα έλαβε μέρος  η ημερίδα της Microsoft για το Cloud Computing. Οι πολλοί και έγκριτοι καλεσμένοι μίλησαν για την υλοποιήσιμη ιδέα του Cloud Computing...

Σε μία μέρα με λιακάδα  και χωρίς σύννεφα έλαβε μέρος  η ημερίδα της Microsoft για το Cloud Computing. Οι πολλοί και έγκριτοι καλεσμένοι μίλησαν για την υλοποιήσιμη ιδέα του Cloud Computing, και πως αυτό μπορεί να βοηθήσει την οικονομία, την παιδεία και την ανάπτυξη.

Μία συγκεκριμένη ορολογία για το Cloud Computing δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι 34 διαφορετικοί τρόποι για να το περιγράψει κανείς, κάτι που αποδεικνύει πως η ιδέα του Cloud Computing, όσο πρόσφατη και να είναι, βρίσκεται ακόμα "πάνω στην ανάπτυξη". Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ιδέα πως αυτή η νοοτροπία του C.C. είναι "τεχνολογική εξέλιξη" και "οικονομική επανάσταση". Η τελευταία των δύο μπορεί, όπως υποστηρίζεται, να προκαλέσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ. 


κ. Ernst Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς

Το Cloud Computing επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να μοιραστούν ιδέες, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών νικητών του Imagine Cup, οι οποίοι μάλιστα καλέστηκαν και από τον πρωθυπουργό έτσι ώστε να περιγράψουν τις ιδέες και τις βλέψεις τους για καινοτομία.  

Πολλαπλά και περίπλοκα  είναι και τα προγράμματα που  έχει κυοφορήσει το Cloud Computing, με ένα παράδειγμα από αυτά το "Virtual Fire Project" του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα με τη συνδρομή του καθηγητή πυρκαγιολόγου κύριου Καλαμποκίδη, το οποίο ενημερώνει αυτόματα πυροσβέστες και κοινό την πορεία μίας πυρκαγιάς, την προβλεπόμενη πορεία της και δίνει άλλα σημαντικά στοιχεία που μπορεί να χρησιμεύσουν και στην πρόληψη αλλά και στην κατάσβεσή της.


κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Το Cloud Computing, όμως, δεν βοηθά μόνο στην καινοτομία, αφού υπάρχουν οι δυνατότητες για τις επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να προσφέρουν δια βίου μάθηση στο προσωπικό τους, υποστήριξη και να προωθήσουν την επιχειρηματική κουλτούρα η οποία πρέπει να διέπει τον κάθε τομέα.

Είμαστε πίσω...

Είναι λυπηρά μερικά από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα οποία  δείχνουν πως στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις ως επί το πλείστον ούτε επενδύουν  στην εκπαίδευση αλλά ούτε και στην καινοτομία. Αρκετή θέληση πάντως υπάρχει αφού το 42.4% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν κατά τη δειγματοληψία, πιστεύουν πως η επένδυση στην καινοτομία θα τους βγάλει από την κρίση. Βάσει των λεγόμενων των ανθρώπων της Microsoft, η καινοτομία οποιασδήποτε παραγωγικής μορφής δεν έχει αποτύχει μέχρι σήμερα.


κ. Κωστής Χατζηδάκης, Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Στην παρουσίαση παρέστησαν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Ειδικός  Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του  Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αντώνης  Μαρκόπουλος και ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Μαρκόπουλος κατά το χαιρετισμό του επεσήμανε: «To Cloud Computing δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτάκουστο. Η ουσιαστική μετάβαση σε αυτό όμως, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα απαιτεί μια καινούργια προσπάθεια. Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει, οι εταιρίες του κλάδου έχουν παρουσιάσει ήδη αξιόλογες προτάσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει θέσει ως προτεραιότητα και προχωρά, μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», στη δημιουργία Δημόσιων Κέντρων Δεδομένων. Παράλληλα, οι ψηφιακές παρεμβάσεις που υλοποιούνται από το πρόγραμμά μας ενισχύουν την αξιοποίηση υπηρεσιών cloud computing. Μπορούμε συνεπώς να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν κινούμαστε στο “σύννεφο”, αλλά βαδίζουμε συντονισμένα προς την αξιοποίησή του, με στόχο τόσο τη μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, όσο και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μεταφοράς δεδομένων και πόρων με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».


κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η στροφή προς την καινοτομία πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο μια πολιτική επιλογή, αλλά και μια επιχειρηματική επιλογή. Μια επιλογή που αφορά  την οικονομία, την κοινωνία, τις επόμενες γενιές. Είναι μια σανίδα σωτηρίας από τη σημερινή κρίση και μια ασπίδα που θα προστατεύσει αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία από μελλοντικές αναταράξεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Andreas Ebert, Regional Technology Officer, της Microsoft Western Europe, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, επικεντρώθηκε στην περιγραφή των δυνατοτήτων του Cloud Computing, ενώ υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους οργανισμούς που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο κ. Ebert ανέδειξε την ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας μέσα από διαφορετικά case studies, ενώ έμφαση έδωσε και στο μοντέλο του Private Cloud, μια εκδοχή του Cloud, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφάλειας και πλήρη ελέγχου.   

Ευκολότερη η ζωή των πολιτών

Εν κατακλείδι, το Cloud Computing είναι μία πολύ αξιόλογη ιδέα η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα -αφού έτσι έχει αποδειχθεί στο εξωτερικό-, εάν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις μεριές.  


(από αριστερά προς τα δεξιά)  κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού / κα Γιώτα Παπαρίδου, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) / κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας / κ. Σταύρος Αλεξάκης, Διευθυντής Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς / κ. Γιάννης Ριζόπουλος, Δημοσιογράφος.

Σε αυτή την περίοδο  κρίσης υπάρχουν πολλές εταιρίες και πολλές λύσεις εκεί έξω οι οποίες μπορούν να "κόψουν" πολλές αχρείαστες δαπάνες του δημόσιου τομέα (π.χ. τα Data Centers που έχει ο κάθε δήμος, κοινότητα κλπ, τα οποία μένουν αχρησιμοποίητα και απλά καταναλώνουν ρεύμα), αλλά και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών , μέσω της διαδικτυακής επίσκεψης σε μία δημόσια υπηρεσία.  

Το παν, όμως, για  να λειτουργήσει αυτή η ιδέα είναι  να μπουν παράμερα οι δι-Υπουργειακές διενέξεις (διαφορετικά Υπουργεία  πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες τους για να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη βάση δεδομένων), οι πολιτικές σκοπιμότητες και η εκλογικές καμπάνιες, και να υποστηριχθεί η σωστή ιδιωτική ανταγωνιστικότητα χωρίς μισο-τελειωμένα έργα ή "μίζες"

Ακούγεται ουτοπιστικό. Αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου έχει γίνει ήδη.

Αναμένουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr