Νεφέλη Μούσουρα: Η άξια συνεχιστής της κλασικής μουσικής

Νεφέλη Μούσουρα: Η άξια συνεχιστής της κλασικής μουσικής

Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της μέχρι τώρα, είναι η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 2009 (Βραβείο "Ελένης Μυκονίου" για νέους πιανίστες) καθώς και η κατάκτηση του διεθνούς βραβείου "Τζίνα Μπαχάουερ" το 2014

Νεφέλη Μούσουρα: Η άξια συνεχιστής της κλασικής μουσικής
Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η κλασική μουσική στην Ελλάδα δεν έχει κερδίσει τη θέση που της αξίζει, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στο εξωτερικό, κυρίως στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Η μακροχρόνια σκλαβιά, η γειτνίαση με την Ανατολή και οι αναπόφευκτες μουσικές επιρροές απ' αυτήν, η γενικότερη έλλειψη μουσικής παιδείας και η γνωστή κρατική αβελτηρία είναι μερικές από τις αιτίες γι' αυτό.

Έχοντας ως αφετηρία τα Επτάνησα, από τα μέσα του 19ου αιώνα, ξεκίνησε μια προσπάθεια προσέγγισης της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής. Έτσι, αναδείχτηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί συνθέτες με πλούσιο έργο και, αν μάλιστα δύο απ' αυτούς (Σκαλκώτας, Χρήστου) δεν έφευγαν νέοι απ' τη ζωή, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εκεί που η χώρα μας έχει σημαντικότατη παρουσία, είναι στους σολίστες και τις σολίστριες μουσικών οργάνων. Θα αναφερθούμε ειδικά, στις πιανίστριες που άφησαν εποχή. Η κορυφαία όλων, Τζίνα Μπαχάουερ (1913 - 1976), γεννημένη στην Αθήνα από πατέρα Αυστριακό και μητέρα Ιταλίδα, η Μαρίκα Παπαϊωάννου (1904 – 1994), η Ρένα Κυριακού (1917 – 1994), η στενή φίλη της μεγάλης Μαρίας Κάλλας, Βάσω Δεβετζή (1925 – 1987) κ.ά.

Η λαμπρή αυτή παράδοση συνεχίζεται ως σήμερα, καθώς νέα παιδιά, με πολύ ταλέντο, εξαιρετικές σπουδές, μεγάλη αγάπη για τη μουσική και διάθεση για συνεχή βελτίωση, κάνουν λαμπρή καριέρα, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. 

Κλείσιμο
Ανάμεσα στις καινούργιες "παρουσίες" στον χώρο της κλασικής μουσικής,  ξεχωριστή θέση κατέχει αναμφίβολα η νεαρή πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Από την ηλικία των οκτώ ετών, βραβεύεται σε διάφορους διαγωνισμούς. Το 2005, έλαβε το Α' Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας και το 2010 το Α' Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό νέων Ελλήνων πιανιστών.



Αναμφίβολα όμως, κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της μέχρι τώρα, είναι η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 2009 (Βραβείο "Ελένης Μυκονίου" για νέους πιανίστες) καθώς και η κατάκτηση του διεθνούς βραβείου "Τζίνα Μπαχάουερ" το 2014. Επίσης, η Νεφέλη, εκτός από το δίπλωμα πιάνου με τις ανώτατες διακρίσεις που έχει αποκτήσει, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καθώς και κάτοχος "Bachelor of Arts" από το Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου σπούδασε με καθηγητή τον Rolf Plagge. Τη φετινή χρονιά, ολοκληρώνει το σολιστικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Master Piano Solo", στην τάξη του ίδιου καθηγητή.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας πάντοτε διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες της χώρας μας και σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστες.

Η Νεφέλη Μούσουρα θα ερμηνεύσει την Κυριακή το τελευταίο κοντσέρτο του Μότσαρτ Κ. 595 σε σι ύφεση, στο πλαίσιο της συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης