Αντώνης Καλογιάννης: Τρία χρόνια από το φευγιό του τσαγκάρη που έγινε «κόκκινο πανί» για τη χούντα

Αντώνης Καλογιάννης: Τρία χρόνια από το φευγιό του τσαγκάρη που έγινε «κόκκινο πανί» για τη χούντα

Ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε τη φωνή του με την αντίσταση κατά της χούντας και τα εμβληματικά τραγούδια «Είμαστε δυο», «το σφαγείο»

theodorakis-farantouri-kalogiannis
«Είμαστε διό είμαστε τρείς είμαστε χίλιοι δεκατρείς καβάλα πάμε στον καιρό με τον καιρό με την βροχή το αίμα πίζει στην πληγή και ο πόνος γίνεται καρφί». Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που σιώπησε για πάντα η φωνή του σπουδαίου Αντώνη Καλογιάννη. Του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα τη φωνή του με την αντίσταση κατά της χούντας. 

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή το 1940 και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2021 από ανακοπή καρδιάς. Ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης ώσπου το 1966 ενώ εργαζόταν σε ένα υπόγειο τσαγκαράδικο στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τότε ήταν η στιγμή που η ζωή του άλλαξε για πάντα. Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης δεν χρειάστηκε παρά μερικές πρόβες για να διαπιστώσει το ποιόν της φωνής του Αντώνη Καλογιάννη. Έτσι λοιπόν τον έπεισε να αφήσει τη δουλειά του τσαγκάρικου και να φύγουν μαζί για περιοδεία στο εξωτερικό.

Έτσι και έγινε. Δίπλα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη ο Καλογιάννης μεγαλούργησε και ξεκίνησε να τραγουδά σε γεμάτα στάδια και θέατρα από τη Σοβιετική Ένωσης μέχρι και την Αμερική. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1967 η Ελλάδα μπήκε στον «γύψο» και ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Η φυγή για τον Καλογιάννη στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη δημιούργησαν μία λαϊκή ορχήστρα με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην αντίσταση κατά της χούντας.

Το 1970 ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε εκτός φυλακής και μαζί με τον Καλογιάννη έδωσαν πάνω από 500 συναυλίες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία φροντίζοντας ταυτόχρονα να κάνουν γνωστή την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και βρέθηκε στις μπουάτ της Πλάκας. 
Κλείσιμο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ
Στις εμφανίσεις του στις μπουάτ της Πλάκας τραγουδούσε τους στίχους του σπουδαίου Μανώλη Αναγνωστάκη. Η χούντα τον περίμενε στη γωνία και τον συνέλαβε. «Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών Για τα προαύλια των φυλακών και το δάκρυ των μελλοθανάτων Μιλώ για τα λουλούδια που μαραθήκανε στους τάφους και τα σαπίζει η βροχή». Αυτοί οι στίχοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν στη σύλληψή του και στην κράτησή του στο κελιά του ΕΑΤ - ΕΣΑ όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Η φυλάκισή του δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να τραγουδά κατά της χούντας. Κάτι το οποίο έκανε και πάλι όταν αποφυλακίστηκε. 
Mιλώ, Μ.Αναγνωστάκης, Α.Καλογιάννης.wmv
Στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Αντώνης Καλογιάννης βρέθηκε στο προαύλιο του ΕΜΠ όπου μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη, τη συνοδοιπόρο του στα χρόνια της χούντας Μαρία Φαραντούρη, την Πέτρη Σαλπέα, τον Δημήτρη Κατοίκο και άλλους καλλιτέχνες τραγούδησαν και πάλι τα τραγούδια της λευτεριάς.
330753862_1142486206433089_8174739591022296161_n
Ο Αντώνης Καλογιάννης στο κέντρο αγκαλιασμένος με τον Νίκο Ξυλούρη, δίπλα του βρίσκεται η Μαρία Φαραντούρη και πίσω τους η Πετρή Σαλπέα, ο Δημήτρης Κατοίκος καθώς και ο Κώστας Λαλιώτης


Μάλιστα ο Αντώνης Καλογιάννης ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές των δύο συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης. 
Καλογιάννης - Το σφαγείο (1974)
kalogiannis_-_sunaulia
Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Θεοδωράκης στη συναυλία που δόθηκε στο Στάδιο Καραϊσκάκη αμέσως μετά την πτώση της χούντας
Εκτός από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμήνευσε τους στίχους του Μάριου Τόκα, του Τάκη Μουσαφίρη και του Αργύρη Κουνάδη. Συνεργάστηκε με την Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972 και με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.

Τέλος τραγούδησε το «Άνοιξε το παράθυρο» σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου. Πρόκειται για ένα τραγούδι που ακούστηκε στην ταινία «Ένας νομοταγής πολίτης» του 1974 με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα. 
Άνοιξε το παράθυρο - Αντώνης Καλογιάννης

Η πλούσια Δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη

Κάτι φταίει
Τα πρώτα μου τραγούδια
Ερωτικά
Συνοικισμός Α΄ [1972]
Για μια σταγόνα αλάτι [1973]
Τα λιοτρόπια [1974]
Τι ώρα νά ‘ναι
Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη
Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979]
Τα σημερινά [1981]
Μικραίνει ο κόσμος [1983]
Μικρά Ερωτικά [1984]
Και που λες Ευτυχία [1985]
Επικινδυνα παιχνιδια [1990]
Σε ανύποπτο χρόνο [1991]
Αντίθετη Πορεία [1993]
Ιστορίες αγγέλων [1997]




Ειδήσεις σήμερα:

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα ενοίκια - Το νέο Tiktok του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τσερνόμπιλ: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν αντίσταση στον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη

Ισπανία: Τρόμος σε λούνα παρκ όταν δέντρο έπεσε πάνω σε τρενάκι - 14 τραυματίες (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης