Tρέχα και ξανατρέχα Μπο, σε... αργή κίνηση

Tρέχα και ξανατρέχα Μπο, σε... αργή κίνηση

Η διάσημη σταρ που συμμάχησε με τον χρόνο και κέρδισε την εύνοιά του ήρθε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Spetses Mini Marathon. Εχει άλλωστε πολλά να θυμηθεί, αφού από δω ξεκίνησαν όλα...

Tρέχα και ξανατρέχα Μπο, σε... αργή κίνηση
Η διάσημη σταρ που συμμάχησε με τον χρόνο και κέρδισε την εύνοιά του ήρθε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Spetses Mini Marathon. Εχει άλλωστε πολλά να θυμηθεί, αφού από δω ξεκίνησαν όλα... 

Μια ανάρτηση στο Instagram ήταν αρκετή για να φέρει τα πάνω κάτω: η Μπο Ντέρεκ δήλωνε έτοιμη να έρθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Spetses Mini Marathon 2016, τον πετυχημένο θεσμό που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις Σπέτσες με δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα. 

Κλείσιμο
Η διάσημη ηθοποιός φαίνεται να είναι δεινή κολυμβήτρια και ομολογεί ότι έχει ξεκινήσει από καιρό προπόνηση για τους αγώνες - για του λόγου το αληθές έχει δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα σχετικές φωτογραφίες. Εκεί μάλιστα η φίλη της και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον, σχολιάζει λέγοντάς της ότι είναι όντως «φανταστική», για να λάβει την αποστομωτική απάντηση ότι εκτός από τη συμμετοχή της στους αγώνες, δεν βλέπει την ώρα να γευτεί μαγειρευτά και τσιπούρες στην Ντάπια! Η Μπο Ντέρεκ φαίνεται ιδιαίτερα ευδιάθετη και ομιλητική στη συζήτηση που έχουμε λίγο πριν την εκκίνηση. «Χαίρομαι πάρα πολύ που θα αγωνιστώ σε ελληνικά νερά, είναι τόσο υπέροχα και διάφανα! Λατρεύω τον Σαρωνικό και το Αιγαίο Πέλαγος, θεωρώ ότι η θάλασσα εδώ είναι πολύ διαφορετική από οπουδήποτε αλλού. Δεν βλέπω την ώρα να βάλω το σκουφάκι μου και να βουτήξω μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές για να αγωνιστώ στο Spetses Mini Marathon», μας λέει με πραγματικό ενθουσιασμό. Δηλώνει μάλιστα ότι προπονείται εντατικά, αν και δεν δίνει σημασία στους χρόνους αλλά στον σκοπό, δηλαδή στον τερματισμό. «Συνηθίζω να βάζω τέτοια στοιχήματα με τη φίλη μου, με την οποία κολυμπάμε μαζί σε διαφορετικά μέρη κάθε χρόνο. Πέρυσι κολυμπήσαμε στον Ελλήσποντο, φέτος στις Σπέτσες», λέει. Ομολογεί επίσης ότι έχει ξανάρθει στα μέρη μας και συγκεκριμένα στο Spetses Mini Marathon, αλλά έκανε το παν για να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της, τρανή απόδειξη ότι ακόμα και ένας διάσημος μπορεί να προστατεύσει την ανωνυμία του όταν το θέλει παρότι είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να μάθουν για τους φίλους της Μπο Ντέρεκ στο Πόρτο Χέλι, τους ισχυρούς δεσμούς της με την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επί πολλά χρόνια σύντροφός της, Τζον Κόρμπετ, γνωστός και από το «Sex and the City» ως Εϊνταν, έχει πρωταγωνιστήσει στην ελληνικής σφραγίδας μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Γάμος αλά ελληνικά» και οι δυο τους έχουν δηλώσει κατά καιρούς δημόσια τα καλύτερα για τη σχέση τους με τη χώρα μας. Συναντάμε την ηθοποιό που έχει στιγματίσει ανεξίτηλα τα ανδρικά όνειρα, η οποία μάλιστα έχει κάνει τον γυναικείο πληθυσμό να προσπαθεί να μιμηθεί την ατιθάσευτη εικόνα της -με το μαγιό και τα ανέμελα κοτσιδάκια- που δεσπόζει ακόμα στην κινηματογραφική ιστορία, λίγες ώρες πριν από τους αγώνες στο Πόρτο Χέλι. Το βλέμμα της παραμένει ζωντανό, με αυτά τα γαλανά τεράστια μάτια να φωτίζουν οτιδήποτε λέει και ένα σώμα πιο νεανικό και από εικοσάρας. Η ίδια νιώθει όμορφα με την ηλικία της, δείχνει να έχει ζήσει και απολαύσει τη ζωή της, γι’ αυτό και απαντάει με άνεση σε κάθε ερώτηση: όμορφη και χαλαρή έχει ξαπλώσει στον καναπέ της σουίτας του «Nikki Beach» στο Πόρτο Χέλι με φόντο το μαγικό υδάτινο χαλί που ενώνει τις Σπέτσες με την Κόστα, παραδεχόμενη ότι «είμαι τεμπέλα. Πολύ δραστήρια για τεμπέλα, αλλά πάντα τεμπέλα». Το λέει και γελάει, όπως με οτιδήποτε αυτοσαρκαστικό αφορά την επιβλητική εικόνα που έμοιαζε να δεσπόζει κυριολεκτικά παντού τη δεκαετία του ’80, τότε που η αφίσα της στόλιζε κάθε δωμάτιο εφήβου που πάσχιζε να χωρέσει κάτω από την εικόνα της πανέμορφης ξανθιάς τις αδυσώπητες ονειρώξεις του.

Ενδεχομένως η Μπο Ντέρεκ να είναι κάτι παραπάνω από αυτό -ένα ποπ σύμβολο της θηλυκής ελευθερίας στα ανέμελα χρόνια της δεκαετίας του ’80, τότε που οι αστέρες ήταν αστέρες και η διασημότητα σήμαινε πολλά παραπάνω από μια σειρά γυαλιστερά εξώφυλλα-, ήταν κάτι σαν μανία. «Δεν είχα καθόλου προετοιμαστεί γι’ αυτό που θα συνέβαινε. Δεν ήξερα ότι θα με ακολουθούσαν παπαράτσι παντού, ακόμα και στο μπάνιο μου. Δεν μπορούσα καν να το φανταστώ. Κάποια στιγμή ένιωθα πραγματικά σαν να ήμουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που ήθελα ήταν να μπορώ να είμαι ευτυχισμένη δίπλα στον άνδρα μου. Μέχρι που τον γνώρισα δεν είχε καν περάσει από το μυαλό μου η σκέψη να γίνω ηθοποιός, δεν είχα φοιτήσει σε κάποια σχολή, ούτε είχα κάποια εμπειρία. Τώρα που τα σκέφτομαι όλα αυτά καταλαβαίνω ότι αν είχα επίγνωση του τι συμβαίνει θα αντιδρούσα διαφορετικά, μια που πλέον ξέρω πώς παίζεται το παιχνίδι και τι ακριβώς σημαίνει ηθοποιία.

Αλλά τότε ήμουν πολύ νέα», λέει. Πώς αλλιώς, όμως, αφού συνάντησε τον άνδρα της, παραγωγό και σκηνοθέτη Τζον Ντέρεκ, μόλις σε ηλικία 16 ετών στη Μύκονο; «Γι’ αυτό η Ελλάδα μιλάει με πολλούς τρόπους στην καρδιά μου. Κατά κάποιον τρόπο όλα ξεκίνησαν από δω, από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μύκονο, σε εποχές που το νησί δεν ήταν καν προσβάσιμο με πλοίο. Ηταν αρκετά πιο πρωτόγονα τα πράγματα και γι’ αυτό συγκλονιστικά. Εκεί γύρισα και την πρώτη μου ταινία, εκεί έχω τις πρώτες αναμνήσεις με τον άνδρα μου», εξομολογείται. Στην πραγματικότητα ο ίδιος όταν τη γνώρισε  ήταν ακόμα παντρεμένος με τη Λίντα Εβανς και έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να ενηλικιωθεί η Μπο προκειμένου να μπορέσει να την πάρει μαζί του στην Αμερική και να ζητήσει διαζύγιο. Παρά τον μεγάλο σάλο που είχε δημιουργηθεί τότε και την παραδοχή της ίδιας ότι νιώθει πραγματικά άσχημα που διέλυσε έναν γάμο, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν επρόκειτο για απλή περιπέτεια αλλά για σχέση ζωής. Η Μπο Ντέρεκ έμεινε στο πλευρό του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Τζον μέχρι τον θάνατό του. Μαζί έφτιαξαν μια εταιρεία παραγωγής, γύρισαν ταινίες και έζησαν την οικογενειακή ευτυχία, παρότι δεν έκαναν παιδιά, σε ένα τεράστιο ράντσο στην Καλιφόρνια. 

Φωτογραφίες από Σπέτσες


Η διάσημη ηθοποιός δεν έχει σταματήσει να ανεβάζει στο Instagram φωτογραφίες από τις προπονήσεις της για το Spetses Mini Marathon στα ελληνικά νερά






Η Μπο Ντέρεκ με την πρόεδρο και ιδρύτρια του Spetses Mini Marathon Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη











Τη ρωτάω αν έχει αλλάξει γνώμη που αποφάσισε να αφήσει τα πάντα -σχολείο, μια ανέμελη ζωή- και να ακολουθήσει τον άνδρα της σε ένα τρελό ταξίδι διασημότητας και έρωτα. «Οχι, δεν το μετανιώνω, όπως δεν μετανιώνω για πολλά στη ζωή μου, ακόμα και τα λάθη. Από αυτά μαθαίνεις και μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα. Ανέκαθεν ήμουν αυθόρμητη και δεν σκεφτόμουν τις επιπτώσεις, όπως επίσης εμπιστευόμουν πάντα το ένστικτό μου. Με χαρακτήριζε και μια διάθεση περιπέτειας και ελευθερίας από μικρή, κάτι που ενδεχομένως να έχω κληρονομήσει από τους γονείς μου. Αλλωστε στη Μύκονο είχα έρθει τότε με τη μητέρα μου», απαντά. Η ταινία με τον τίτλο «Fantasies» που γυρίστηκε τότε στο ελληνικό νησί δεν βρίσκεται σχεδόν πουθενά και οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό έγινε για να πέσουν τα φώτα στην Μπο Ντέρεκ - μάλιστα το καστ ήταν στην πλειονότητά του ελληνικό, με γνωστούς ηθοποιούς σαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Κι έτσι, αντί να επιστρέψει στο σχολείο η Μέρι, που φρόντισε από νωρίς να αλλάξει το όνομά της σε Μπο, άρχισε τα ταξίδια, αρχικά στην Ευρώπη -για κάποια χρόνια στη Γερμανία μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό της- και κατόπιν πίσω στην Αμερική όπου η καριέρα της απογειώθηκε, παρότι δεν γύρισε πολλές ταινίες.

Η Μπο Ντέρεκ είναι απλά η Μπο Ντέρεκ, που σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ηθοποιός. «Με είχε τρομάξει όλος αυτός ο θόρυβος, το ότι μου υπαγόρευαν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο, γι’ αυτό και προτίμησα να κάνω ανεξάρτητες παραγωγές με τους δικούς μου όρους στο πλευρό του άνδρα μου. Βλέπετε, εκεί μπορούσα να έχω τον έλεγχο, σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού. Μπορεί τότε να ήμουν πολύ ανασφαλής για να αντιληφθώ τη φεμινιστική ή απελευθερωτική διάθεση που ενδεχομένως να έκρυβαν κάποιοι ρόλοι μου -που έδειχναν ότι η γυναίκα μπορεί να αντιλαμβάνεται τον έρωτα όπως ο άνδρας-, αλλά ήξερα τι ακριβώς δεν θέλω. Προτίμησα να κάνω ταινίες, εμπορικές μεν, αλλά με τους δικούς μου όρους. Και κυρίως να διαχωρίσω την επαγγελματική από την προσωπική μου ζωή, τη δουλειά από την ψυχαγωγία. Κατά έναν παράδοξο τρόπο ήμουν ανέκαθεν πολύ αυτάρκης - ποτέ δεν ζήτησα κάτι παραπάνω από όσα μου έχει προσφέρει η ζωή μέχρι τώρα. Νιώθω πολύ τυχερή με όσα έχω, που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα και μπορώ να απολαμβάνω αυτά τα δώρα», επισημαίνει. Τη ρωτάω πώς και κατάφερε να μην τρελαθεί με όλη αυτή την επιτυχία, γιατί είναι σύνηθες οι αστέρες του δικού της βεληνεκούς και με τέτοια ξαφνική άνοδο, κάποια στιγμή να τρελαίνονται ή να οδηγούνται στη μελαγχολία. «Προσπαθούσα να έχω μια ηρεμία και ισορροπία και σ’ αυτό με οδηγούσε μια παράξενη εσωτερική φωνή που με γλίτωνε πάντα από τα δύσκολα. Ακολουθούσα το ένστικτό μου που ήξερε και αντιστεκόταν στον θόρυβο.

Απολάμβανα και απολαμβάνω τους φίλους μου τα άλογα, την επαφή μου με τη φύση και τα ζώα, τις αθλητικές δραστηριότητες και τη θάλασσα - αυτά με γεμίζουν με μεγάλη χαρά. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, είμαι ήρεμη και καλά επειδή είμαι τυχερή. Αυτός είναι ο λόγος», απαντά. Ναι, αλλά δεν ένιωσε ποτέ εγκλωβισμένη από όλο αυτό το παιχνίδι της διασημότητας; «Ευτυχώς που οι παπαράτσι δεν με κυνηγάνε όπως τότε και έχω την ησυχία μου. Είναι σημαντικό επίσης να αντιλαμβάνεσαι τα όρια του Τύπου. Και παρά τα προβλήματα, σίγουρα οι δημοσιογράφοι αξίζουν, ως έναν βαθμό, τον σεβασμό μας», τονίζει. Της λέω ότι μόνο και μόνο το «ως έναν βαθμό» που λέει καταδεικνύει ότι δεν έχει περάσει και τόσο καλά με τους ρεπόρτερ και της ζητώ να μου διηγηθεί κάποια οδυνηρή εμπειρία της: «Είναι μια ιστορία που δεν θα ξεχάσω ποτέ, αν και πάνε πολλά χρόνια. Ημουν στην Αυστραλία, στα γενέθλιά μου, και θα μιλούσα σε μια πρες κόνφερανς για μια ταινία.

Οι δημοσιογράφοι ήταν τότε πολύ αλαζονικοί γιατί είχαν μόλις καταφέρει να “εξοντώσουν”  τον Φρανκ Σινάτρα, ύστερα από το συνεχιζόμενο μπούλινγκ και τη δυσφήμηση που του έκαναν, πράγμα που φρόντιζαν να μου το υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο. Αντίστοιχη εμπειρία είχα κι εγώ λοιπόν όταν βρέθηκα, την ώρα μιας συνέντευξης Τύπου, με έναν δημοσιογράφο να ουρλιάζει ακριβώς μπροστά στο πρόσωπό μου, σε απόσταση αναπνοής. Ηταν η πρώτη και μοναδική φορά στη ζωή μου που ένιωσα τι σημαίνει ο άλλος να παραβιάζει όχι μόνο το αποδεκτό προσωπικό όριο αλλά κατά κάποιον τρόπο να ασκεί και βία. Ηταν τέτοιο το σοκ μου, που βγήκα έξω στον δρόμο τρέχοντας και κλαίγοντας ταυτόχρονα. Δεν καταλάβαινα πού πήγαινα, η λιμουζίνα που ήταν παρκαρισμένη απέξω είχε φύγει, ο οδηγός δεν ήταν εκεί κι εγώ συνέχιζα να τρέχω σαν τρελή. Βέβαια οι δημοσιογράφοι πλήρωσαν το σκηνικό με το ίδιο νόμισμα αφού έγινε γρήγορα γνωστό και ο κόσμος στράφηκε εναντίον τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μου στέλνουν λουλούδια στο ξενοδοχείο και να μου ζητάνε συγγνώμη, αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το ξεπέρασα ποτέ». 

Μετά από αυτό δηλώνει ότι έμαθε πολύ καλά τι σημαίνει παιχνίδι των μίντια, πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα αν δεν βάλεις όρια, γι’ αυτό και φρόντισε να προσέχει τους δημοσιογράφους, όπως και τόσα άλλα. Ευτυχώς βέβαια αυτό δεν κόστισε στον αυθορμητισμό της. 

Η περίφημη σκηνή με το μαγιό
«Καταρχάς πρέπει να σου ομολογήσω ότι σιχαίνομαι να τρέχω. Πραγματικά το μισώ! Οπότε είναι πραγματικά ειρωνικό να σκεφτείς πόσες φορές και πόσο χρειάστηκε να τρέξω για να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή. Ως γνωστόν, ο Μπλέικ Εντουαρντς που σκηνοθέτησε την ταινία και στον οποίο είμαι βαθύτατα ευγνώμων δεν αρκούνταν σε μια σκηνή και μάλλον είχε διαισθανθεί ότι αυτή θα έκανε τη διαφορά. Την πρώτη φορά τη γυρίσαμε στο Μεξικό και μετά άλλες δύο στη Χαβάη, συνολικά δηλαδή τρεις φορές. Το θυμόμουν διαρκώς αυτό το "τρέχα και ξανατρέχα!" και το κακό είναι ότι επειδή η σκηνή θα ήταν σε αργή κίνηση έπρεπε το τρέξιμο να είναι σχετικά αργό», λέει. Την πρώτη φορά που είδε το τρέιλερ της ταινίας ήταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του Μοχάμεντ Αλι και ο άνδρας της τής είχε πει από τότε ότι θα έκανε τη διαφορά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αλλωστε εκείνος είχε την ιδέα να φορέσει το συγκεκριμένο μαγιό αλλά και αυτός που της έδινε τις ιδέες - ο σύντροφος και ο μέντοράς της.

Ωστόσο η ίδια ομολογεί ότι οφείλει πάρα πολλά στον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Μπλέικ Εντουαρντς, ο οποίος την εμπιστεύτηκε και της έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε έναν ρόλο που σφράγισε την καριέρα της πρωταγωνιστώντας στο πλευρό «μιας υπέροχης και δυναμικής γυναίκας όπως η Τζούλι Αντριους που έπαιζε τη σύντροφο του πρωταγωνιστή, τον οποίο υποδυόταν ο Ντάντλεϊ Μουρ. Ηταν μια ταινία με πολλαπλά μηνύματα, σχεδόν υπαρξιακή, για έναν άνδρα που περνάει κρίση μέσης ηλικίας και απειλεί να τινάξει το σπίτι του στον αέρα. Εθιγε ένα ζήτημα με φοβερή ειλικρίνεια χρησιμοποιώντας ένα πανίσχυρο όπλο: την κωμωδία». Είναι παράδοξο να ακούς την Μπο Ντέρεκ να μιλάει με τόση ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, να σε κοιτάει με ένταση στα μάτια για να διαπιστώσει αν μπορεί να σε εμπιστευτεί και να διακρίνεις μια ειλικρίνεια που συνήθως δεν διαθέτουν οι Χολιγουντιανοί αστέρες. Προφανώς δεν φοβάται: «Εμπιστεύομαι βαθιά την κρίση μου και το ένστικτό μου. Δεν είχα ποτέ συμβούλους. Ούτε έναν. Ποτέ. Δεν εμπιστευόμουν ποτέ τους συμβουλάτορες για τον απλούστατο λόγο ότι όλα όσα σου λένε δεν τα λένε επειδή θέλουν το καλό σου, αλλά γιατί έχουν κάτι να κερδίσουν. Ευτυχώς εγώ είχα έναν άνδρα που με αγαπούσε και καλούς φίλους. Ηταν αρκετοί».



Φυσικά τα πρώτα χρόνια τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα, αφού είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τη Λίντα Εβανς, αλλά και την προηγούμενη γυναίκα του συζύγου της, την Ούρσουλα Αντρες. Η Μπο Ντέρεκ επαναλαμβάνει συχνά στις συνεντεύξεις της πόσο άβολα είχε αισθανθεί τότε όταν την είχε πρωτογνωρίσει στην Ελβετία, αφού ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντί της με τα άψογα χτενισμένα μαλλιά κομμωτηρίου, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, την αψεγάδιαστη εμφάνιση και τη σιγουριά της σταρ. Σε αντίθεση με τις στημένες, πλαστικές και καλοβαλμένες σταρ του Χόλιγουντ, η Μπο Ντέρεκ παραμένει, ακόμα και σήμερα, το ανέμελο κορίτσι από την Καλιφόρνια που θα αφήσει και τα μαλλιά αχτένιστα, και το σκουφί της θα φορέσει και δεν θα φοβηθεί να βουτήξει μαζί με χιλιάδες άλλους, αγνώριστη και ανώνυμη, στη θάλασσα για να πάρει μέρος στο Spetses Mini Marathon. Ολα αυτά ξέρει πώς να τα χαίρεται, όπως και τα καθημερινά μικρά πράγματα, π.χ. ένα φαγητό σε μια ελληνική ταβέρνα κι «ένα ποτηράκι ούζο» όπως ομολογεί. 

Τη ρωτάω τι άλλο περιμένει αλήθεια από τη ζωή, αν έχει κάποιον ανεκπλήρωτο στόχο. «Τίποτ’ άλλο, πραγματικά. Τίποτα πέρα από την ευχαρίστηση που μου έχει προσφέρει απλόχερα μέχρι τώρα η ζωή», απαντά αφοπλιστικά. 

Το τρέιλερ της κλασικής ταινίας Μπολερό

Φωτογραφίες από ταινίες






Ο χρόνος δείχνει να αγαπάει τη διάσημη σταρ που παραμένει εντυπωσιακά όμορφη




Η Μπο Ντέρεκ συνομιλεί με τη συντάκτρια του «ΘΕΜΑτος» Τίνα Μανδηλαρά στο «Nikki Beach»




Η πανέμορφη ηθοποιός σε παλιότερες φωτογραφίες






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης