Ρεπορτάζ του BBC στα ακριτικά χωριά του νομού Ιωαννίνων: «Ορθάνοιχτος ο δρόμος του χασίς μέσω Αλβανίας»

Ρεπορτάζ του BBC στα ακριτικά χωριά του νομού Ιωαννίνων: «Ορθάνοιχτος ο δρόμος του χασίς μέσω Αλβανίας»

Αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και των δυνάμεων του Frontex — Οι τακτικές των Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών με την άρτια οργάνωση και τα καλάσνικοφ! – Η διαφθορά στη γειτονική χώρα και η έμμεση στήριξη Έντι Ράμα στους χασισοκαλλιεργητές – Το απίστευτο περιστατικό στη Μονή Μακραλέξη του Πωγωνίου.

Albania-Under-Pressure-Catch-Big-Fish-Cannabis
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικά και τις υποθέσεις βιασμών και σωματικής ή λεκτικής βίας στον καλλιτεχνικό χώρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Δυστυχώς, κάποιες φορές τα προβλήματα αυτά δεν μένουν εντός των ελληνικών συνόρων και η Ελλάδα βρίσκεται απολογούμενη και κατηγορούμενη στους Ευρωπαίους εταίρους της και όχι μόνο…

Το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα εκτενώς, προέρχεται από την Αλβανία και έχει να κάνει με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων χασίς από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα. Δυστυχώς, οι ποσότητες αυτές έχουν προορισμό τη χώρα μας, αλλά και μέσω αυτής και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 το BBC έκανε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου και η χώρα μας, αν και αναγνωρίζεται ότι κάνει τεράστιες προσπάθειες για να εμποδίσει και να συλλάβει τους ναρκέμπορους, βρίσκεται στο «εδώλιο», καθώς θεωρείται ως το ιδανικό πέρασμα ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ του BBC στα ακριτικά χωριά του νομού Ιωαννίνων

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 συνεργείο του BBC με τον δημοσιογράφο Κώστα Κουκουμάκα ,ακολούθησε τους δρόμους της ινδικής κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα:«Τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία είναι η μεγαλύτερη χερσαία διαδρομή για την εμπορία κάνναβης στην Ευρώπη. Το ελληνικό συνοριακό χωριό Χαραυγή των Ιωαννίνων είναι κοντά στην οδό αυτή αλλά δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα ή άλλα εμπόδια για την επισήμανση των συνόρων». Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, τα ελληνοαλβανικά σύνορα, που για εκατό και πλέον χρόνια δεν έχουν χαραχθεί στο έδαφος, αλλά μόνο επί χάρτου, καθορίζονται από κολονάκια (τις λεγόμενες «πυραμίδες»), που συνδέονται μεταξύ τους με νοητά ευθύγραμμα τμήματα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο που να μην επιτρέπει μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη…

Ο Λάμπρος Τσουμάνης, αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, που έχει θητεύσει και στη Δίωξη ναρκωτικών, ανέφερε ότι οι Αλβανοί συχνά μεταφέρουν με τα πόδια ή και μουλάρια σάκους 40 – 50 κιλών με χασίς. Κρύβουν τα ναρκωτικά σε προκαθορισμένα σημεία και από εκεί ειδοποιούν τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα για να τα παραλάβουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και μεγαλοκαλλιεργητής χασίς από την Αυλώνα, με τον οποίο μίλησε το BBC. Έλληνας αξιωματικός, που περιπολεί σχεδόν καθημερινά στα μέρη αυτά, τόνισε:«Η κάνναβη διακινείται με τα πόδια από Αλβανούς που ζουν σε χωριά στην άλλη πλευρά των συνόρων. Είναι σκληροτράχηλοι, δυνατοί άνθρωποι και ξέρουν όλα τα περάσματα σαν την παλάμη του χεριού τους. Μπορούν να επιβιώσουν για μέρες στο δάσος». Συνήθως μάλιστα είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ.

makralexi_05
map_giannena
Κλείσιμο


Δεν αρκούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ελληνοαλβανική μεθόριος φυλάσσεται από Έλληνες συνοριοφύλακες και δυνάμεις του FRONTEX από διάφορες χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Κροατία κ. ά.), που κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δυστυχώς, η ελληνοαλβανική μεθόριος είναι αδύνατο να φυλαχθεί. Από τη Θεσπρωτία ως τα χωριά της Κόνιτσας υπάρχουν αμέτρητα σημεία απ’όπου μπορούν να περάσουν ναρκωτικά στη χώρα μας. Οι ναρκέμποροι περιμένουν να περάσει το αυτοκίνητο με τους Έλληνες ή ξένους συνοριακούς φρουρούς και στη συνέχεια να μεταφέρουν το φορτίο με το χασίς σε ελληνικό έδαφος για να το παραλάβουν οι εδώ συνεργοί τους.
Επίσης έχουμε ξαναγράψει και έχουμε γίνει κουραστικοί, ότι η επάνδρωση με στρατιώτες του φυλακίου της Καστάνιανης, ίσως και άλλων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της θητείας σε 12 μήνες θα δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα. Οι συνοριοφύλακες δεν είναι πολλοί(οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί στον Έβρο). Παρόλα αυτά, το 2020 η ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσε 1,5 τόνο ινδικής κάνναβης που προοριζόταν για τη χώρα μας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν κατασχεθεί περίπου 9 τόνοι!

Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών που οι πράξεις τους αποτελούν όνειδος για τους ίδιους. Στις 20 Μαΐου 2020 συνελήφθη αστυνομικός που υπηρετούσε στην Κόνιτσα, καθώς σε έρευνα που έκανε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν στην αυλή του σπιτιού του 51 δενδρύλλια κάνναβης και στην κατοχή του μικροποσότητα χασίς. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ. Μετά την απολογία του στον Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η αλβανική κυβέρνηση αβαντάρει τους χασισοκαλλιεργητές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, έχει στείλει δυνάμεις του FRONTEX στην Αλβανία για να εμποδίσουν τους λαθρομετανάστες από την Ελλάδα να εισέλθουν στη γειτονική χώρα. Ο Έντι Ράμα, όταν ζήτησε η χώρα του να ενταχθεί στην ΕΕ, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Αλβανία. Βέβαια, όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεσή του, αλλά τον περασμένο Μάιο καταρτίστηκε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης επί ένα χρόνο, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η παράνομη καλλιέργεια είναι υπό έλεγχο. Το χωριό Λαζαράτες, 30 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι γνωστό ως κέντρο καλλιέργειας ναρκωτικών. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το μοναδικό μουσουλμανικό χωριό της περιοχής, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι χριστιανικά. Σε μια γιγαντιαία επιχείρηση το 2014 κατασχέθηκαν τόνοι μαριχουάνας, χιλιάδες δενδρύλλια κάνναβης και πολλά όπλα. Η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης όχι μόνο δεν σταμάτησε στους Λαζαράτες, αλλά επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διαφθορά μεγάλο πρόβλημα για την Αλβανία
Τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία είναι γνωστό ότι δωροδοκούν αξιωματούχους και ανώτερους αστυνομικούς για να κάνουν τα στραβά μάτια. Τα χρήματα άλλωστε ρέουν άφθονα στη γειτονική χώρα. Ένα κιλό κάνναβης, όταν πωλείται χύμα από την Αλβανία, φτάνει σε αξία τα 1.000 ευρώ, ενώ στην δυτική Ευρώπη όπου διοχετεύεται από την Ελλάδα και την Ιταλία, πωλείται τουλάχιστον έναντι 2.000 ευρώ από τους βαρόνους των ναρκωτικών. Το BBC συνομίλησε και με έναν νέο Αλβανό παραγωγό κάνναβης, που έκανε σημαντικές αποκαλύψεις.

Όπως είπε, από το εμπόριο ναρκωτικών μπορεί να κερδίσει μια ολόκληρη περιουσία, ώσπου να γίνει αντιληπτός και να συλληφθεί (αν αυτό συμβεί ποτέ βέβαια…).
«Μπορείτε να δωροδοκήσετε τον Αρχηγό της Αστυνομίας ή τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών, αλλά αν κάποιος σας βρει, τότε όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους», τόνισε.
Ήταν πάντως πολύ ικανοποιημένος από τη «δραστηριότητά» του το 2020. «Φέτος βρήκαμε ένα καλό κομμάτι γης στα βοσκοτόπια κοντά στην πόλη Τεπελένι, τρεις ώρες με τα πόδια στα βουνά». Εκεί φύτεψε μόνος του 50.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και έδωσε μάλιστα και συμβουλές στους επίδοξους μιμητές του: «Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες: κοντά στο νερό, μακριά από την Αστυνομία και τα περίεργα μάτια, καθώς και υπομονή…».
Πάντως, η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για τα ναρκωτικά, χαρακτήρισε την Αλβανία ως «βάση για διακρατικά δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εμπορία ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής». Τονίζει επίσης ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα.

sinora-bbc-ozid7e736agjwoi39qrqaon75ink7yj85m688wh4fs
Albania-Under-Pressure-Catch-Big-Fish-Cannabis
albania-lazerat-weed


Οι… ξηλωμένες πόρτες στη Μονή Μακρ(υ)αλέξη
Φυσικά, οι Αλβανοί ναρκέμποροι δεν έχουν αναστολές και φραγμούς. Πρόκειται για αδίστακτους κακοποιούς. Η ιστορική μονή Μακρ(υ)αλέξη, μεταξύ των χωριών Αγία Μαρίνα και Λάβδανη του Πωγωνίου, βρίσκεται σε «πέρασμα» ναρκωτικών. Πρόσφατα αναστηλώθηκε το κεντρικό κτίριο της Μονής, αλλά και δύο άλλα μικρά κτίσματα (ξενώνες;), κοντά στη Μονή. Σήμερα, δεν υπάρχουν καλόγεροι στο μοναστήρι.
Όταν κάποιος ιερωμένος επισκέφθηκε τη Μονή, είδε έκπληκτος τις πόρτες των δύο μικρών κτισμάτων, να έχουν ξηλωθεί και να βρίσκονται στο έδαφος. Τι είχε συμβεί; Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών (ή λαθρομετανάστες;), ξήλωσαν τις πόρτες τις τοποθέτησαν στο έδαφος και κοιμήθηκαν πάνω σ’ αυτές, μην αντέχοντας προφανώς να κοιμηθούν στο έδαφος…

Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, που δεν φτάνει σχεδόν πότε στους υψηλά ιστάμενους της, εκάστοτε κυβέρνησης… Οι ακρίτες του Πωγωνίου, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν Αλβανοί και άλλοι λαθρομετανάστες, όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο μας και την αδυναμία μετάβασης στα Γιάννενα, καθώς από τον Νοέμβριο του 2020 τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, λόγω κορωνοϊού, δεν εκτελούν δρομολόγια για τα χωριά του νομού. Σχετική ερώτηση, μετά το δημοσίευμά μας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως κάποια θετική εξέλιξη…

ΧΑΡΑΥΓΗ-ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ-ΣΤΗΝ-ΑΛΒΑΝΙΑ
ΠΩΓΩΝΙ-ΧΑΡΤΗΣ


Όσο για την οικονομική κατάσταση στην Αλβανία; Αν σταθεί κάποιος στο Καλπάκι, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, θα παρατηρήσει ότι όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς τα σύνορα, έχουν αλβανικές πινακίδες… Μαζί με την κάνναβη, που δυστυχώς όπως μαθαίνουμε ότι είναι ευρέως διαδεδομένη, κυρίως μεταξύ των νέων, σε κωμοπόλεις και μεγάλους οικισμούς (Κόνιτσα, Παρακάλαμος κλπ) του νομού Ιωαννίνων, αλλά και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στην Αλβανία ανθεί και η οικονομία… Και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε το πώς και το γιατί…
Σημείωση: Η λέξη weed που βλέπετε σε μία από τις φωτογραφίες του κειμένου, σημαίνει την κάνναβη ή τη μαριχουάνα.
Πηγές: Εφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
epiruspost
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης