Διακοπές με την Ολγα

Περίπατοι στη ρομαντική παλιά πόλη του Ρεθύμνου, βουτιές σε απομακρυσμένες παραλίες με τιρκουάζ νερά, δείπνα με τηγανητά αυγά από κότα αλανιάρα, ρακές και πεντοζάλη με τους ντόπιους. Αυτές είναι οι καλοκαιρινές διακοπές της άλλοτε υπουργού Τουρισμού, που από το ησυχαστήριό της στο Ρέθυμνο δηλώνει ότι η λεβεντομάνα Κρήτη αποτελεί το ψυχικό της detox

Μπορεί να γεννήθηκε στο Μαιευτήριο Αθηνών, να έζησε τα παιδικά της χρόνια στον Λυκαβηττό και να πολιτεύεται στην Α’ Αθηνών, η Ολγα Κεφαλογιάννη ωστόσο συνεχίζει να αισθάνεται ισχυρό τον δεσμό με τον τόπο καταγωγής της, την Κρήτη.
Η οικογένειά της και φυσικά η ανατροφή που έλαβε ήταν αυτά που έκαναν το κρητικό DNA της να παραμείνει ζωντανό και να τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. O πατέρας της Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν από τα Ανώγεια, ενώ η μητέρα της Ελένη Βαρδινογιάννη από την Επισκοπή, τόπο όπου περνούσε τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων παρέα με τις δύο αδελφές της.

Η γιαγιά Χρυσή ήταν η αρχηγός της οικογένειας, εκείνη που άνοιγε το σπίτι και την καρδιά της για να χαρίσει στιγμές που τα εγγόνια της θα έχουν χαραγμένες στη μνήμη τους για πάντα. «Οι ωραιότερες αναμνήσεις γεννήθηκαν στο σπίτι της γιαγιάς μας, στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Το παραδοσιακό σπίτι της οικογένειάς μου ήταν ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων. Ολη την ημέρα την περνούσαμε στη θάλασσα και τα μεσημέρια βιαζόμασταν να επιστρέψουμε στη γιαγιά για να απολαύσουμε τις νοστιμιές που μας είχε ετοιμάσει», θυμάται με νοσταλγία η πρώην υπουργός Τουρισμού. Τι σήμαινε τότε για εκείνη ευτυχία; «Το να πλατσουρίζουμε στο νερό με τις ώρες», απαντά. «Δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόλαυση, δροσιά και αίσθηση ελευθερίας!».


Με τον σύζυγό της επίσης Κρητικό Μάνο Πενθερουδάκη



Με το που έκλειναν τα σχολεία η οικογένεια Kεφαλογιάννη έφτιαχνε βαλίτσες και ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής για Κρήτη, το καλοκαιρινό καταφύγιό της. Σ’ αυτόν τον τόπο που ευωδίαζε τσικουδιά και τοπικά εδέσματα και κυριαρχούσαν ο χορός και το κέφι, η γνωστή πολιτική οικογένεια έχει περάσει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές της. Η αγάπη για την Κρήτη που γεννήθηκε στα παιδικά χρόνια της Ολγας Κεφαλογιάννη εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε να περιγραφεί άψογα μέσα από τις ακόλουθες αράδες από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, του συγγραφέα-έμβλημα για τον τόπο της: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Δεν διαλέγεις αυτά που πιστεύεις, αυτά διαλέγουν εσένα».

Σύντεκνοι και ξαδέρφια παντού


Για την Ολγα Κεφαλογιάννη η Κρήτη είναι το απάγκιο, το καταφύγιο, το ψυχικό detox της από τις έννοιες, τις υποχρεώσεις και τα άγχη της καθημερινότητας. Τα καλοκαίρια βρίσκεται πάντοτε εκεί, όπως και κάποια Σαββατοκύριακα του χειμώνα, όταν το πρόγραμμά της και οι υποχρεώσεις της Βουλής το επιτρέπουν. Ετσι, ξεκλέβει δύο ημέρες για να χαρεί με φίλους και συγχωριανούς της τη διαδικασία της παραγωγής της ρακής στα γνωστά ρακοκάζανα. «Είναι μια από τις πιο όμορφες διαδικασίες που μπορεί κανείς να απολαύσει στο νησί», λέει και συνεχίζει: «Χορταίνουμε ρακή, κουβέντα με τους ντόπιους και ψητά ντόπια κρέατα. Δεν υπάρχει φίλος που να έζησε την εμπειρία και να μη θέλησε να την επαναλάβει», καταλήγει.



Με τη μητέρα της Ελένη σε μίααπό τις σπάνιες φωτογραφίες της




Η ημέρα της στην Κρήτη ξεκινά στο μινιμαλιστικής αισθητικής διαμέρισμα που διατηρεί στο Ρέθυμνο με την ενημέρωση για την ντόπια επικαιρότητα μέσω της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρηση», που εκδίδει ο στενός της φίλος Γιάννης Καλαϊτζάκης. Συνεχίζεται με περίπατο στην παλιά πόλη, επίσκεψη στο αγαπημένο της λαογραφικό μουσείο, και καφέ στο «Cul de Sac», στο «Living» ή στις «Φράουλες». Ακολουθεί συνήθως βόλτα με το φουσκωτό του φίλου και συμπατριώτη της Γιώργου Μαμαλάκη σε απόμερα λιμανάκια της Νότιας Κρήτης, κοντά στα Σφακιά. Στο Λουτρό και τα Μάρμαρα απολαμβάνουν βουτιές σε ερημικές παραλίες με τιρκουάζ νερά. Οπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, αυτό είναι το ωραιότερο σημείο του νησιού. Μετά από ένα οκτάωρο γεμάτο θάλασσα, η παρέα καταλήγει για επίσκεψη στον ναό του Αγίου Παύλου, ένα γραφικό πέτρινο εκκλησάκι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, ενώ γύρω στις 8 το βράδυ η ταβέρνα του Χρυσόστομου στα Μάρμαρα τους ετοιμάζει τα καλύτερα κρητικά πιάτα. Ο Χρυσόστομος είναι ξάδελφος της Ολγας και μετρ της γεύσης, αφού ξετρελαίνει τους πελάτες του με τα τηγανητά αυγά του από αλανιάρα κότα και το σταμναγκάθι-μανιτάρια.

Βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Λουτρού


Στη χτισμένη μέσα στα βράχια ταβέρνα που είναι προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης, συναντά κανείς από εφοπλιστές και celebrities μέχρι πολιτικά πρόσωπα «ευρωπαϊκής προέλευσης». Ο ίδιος ο Χρυσόστομος, ωστόσο, αποφεύγει τη δημοσιότητα με κάθε τρόπο.
Το να κυκλοφορείς με την Ολγα Κεφαλογιάννη στην Κρήτη αποτελεί εμπειρία. Για τους συμπατριώτες της δεν είναι ούτε η πρώην υπουργός Τουρισμού, ούτε ένα μέλος της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Είναι απλά η Ολγα με την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις, θα ανοίξουν τις καρδιές τους και -ενίοτε, σε γλέντια- θα χορέψουν ακόμα και πεντοζάλη στον οποίο επιδίδεται με επιδεξιότητα, ενθουσιάζοντας τους ντόπιους που χαίρονται να τη βλέπουν. Πολλοί ηλικιωμένοι δε που ασχολούνται ιδιαίτερα με τις παραδόσεις του νησιού δεν διστάζουν να της δείξουν την αγάπη τους, όπως ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, που φτιάχνει το διάσημο καταΐφι της Κρήτης και ο οποίος μπορεί να τη σταματήσει στον δρόμο και να τη φιλέψει φρεσκοψημένες λιχουδιές. «Η Κρήτη είναι ταυτισμένη με την ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων», λέει η Ολγα Κεφαλογιάννη και συνεχίζει: «Σ’ αυτό το νησί υπάρχουν λεβεντιά, αυθεντικότητα και γνήσια συναισθήματα.


Με τον τελευταίο μάστορα χειροποίητου φύλλου Γιώργο Χατζηπαράσχο


Οι Κρήτες είναι υπερήφανοι, αυθεντικοί και γλεντζέδες». Για την οικογένεια Κεφαλογιάννη παντού υπάρχουν σύντεκνοι και συγγενείς, ξαδέλφια που «καραδοκούν» έτοιμα να κεράσουν, αποδεικνύοντας στην πράξη την κρητική φιλοξενία. Στην αυλή του εστιατορίου «Αυλή», που είναι η ωραιότερη του νησιού, συναντά κανείς και άλλα μέλη της οικογένειας Κεφαλογιάννη ή Βαρδινογιάννη. Συχνά η Ολγα δειπνεί εκεί μαζί με τον σύζυγό της Μάνο Πενθερουδάκη -επίσης κρητικής καταγωγής- που λατρεύει το νησί. «Ευτυχώς, αγαπάμε τον ίδιο τόπο και έτσι δεν υπάρχει διαφωνία για το πού θα πάμε κάθε χρόνο διακοπές», λέει χαριτολογώντας. Η λεβεντομάνα Κρήτη είναι άλλωστε για την άλλοτε υπουργό Τουρισμού ο δικός της επίγειος παράδεισος.


Θαλασσινή απόδραση στις ακτές του Λιβυκού 


Αγαπημένες γεύσεις της τα γνωστά προϊόντα Ντουρουντούς


Ψυχικό detox στα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr