Οι... φαραωνικές επεκτάσεις και η ιστορία της βίλας του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο

Οι... φαραωνικές επεκτάσεις και η ιστορία της βίλας του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο

Εντύπωση προκαλούν οι τεράστιες αλλαγές αλλά με «άδεια μικρής κλίμακας» από τον νέο ιδιοκτήτη, τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Χάμεντ Ελ Σιάτι ο γιος του οποίου είναι παντρεμένος με το διάσημο μοντέλο Ανα Μπεατρίς Μπάρος

vila-gavala-arthro
Η μυκονιάτικη έπαυλη του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά αποτέλεσε σημείο αναφοράς τη δεκαετία του ’90 για Ελληνες και ξένους και δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τη δημοσιότητα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Από τα «δαιμονισμένα» πάρτυ μέχρι την έφοδο της ΑΑΔΕ και τον πλειστηριασμό της.

Ηταν Τετάρτη 26 Μαΐου του 2021 και ώρα 10 το πρωί όταν ξεκίνησε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τη βίλα του Γαβαλά στη Μύκονο, διαδικασία που ολοκληρώθηκε γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, με το ακίνητο να αλλάζει ιδιοκτήτη επισφραγίζοντας το οριστικό τέλος μιας «χρυσής» εποχής για τον γνωστό σχεδιαστή. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 1.582.000 ευρώ και η τιμή κατακύρωσης 1.910.000 ευρώ.

vila-gavala-2003
Βίλα Γαβαλά, 2003
vila-gavala-iounios-2023
Βίλα Γαβαλά, Ιουνιος 2023


Ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας, ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Χάμεντ Ελ Σιάτι, που διαχειρίζεται 3,5 δισ. ευρώ και διαθέτει 77 πολυτελή ξενοδοχεία, τη χτύπησε στον πλειστηριασμό με σκοπό να την ανακαινίσει και στη συνέχεια να τη μεταπουλήσει σε υψηλότερη τιμή, είτε επειδή εκεί οραματίστηκε να περνάει μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο γιος του, Καρίμ, που δηλώνει γοητευμένος με τη Μύκονο.

hamed-el-chiaty
Ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Χάμεντ Ελ Σιάτι


Ο Καρίμ Ελ Σιάτι είναι παντρεμένος με το πρώην Αγγελάκι της Victorias Secret, τη Βραζιλιάνα Ανα Μπεατρίς Μπάρος και θεωρούνται ένα από τα πιο γοητευτικά ζευγάρια του διεθνούς τζετ σετ. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Μυκόνου πριν από επτά καλοκαίρια, το γαμήλιο πάρτυ έγινε στην παραλία Λια και κόστισε, σύμφωνα με πληροφορίες, 5 εκατ. ευρώ.

el-chiaty-ana-beatriz__2_
el-chiaty-ana-beatriz__1_
Ο γιός του Χάμεντ Ελ Σιάτι, Καρίμ Ελ Σιάτι, με τη σύζυγο του Ανα Μπεατρίς Μπάρος
Κλείσιμο


Πριν από δύο χρόνια, ένας αρχιτέκτονας έβγαλε για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη της βίλας Γαβαλά άδεια για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, με σκοπό την ανακαίνιση του ακινήτου. Πρόκειται για άδεια που εκδίδεται με την ευθύνη του εκάστοτε μηχανικού και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του, καθώς και η κατάθεση δικαιολογητικών στις υπηρεσίες δόμησης. Η συγκεκριμένη άδεια αφορά την ανακαίνιση της διώροφης κατοικίας και της πισίνας και οι παρεμβάσεις το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αλλαγές στα πλακάκια, ξήλωμα των κουφωμάτων, κατασκευή νέας κουζίνας, αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση νέων θερμομονώσεων, υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης κ.ο.κ.

vila-gavala__2_
GAVALAS__2_
GAVALAS__1_


Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και εκ πρώτης όψεως αυτό που φαίνεται να συντελείται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου δεν δείχνει να παραπέμπει σε μια απλή ανακαίνιση. Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr , φαίνεται να προστίθενται νέες κατασκευές στις ήδη υπάρχουσες και η νομιμότητα των παραπάνω εργασιών ανήκει στην Πολεοδομία. Το protothema.gr επικοινώνησε με τον αρχιτέκτονα που έβγαλε την άδεια μικρής κλίμακας για την ανακαίνιση στην πρώην βίλα του Λάκη Γαβαλά. Ο αρχιτέκτονας διαχώρισε τη θέση του από τις εργασίες που συντελούνται μέσα στο ακίνητο, λέγοντας ότι ένας άλλος μηχανικός έχει αναλάβει την εργολαβία παρά το ότι η άδεια μικρής κλίμακας για την ανακαίνιση της διώροφης κατοικίας έχει εκδοθεί από τον ίδιο.

mykonos-chiaty-eggrafo


Το μόνο σίγουρο είναι, βάσει της εκδοθείσας άδειας, ότι ο αρχιτέκτονας  έχει πάρει οδηγίες από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα να αλλάξει πολλά πράγματα στη βίλα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο θα επισκευαστούν οι πέργκολες, η πισίνα και θα διαμορφωθούν οι χώροι κατάλληλα για την «ομαλή πρόσβαση» στην κατοικία. Επιπλέον θα κατασκευαστούν νέα στηθαία και νέα δάπεδα, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου φύτευση και διαμορφώσεις στα επίπεδα του φυσικού εδάφους. Για την εντυπωσιακή πισίνα της βίλας υπάρχουν σχέδια για την πλήρη ανακαίνισή της με νέα επικάλυψη.

vila-gavala__1_


Να σημειωθεί ότι η βίλα αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 149,30 τ.μ. με μηχανοστάσιο, δεξαμενή καυσίμων, αποθήκες και ένα δωμάτιο με μπάνιο. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 241,20 τ.μ., με χώρο υποδοχής και πέντε υπνοδωμάτια με ισάριθμα μπάνια και ο πρώτος όροφος 133,11 τ.μ., με χώρο υποδοχής, καθιστικό, τραπεζαρία και ένα ακόμη δωμάτιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου παρέλαβε ένα πλήρως ανακαινισμένο σπίτι το οποίο υποτίθεται προοριζόταν για τουριστική εκμετάλλευση. Η ανακαίνισή του είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018 υπό την καθοδήγηση του Λάκη Γαβαλά, όπως ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του. Τότε είχε σημειώσει μάλιστα ότι η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού ήταν εναρμονισμένη με την εποχή και επομένως πιο μίνιμαλ και πως η νέα ονομασία της κατοικίας LG Mansion -Lets Glam- ήταν δική του ιδέα, ταυτισμένη με την προσωπικότητά του και τον τρόπο ζωής του, «που είναι περιπετειώδης, με διάθεση για χαρά και πολυτέλεια».


Η επιχείρηση «Villa Juanita Dolores»


Αυτή η έμφαση του Λάκη Γαβαλά στην περιπέτεια φαίνεται πως δεν τον εγκατέλειψε στα χρόνια που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα το όνομά του να απασχολήσει για πολλοστή φορά τη δημοσιότητα. Εναν χρόνο μετά, κάπου στα τέλη Αυγούστου 2019, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, τα μέλη του οποίου προσποιούνταν τους τουρίστες-ενοικιαστές της βίλας, αποκάλυψε παράνομες συναλλαγές στην κατασχεμένη από το Ελληνικό Δημόσιο πολυτελή κατοικία του γνωστού σχεδιαστή.

lak_villa_2


Η επιχείρηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έγινε γνωστή από την κωδική της ονομασία «Villa Juanita Dolores», αφού οι τέσσερις ελεγκτές είχαν παρουσιαστεί ως Ισπανοί τουρίστες που αναζητούσαν πολυτελές κατάλυμα στη Μύκονο. Στις 2 Αυγούστου 2019 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας τα κωδικά ονόματα «Juanita», «Dolores», «Carlos», «Antonio».

lak_villa_mesa5
lak_villa_mesa10


Παίζοντας με επιτυχία τον ρόλο τους, έφυγαν από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου με πολυτελές όχημα που τους οδήγησε στη βίλα. Εκεί εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου που είχε κάνει την κράτηση, η οποία και τους ξενάγησε στους χώρους της βίλας. Το αντίτιμο που είχαν συμφωνήσει για έξι διανυκτερεύσεις ανερχόταν στις 25.000 ευρώ. Τότε οι τέσσερις ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που είχαν διαμείνει στη βίλα τις προηγούμενες ημέρες. Η μεσίτρια είπε στους ελεγκτές ότι οι διαχειριστές-εκμισθωτές του ακινήτου δεν έκοβαν τιμολόγια, ενώ εκείνη είχε κόψει τα απαιτούμενα παραστατικά. Εν κατακλείδι, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι μισθωτές του ακινήτου, γνωστοί στο νησί ως «Φάνης» και «Πίπης», είχαν υποπέσει σε σοβαρότατες φορολογικές παραβάσεις. Η δε επιχείρηση της ΑΑΔΕ «Villa Juanita Dolores» αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω των διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή, τουλάχιστον σε περιπτώσεις ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων.

Τα χλιδάτα πάρτυ

Η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά άρχισε να χτίζεται το 1988 από τον τότε δήμαρχο Μυκόνου Μαθιό Αποστόλου που ήταν και κατασκευαστής, ενώ τα σχέδια είχε επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας Γιάννης Χαλκίδης. Η αισθητική του σπιτιού ήταν σημείο αναφοράς. Τη διακόσμηση την είχε επιμεληθεί ο ίδιος, με πανάκριβα αντικείμενα που μάζευε από τα ταξίδια του.

gavalas-vila-party__2_


Η εξοχική κατοικία ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά και πολύ σύντομα ο ιδιοκτήτης της άρχισε να καλεί κόσμο, φίλους και συνεργάτες. Ηταν ιδιαίτερα περιποιητικός απέναντι στους καλεσμένους του και πάντα ξόδευε αρκετά χρήματα σε ακριβά κέτερινγκ που έρχονταν από την Αθήνα, ενώ μέσα στη βίλα τη βραδιά του πάρτυ απασχολούσε 50 άτομα προσωπικό. Ετσι, σιγά, σιγά οι συγκεντρώσεις στη βίλα Γαβαλά μετατρέπονταν σε ξέφρενα πάρτυ και ο οικοδεσπότης αποτελούσε ατραξιόν της βραδιάς με τους χορούς και τα καμώματά του. «Τα τζετ κατέκλυζαν το αεροδρόμιο, καθώς έρχονταν όλες οι γνωριμίες μου από το εξωτερικό και κάποια στιγμή γίνονταν πάρτυ στα οποία έρχονταν 3.000 κόσμος.

gavalas-vila-party


Επαιρνα τα καλύτερα κρέατα από τον Μαδούπα και για τα πάρτυ μου πλήρωνα αμύθητα ποσά και αυτό το ξέρουν όλοι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Λάκης Γαβαλάς. Το πρώτο πάρτυ έγινε το 1992 και έπειτα ο οικοδεσπότης της βίλας καθιέρωσε δύο ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές ξεφαντώματος, τη μία στα μέσα Ιουνίου για το καλωσόρισμα της θερινής σεζόν και το αποχαιρετιστήριο event για το τέλος της σεζόν στα τέλη του Αυγούστου. Κι από αυτές τις δύο βραδιές είχε παρελάσει σύσσωμη η επώνυμη Αθήνα, αλλά και διάσημοι από το εξωτερικό όπως ο σχεδιαστής Βαλεντίνο, ο Γκοτιέ, ο Φερρέ και άλλοι. Τίποτα δεν ήταν στημένο, η διάθεση των καλεσμένων ήταν χαλαρή και υπήρχε δίψα μόνο για διασκέδαση και αχαλίνωτα πάθη. Το τελευταίο πάρτυ του Λάκη Γαβαλά στη βίλα της Φτελιάς ήταν αυτό του 2011 στο οποίο παραβρέθηκε όλη η Μύκονος. Μετά ήρθε η πτώχευση της εταιρείας του, μαζί και τα προβλήματα του οικοδεσπότη με το Ελληνικό Δημόσιο. Η βίλα έμεινε κλειστή για αρκετά χρόνια, ενώ λεηλατήθηκε από αγνώστους που έκλεψαν μέχρι και τις ζωγραφισμένες στο χέρι αντίκες που είχε φέρει από τη Φλωρεντία.



Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ΜARC για το ΘΕΜΑ: Στο 35% η ΝΔ, τρεις μονάδες έχασε το ΠΑΣΟΚ σε 50 ημέρες

Προκλητικός ο Τραμπ: Αν δεν εκλεγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα

Βίντεο: Θυμηθείτε όλα τα τραγούδια μας στην Eurovision - Τα 40 χρόνια παρουσίας στον διαγωνισμό τραγουδιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης