Χρύσανθος Πανάς: Ενα... Παρίσι γύρω από το «Zonar’s»

Χρύσανθος Πανάς: Ενα... Παρίσι γύρω από το «Zonar’s»

Ξεκινώντας από το καφέ του «Zonar’s», ο Χρύσανθος Πανάς βάζει σε ενέργεια ένα φιλόδοξο σχέδιο ολικής αναμόρφωσης μιας ιστορικής γωνιάς της αθηναϊκής ζωής. Το όραμα του ανήσυχου επιχειρηματία είναι να φέρει έναν κοσμοπολίτικο, αρχοντικό αέρα στο κέντρο της κουρασμένης πρωτεύουσας

Χρύσανθος Πανάς: Ενα... Παρίσι γύρω από το «Zonar’s»
Εχοντας ως πρότυπό του τη διάσημη οικογένεια των Γάλλων επιχειρηματιών Costes που αγοράζουν και αναμορφώνουν κλασικά σημεία αναφοράς του Παρισιού (καφέ, ξενοδοχεία κ.λπ.), οι αδελφοί Πανά αναλαμβάνoυν πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση ενός χαρακτηριστικού σημείου στην καρδιά της Αθήνας. Ονειρεύονται να μετατρέψουν τη Βουκουρεστίου στην ελληνική Rue du Faubourg Saint-Honoré, όπου οι οίκοι μόδας θα μπερδεύονται όμορφα με την υψηλή γαστρονομία, μέσα σε μια μοντέρνα, αυθεντικά ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα. Το τρίγωνο Πανεπιστημίου - Βουκουρεστίου - Στοά Σπυρομήλιου, δηλαδή λίγο πολύ αυτό που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια να αναφέρεται ως City Link, σύντομα θα γίνει ένας καινούριος πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και για κάθε επισκέπτη της πόλης, από όπου κι αν έρχεται.

Το ιστορικό καφέ «Ζοnar’s» περνά στα χέρια του Χρύσανθου Πανά και του αδελφού του, οι οποίοι έχουν θέσει ως στόχο να αποκαταστήσουν την παλιά αίγλη του μαγαζιού και να το επαναφέρουν στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα στέκια της πρωτεύουσας. Η αισθητική και η υψηλή ποιότητα των χώρων που κατά καιρούς έχουν αναλάβει οι αδελφοί Πανά, ο Χρύσανθος και ο Σπύρος, είναι δεδομένες. Γι’ αυτό και ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου, ιδιαίτερα στο κομμάτι μεταξύ της Πανεπιστημίου και της Σταδίου, ήταν το ιδανικό σημείο εκκίνησης για μια προσπάθεια ανάδειξης της πολυσύχναστης αλλά και με πολύ μεγάλες δυνατότητες γωνιάς της Αθήνας. Το Κολωνάκι μπορεί να ήταν το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, ο κοσμοπολίτης όμως Ελληνας επιχειρηματίας Χρύσανθος Πανάς είναι αποφασισμένος να πετύχει. Στο μυαλό του υπάρχει μια πλούσια παρακαταθήκη από εικόνες τις οποίες έχει συλλέξει από τα ταξίδια του σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Κλείσιμο


Το «Zonar’s» που θα ζήσει νέες ένδοξες ημέρες

Διαθέτει επίσης έναν κοινωνικό κύκλο στον οποίο περιλαμβάνονται προσωπικότητες διεθνούς κύρους - από τους μετρ της μόδας Valentino και Elie Saab (ο δεύτερος, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες απόλαυσε σούσι στο «Salon de Bricolage») ως τη διάσημη performance artist Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Οπως πάντα, μαζί με τον αδελφό του, Σπύρο, ο Χρύσανθος προχωρά με γοργά βήματα στα νέα επιχειρηματικά τους πλάνα. Οι αδελφοί Πανά απέκτησαν τρεις χώρους στο κέντρο της Αθήνας: το «Zonar’s», το εστιατόριο «City Bistro» και το «City Bar» στη στοά του City Link.«Το σκεπτικό μας είναι να δημιουργήσουμε έναν προορισμό, όχι απλώς να ανακαινίσουμε ένα ιστορικό μέρος. Θέλουμε ο Ελληνας ή ο ξένος να επισκέπτεται τους μεγάλους οίκους μόδας που υπάρχουν στην περιοχή και μετά να μπορεί να επιλέξει για καφέ ή γλυκό το “Zonar’s” και για φαγητό το “City Bistro”. Επίσης, το βράδυ, οι Ελληνες μετά το θέατρο -μιας και στην περιοχή βρίσκεται η upper class θεατρική πιάτσα, το ελληνικό Mπρόντγουεϊ- να απολαμβάνουν τάπας και ένα ποτήρι καλό κρασί στο "City Βar"», εξηγεί ο Χρύσανθος Πανάς στο «thema people».



Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Zonar’s» συνιστά για τα αδέλφια Πανά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προκλήσεις της σταδιοδρομίας τους. Σε έναν χώρο όπου πριν από μερικές δεκαετίες περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο σπουδαίος Νίκος Γκάτσος, εκεί όπου σκίτσαρε ο Γιάννης Τσαρούχης και παρήλαυνε όλη η αφρόκρεμα της αθηναϊκής διανόησης, η συνέχεια πρέπει να είναι αντίστοιχη. «Είναι όπως τα “Deux Magots” και “Café de Flοre” που αποτελούν για τη γαλλική πρωτεύουσα κάτι σαν νεότερα μνημεία», λέει ο Χρύσανθος Πανάς αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.



Ολική αναμόρφωση
Με τις τρεις επιχειρήσεις περνούν πλέον στη διαχείριση των αδελφών Πανά δίνεται σήμα ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στην Αθήνα. Τρεις χώροι θα συνδέουν έναν απολαυστικό καφέ ή ένα νόστιμο burger με τον πολιτισμό, ένα σημείο συνάντησης ανάμεσα σε καλλιτέχνες και διανοούμενους, Ελληνες και ξένους. Ο Χρύσανθος Πανάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Δεν έχει νόημα να φτιάξεις ένα ακόμη καφέ ή ένα ακόμη εστιατόριο, το θέμα είναι να προσελκύσεις ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν προς το καλύτερο την πόλη. Αυτό πετύχαμε και με το “Salon de Bricolage”. Δεν φτιάξαμε μόνο το πρώτο πριβέ κλαμπ στην Ελλάδα, οραματιστήκαμε έναν χώρο που θα γεννά πολιτισμό. Το γεγονός ότι ο Νικόλας Χρηστάκης, ο Ελληνας καθηγητής του Χάρβαρντ και σύμβουλος του πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τους πρώτους που έδωσαν διάλεξη στον δεύτερο όροφο του “Salon” δεν είναι τυχαίο. Ενα κολάζ από φωτογραφίες στο ισόγειο του κτιρίου πιστοποιεί ότι από εκεί έχουν περάσει εγχώριες αλλά και ξένες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και τον κόσμο του πνεύματος και έχουν βάλει το “Salon de Bricolage” για τα καλά στη ζωή τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο κατάφερε να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα στέκια του κόσμου, πράγμα που επιθυμεί ο Ελληνας επιχειρηματίας και για τις νέες του δραστηριότητες.

Η αναβάθμιση του «Zonar’s» θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου όπου θα σχεδιαστούν κιόσκια ακόμη και για τους πλανόδιους πωλητές ξηρών καρπών. Στόχος είναι να μετατρέψουν την περιοχή σε μια καλόγουστη γειτονιά για περίπατο, καφέ, φαγητό κ.λπ., αξιοποιώντας ακόμη περισσότερο τη σπουδαία επένδυση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς στο City Link. Ο διάκοσμος του «Zonar’s» αλλάζει με σκοπό η αισθητική να έχει αναφορά στην παλιά αίγλη του ιστορικού σημείου. Τα έπιπλα θα θυμίζουν τις γραμμές των αυθεντικών που βρίσκονταν στο κατάστημα, ενώ τα γλυκά θα παραπέμπουν στις πάστες που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό και θα φέρουν την υπογραφή γνωστού pastry chef. Επίσης, θα υπάρχει σούσι μπαρ και θα επανακυκλοφορήσουν προϊόντα τα οποία υπήρξαν σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όπως οι θρυλικές παστίλιες μέντας Zonar’s, τις οποίες λάτρευε η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και γι’ αυτό θα ονομαστούν Queen Sofia’s Mints. Ολος ο χώρος θα θυμίζει λόμπι ξενοδοχείου με κλασικά στοιχεία και θα προσφέρεται φαγητό, καφές, γλυκά και ποτό όλες τις ώρες της ημέρας. Ηδη ο Χρύσανθος Πανάς είναι σε συζητήσεις με διεθνούς φήμης industrial designer που θα αναλάβει να σχεδιάσει τα καινούρια φωτιστικά του «Zonar's».



Η συνύπαρξή του με προσωπικότητες όπως η Μέριλ Στριπ, ο Βαλεντίνο και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είναι καθημερινότητα για τον Χρύσανθο Πανά και τον αδελφό του

Το «City Βistro» θα παραπέμπει σε παρισινό μπιστρό, καθώς θα κυριαρχούν οι μεγάλες τζαμαρίες και η απλότητα στο φαγητό. Θα σερβίρονται από απλά burgers μέχρι πιο σύνθετα πιάτα, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με τα θέατρα της περιοχής προκειμένου ο θεατής με ένα τηλεφώνημα να κλείνει τραπέζι πριν ή μετά την παράσταση. Σε ό,τι αφορά το «City Bar» προβλέπεται να είναι ένας χώρος που το πρωί θα λειτουργεί ως καφέ, ενώ την υπόλοιπη ημέρα θα σερβίρονται εκλεκτά κρασιά μαζί με καναπεδάκια, τάπας, χαμόν, προσούτο και τυριά. Ετσι, το βιαστικό ή πρόχειρο θα αποκτήσουν μια μοναδική διάσταση ποιότητας.




Οι Ευρωπαίοι Αφοί Πανά
Οι χώροι όπου βάζουν την υπογραφή τους είναι κατά κανόνα πολλά βήματα μπροστά ως σύλληψη, ατμόσφαιρα, αισθητική και ποιότητα υπηρεσιών. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το ότι στα μαγαζιά των αδελφών Πανά γευματίζουν πρωθυπουργοί και διασκεδάζουν σταρ του Χόλιγουντ. Μπρους Γουίλις και Μέριλ Στριπ δηλώνουν πιστοί οπαδοί τους, όπως άλλωστε και η χρυσή next generation της ελληνικής ελίτ, από την Ευγενία Νιάρχου έως τη Μαριάννα Γουλανδρή, πρόσωπα που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των παπαράτσι.

Ο Χρύσανθος Πανάς, ένα δημιουργικό μυαλό που γεννά ιδέες ακόμη και όταν πέφτει για ύπνο, επισημαίνει πως «οι ιδέες των μαγαζιών μας είναι αυθεντικές και όχι “κλοπι-ράιτ”. Θα ήταν ανόητο να αντιγράψω κάτι που είδα στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη και απλά να το φέρω στην Ελλάδα. Θέλω πάντα να δημιουργώ τη δική μου τάση».



Ανήσυχος και επικοινωνιακός, ξέρει να δημιουργεί τάσεις και με έναν μαγικό τρόπο να τις επιβάλλει ως μόδα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βουλιαγμένη από την οικογένεια Πανά, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην Ισπανία και το οικόσημό της αποτελεί το σήμα της εταιρείας, ο Χρύσανθος θεωρεί ως εξέχον μέλος της οικογενείας του τον Φωτεινό Πανά, αδελφό του προπάππου του, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην επιστήμη της οφθαλμολογίας σε διεθνές επίπεδο. Ο παππούς Πανάς υπήρξε δραστήριος επιχειρηματίας και διέθετε κινηματογραφικά στούντιο στα οποία γυρίστηκαν ταινίες-σταθμοί από τα νηπιακά βήματα της Εβδομης Τέχνης στην Ελλάδα, όπως «Οι Απάχηδες των Αθηνών».

Τελειώνοντας το σχολείο, ο Χρύσανθος Πανάς σπούδασε Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εν συνεχεία, ως παιδί του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του Σπύρο το μπαρ του συλλόγου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Χρύσανθος θα δει τη ζωή με άλλο μάτι και θέλοντας να συνδυάσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο με την αγάπη για υψηλού επιπέδου lifestyle και ποιότητα ζωής, αξιοποίησε μαζί με τον αδελφό του μια τεράστια έκταση στα Λιμανάκια της Βάρκιζας φτιάχνοντας το πρωτοποριακό για την εποχή «Island». Ακολούθησαν το «Central» που μύησε την Αθήνα στο ποιοτικό σούσι, το «Dragoste», το «Pizza Pomodoro», το «Salon de Bricolage», η συνεργασία με το «Cavo Tagoo» της Μυκόνου και πολλά άλλα.

Στην πορεία των χρόνων η υπογραφή των αδελφών Πανά έγινε κάτι σαν σφραγίδα και εγγύηση υψηλής ποιότητας και καλαισθησίας. Εξαιρετικά νέοι και μονίμως ανήσυχοι, ο Χρύσανθος και ο Σπύρος δεν φοβούνται την κρίση και βάζουν πλώρη για νέα επιχειρηματικά σχέδια, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης