Μια πολυεθνική με ελληνικό χαρακτήρα

Μια πολυεθνική με ελληνικό χαρακτήρα

Η Μαργαρίτα Μάτσα είναι η διευθύντρια της νέας, διευρυμένης με το ξένο ρεπερτόριο της Universal, MINOS EMI

Μια πολυεθνική με ελληνικό χαρακτήρα
Ενα βιβλιαράκι που διάβαζε κάποτε ο Μάκης Μάτσας του Ντέιλ Κάρνεγκι με τον τίτλο «Πώς να αποκτήσετε φίλους και να επηρεάζετε το περιβάλλον» ήταν καταλυτικό για την πορεία της εταιρείας που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της ελληνικής μουσικής, αφού βοήθησε ώστε να μεταλλαχθούν τα δεδομένα της εγχώριας δισκογραφίας και να μεταλαμπαδεύσει αυτό το πνεύμα και στην κόρη του Μαργαρίτα Μάτσα: η ιστορία της MINOS EMI στην Ελλάδα πέρασε πρόσφατα στα διεθνή μουσικά χρονικά ως μοναδικό case study. Και αυτό γιατί η δισκογραφική εταιρεία που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την οικογένεια Μάτσα κατάφερε να δώσει το καλύτερο δείγμα γραφής και να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, μετά την πρόσφατη εξαγορά της EMI International από τη Universal International.

Για την ακρίβεια, η διοίκηση της Universal International, κατ’ εξαίρεση στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, προέκρινε ότι όχι μόνο η MINOS EMI πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αποκτήσει τους διεθνείς τίτλους της Universal Music. Επιπλέον, μαζί με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, αυτή που αναλαμβάνει τα ηνία της διευρυμένης πλέον εταιρείας δεν είναι άλλη από τη δυναμική Μαργαρίτα Μάτσα. Με λαμπρές σπουδές στη Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακά στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο London School of Economics, η γόνος της οικογένειας Μάτσα φαίνεται να είναι το κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη συνθήκη.

Κλείσιμο
Εχοντας ήδη πείρα στην εταιρεία και έχοντας διατελέσει γενική διευθύντρια, η Μαργαρίτα Μάτσα έχει δείξει δείγμα γραφής φέρνοντας στο δυναμικό της εταιρείας μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά ονόματα και οργανώνοντας εκδηλώσεις που παραμένουν αξέχαστες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Universal International, Μαξ Χολ, επιβραβεύοντας τη Μαργαρίτα Μάτσα, «η MINOS EMI με τη συνεχιζόμενη διοίκηση/διεύθυνση της Μαργαρίτας Μάτσα, η οποία αναφέρεται στον Adrian Cheesley, είναι τώρα η ελληνική θυγατρική και αποκλειστική αδειούχος για όλες τις διεθνείς κυκλοφορίες της Universal Music».

Η νέα γενική διευθύντρια της MINOS EMI Μαργαρίτα Μάτσα με τον πατέρα της Μάκη Μάτσα

Λαμπερά ονόματα, ποιητικές στιγμές
Αψηφώντας τους κακούς οιωνούς που μιλούσαν για τέλος της ελληνικής δισκογραφίας, η Μαργαρίτα Μάτσα πόνταρε σε δυνατά ονόματα όπως η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η οποία αυτή τη στιγμή στολίζει και τις κορυφές των πωλήσεων, ή τραγουδοποιούς και μουσικούς όπως ο όλο και πιο προβεβλημένος Γιάννης Χαρούλης, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Πάνος Μουζουράκης, οι Imam Baildi, οι Raining Pleasure, o Βασιλικός. Στη MINOS EMI υπάγονται φυσικά και ξεχωριστά ονόματα όπως η Ελένη Φουρέιρα και σημαντικοί ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Κότσιρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.ά. Εδώ και δεκαετίες με την εταιρεία επίσης συνεργάζονται κορυφαίοι ερμηνευτές όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Πασχάλης Τερζής, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Σάκης Ρουβάς και η Ελενα Παπαρίζου. Φυσικά το όνομα Μητροπάνος ήταν για χρόνια συνδεδεμένο με τη MINOS, όπως και αυτό του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Μίκη Θεοδωράκη. Το καλύτερο, πάντως, νέο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς καταφθάνει από το ξένο ρεπερτόριο: η ξένη δισκογραφική σειρά της Universal, που μας έκανε γνωστές μερικές από τις πιο υπέροχες θηλυκές φωνές του παγκόσμιου ρεπερτορίου και ήταν πάντα συνδεδεμένο με τις κορυφαίες ερμηνεύτριες, περνά εξολοκλήρου στη MINOS EMI.

Ετσι, η ξένη σειρά της Universal, που μας έμαθε την Amy Winehouse, τη Lady Gaga -οι φήμες τη θέλουν το καλοκαίρι να έρχεται Ελλάδα-, την PJ Harvey και φυσικά τη Madonna, περιέρχεται στα χέρια της MINOS EMI. Μαζί με αυτές περνούν και καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones, το σύνολο των ηχογραφήσεων των Beatles, Dire Straits, U2, Metallica, Bon Jovi αλλά και οι ιστορικοί κατάλογοι καλλιτεχνών όπως οι ABBA, Luciano Pavarotti, Scorpions, Sting, Bob Marley κ.ά. Στη διάθεση της MINOS EMI τίθενται και όλα τα επιμέρους labels της Universal (London, Mercury, Fontana, Island), αλλά και τα ιστορικά labels της κλασικής μουσικής όπως η Deutsche Grammophon και Decca, καθώς και το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας τζαζ σκηνής μέσω των labels Verve, Blue Note και Concord. Μετά την ιστορική αυτή εξαγορά η MINOS EMI αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο δισκογραφικό οργανισμό στην Ελλάδα - και ίσως στη μοναδική πολυεθνική στα ελληνικά εδάφη, ειδικά στη μουσική βιομηχανία. Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις ιστορικότερες και πιο εύρωστες περιπτώσεις στην ιστορία της μουσικής, με την κόρη Μάτσα να δίνει ξανά το παράδειγμα στο τιμόνι δισκογραφικής - ως γνωστόν, η οικογένεια Μάτσα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Οι εταιρείες που διηύθυνε ο Μίνως Μάτσας από το 1930-35 ήταν εκείνες που δημιούργησαν τον μύθο του λαϊκού τραγουδιού με τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη ή τον Παπαϊωάννου, ένα όραμα για το τραγούδι που μετουσίωσε σε καλλιτεχνική πορεία ο αποτελεσματικός και γόνιμος συνεχιστής στο τιμόνι της εταιρείας Μάκης Μάτσας. Είναι εκείνος που με τη διαίσθησή του ανακάλυψε ονόματα όπως ο Νταλάρας ή Χάρις Αλεξίου και άλλαξε την πορεία του ελληνικού τραγουδιού για πάντα. Τιμώντας αυτή την παράδοση, η σημερινή διευθύντρια της ανανεωμένης πλέον MINOS EMI Μαργαρίτα Μάτσα έχει αναλάβει, για μία ακόμη φορά, την πρόκληση και την πρόσκληση να υπερβεί τα σημεία των καιρών και να δώσει τη μάχη με μοναδικό και απαράμιλλο σύμμαχο τη συνέπεια και την ποιότητα.


Lana Del Rey και Rolling Stones μετακομίζουν από τη Universal στη MINOS EMI

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης